Pentru prima dată după 2004, politicienii români par să nu aibă nicio miză în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
Declarațiile după primul tur de scrutin sunt puține și reținute din partea principalilor actori politici de la București.
Doar fostul președinte, Traian Băsescu are o abordare triumfalistă a lucrurilor, avansând la masa pariurilor 53 de procente în favoarea Maiei Sandu în turul al doilea din 13 noiembrie: „Republica Moldova va rămâne pro-Europa și pro-România”, prezența la vot va fi de peste 55%, iar Maia Sandu va câștiga alegerile prezidențiale, susține Traian Băsescu.
Fostul ministru al Culturii din guvernarea liberal-democraților, Theodor Paleologu, este de părere că Maia Sandu are în a doua rundă o șansă „mică, dar reală” de a devenit președintă a Republicii Moldova.
Proaspăt demisionat din fruntea ministerului fondurilor europene, Cristian Ghinea, candidat pentru un loc de deputat în Partidul Salvați România susține pe de altă parte că rezultatul de duminică din Republica Moldova „este trist” fiindcă „se putea mai mult, mai bine și la momentul necesar”, acuzându-l în context pe fostul președinte român de ineficiență: „cum ar fi fost dacă Traian Băsescu, după ce a luat excelenta decizie privind donarea a 100 de milioane de euro Moldovei, nu ar fi luat catastrofala hotărâre de a-i da pe mâna Elenei Udrea”.
Până acum nici jumătate din bani nu au fost cheltuiți, cu toate că proiectul de asistență trebuia încheiat în 2014, amintește Ghinea, întrebându-se retoric: „Cum ar fi fost dacă am fi realizat mai devreme că nu putem lăsa banii pentru de-oligarhizare pe mâna oligarhilor? Cum ar fi fost să fi avut de acum şase ani, când Moldova scăpa de Voronin, o Agenţie Română de Dezvoltare - RoAid - care să gestioneze bine banii promişi de Băsescu?''
Președinta Partidului Național Liberal a avut un ton mai cald, declarând că „este o veste bună că va exista un al doilea tur de scrutin” și că acest lucru „reprezintă o șansă pentru păstrarea direcției strategice și a orientării pro-europene” în Republica Moldova.
În schimb, premierul român Dacian Cioloș a precizat că era de așteptat să existe un tur doi și că mai multe va comenta doar peste două săptămâni când va fi ales noul președinte al Republicii Molodva.
Într-un mesaj mai lung, eurodeputata Monica Macovei o felicită pe Maia Sandu și pe „oamenii care au crezut că se poate și care au votat-o în ciuda sondajelor” care îl avantjau pe Igor Dodon.
Eurodeputata din România le dă moldovenilor un mesaj de încurajare spunându-le că „mai este doar un pas: o schimbare de macaz pe linia de cale ferată, în turul al II-lea, care să o aducă pe Maia Sandu pe primul loc și trenul în care s-au urcat moldovenii se duce spre Europa, spre dreptate, spre bunăstare”.
Monica Macovei crede că „oligarhul Plahotniuc, marionetele lui și rușii” ar putea să aibă „diverse strategii pentru turul al II-lea”, dar că „prezența masivă la vot, inclusiv a tinerilor, va învinge orice strategie potrivnică progresului european al Moldovei”.
Politicienii români care au făcut declarații pasionale se află mai degrabă printre marginali, cei care dețin pârghiile puteri sau au cu adevărat influență în politica autohtonă au preferat să fie reținuți sau să nu comenteze.
Aceasta este formula prin care România sugerează că se retrage din Republica Moldova.