Sorin Ducaru: „Panta de creștere a amenințărilor din domeniul virtual este cea mai vertiginoasă”

Sorin Ducaru

Un laborator de cercetare şi instruire în domeniul securităţii cibernetice a fost deschis recent în cadrul Universității Tehnice din Moldova, drept rezultat al unui proiect de colaborare dintre Guvernul moldovenesc și Alianţa Nord-Atlantică. Despre fortificarea cibernetică a statelor membre dar şi partenere s-a discutat pe larg şi la ministeriala NATO de la Bruxelles de săptămâna trecută, iar asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente, Sorin Ducaru, i-a descris într-un interviu corespondentei Europei Libere, Natalia Sergheev, utilitatea proiectelor de apărare cibernetică în Republica Moldova:

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Sorin Ducaru

Sorin Ducaru: „Se pot vedea o sumedenie de atacuri de diverse forme care pot duce la unele elemente de confruntare în spațiul cibernetic. Atacurile acestea se manifestă în domeniul criminalității, furturi, bănci, pe conturi private, se manifestă la nivelul spionajului de tip economic, industrial sau chiar guvernamental și se manifestă la nivelul unor acțiuni care pot avea efecte disruptive sau chiar disruptive, pentru că anumite tipuri de atac pot avea și efecte în domeniul fizic, adică se transferă din domeniul virtual în domeniul fizic și am văzut cum se pot întâmpla aceste lucruri. Prin proiectele pe care le-am avut în derulare și pe care urmează să le derulăm am dezvoltat capacitatea experților din RM de a înțelege dinamica acestor fenomene, de a răspunde în baza unor experiențe, pe care noi la nivelul aliaților le-am acumulat, și de a folosi aceste best practices și formule de răspuns, de a crea cadre de organizare instituțională, pentru că aici e nevoie de dialog, schimb de informații, mai ales între instituțiile naționale, domeniul guvernamental și cel privat.

E vorba nu doar de prevenție, dar și de detecție, și de răspuns pentru a minimiza efectele. Aceasta este valoarea adăugată concretă a acestui proiect. Deși vizează un centru de răspuns la nivelul Ministerului Apărării, va reprezenta un pilot, un loc de la care se poate învăța și se poate replica acest model către alte instituții și guvernamentale, și cred de asemenea împreună cu laboratorul cyber care deja e în funcțiune, va crea o platformă care să folosească la maxim talentul tinerilor specialiști din RM.

Panta de creștere a amenințărilor din domeniul virtual este cea mai vertiginoasă. De asemenea, atacurile de tip terorist, trebuie să rămânem în continuare vigilenți, să stimulăm schimbul de informații și de bune practici, astfel încât să evităm astfel de atacuri.”

Europa Liberă: Ce ar putea să urmeze în dezvoltarea proiectelor de cooperare cu NATO?

Sorin Ducaru: „Faza a treia în domeniul cooperării în apărarea cibernetică începe acum, acest centru de răspuns rapid la situații de criză în domeniul cibernetic, proiectul privind antraxul e în curs de derulare, proiectul privind promovarea rolului femeilor în domeniul păcii și securității este un proiect-concept, urmează să fie aprobat și pe urmă implementat.

În continuare suntem în dialog cu partenerii din RM pentru alte idei de proiecte concrete, temele sunt clare: oportunități în domeniul securității energetice, oportunități în domeniul studiului climatului de securitate, fie prin conferințe, work-shop-uri. Cred că în domeniul training-ului am putea să ne gândim la aspecte ce țin de securitate energetică. Oricând colegii din RM manifestă un interes, suntem gata să-l acomodăm.”