Ieşirile homofobe şi rasiste ale comisarului european Günther Oettinger, criticate în Germania

Günther Oettinger (Foto: TV/ARD)

Afirmaţii incompatibile cu calitatea unui înalt demnitar.

Comisarul Uniunii Europene pentru probleme digitale, Günther Oettinger se află în mijlocul unui scandal politic după recente declaraţii rasiste și homofobe. Cancelarei de la Berlin i se cere acum să îl retragă din competitia pentru obţinerea unui mandate de comisar pentru probleme bugetare. Günther Oettinger este membru al Uniunii Creștin Democrate a cancelarei Angela Merkel.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Berlin cu William Totok

Comisarului european pentru economia şi societatea digitală, creştin-democratul german, Günther Oettinger, a călcat din nou în străchini. Săptămîna trecută, comisarul a fost invitat la o întîlnire a oamenilor de afaceri din Hamburg unde a ţinut o cuvîntare în faţa publicului prezent. Publicistul şi editorul Sebastian Marquardt, prezent şi el în sală, a înregistrat discursul lui Oettinger care urmează să preia postul de comisar european pentru buget, după demisia Kristalinei Gheorghieva din Bulgaria. Detalii despre conţinutul discursului au fost date publicităţii de presa germană după ce editorul amintit a postat pe internet fragmente ale înregistrării făcută cu un telefon mobil. (a se vedea aici înregistrarea, subtitrată în limba engleză).

În expunerea sa, comisarul european pentru economia şi societatea digitală, povesteşte, între altele, despre o întîlnire cu o delegaţie chineză. Tot mai înfierbîntat, Oettinger îi descrie sarcastic pe chinezi îmbracţi la fel, adăugînd că toți erau „pieptănați de la stînga la dreapta cu cremă de ghete, neagră”.

Publicistul Sebastian Marquardt, care a înregistrat discursul lui Oettinger abia cînd a început să vorbească despre chinezi, a relatat televiziunii publice germane (ARD) că Günther Oettinger i-a calificat pe cei din delegaţia chineză drept nişte „escroci” şi nişte tipi „cu ochii oblici”. Comisarul a folosit termenul german discriminatoriu şi rasist „Schlitzaugen” prin care şi naziştii descriau popoarele din Asia, considerîndu-le inferioare în comparaţia cu „rasa ariană”, nordică, superioară. Aceşti „Schlitzaugen”, a continuat comisarul, profită de „incapacitatea Europei de a încheia acorduri de liber schimb”.

În acelaşi discurs, Oettinger însă s-a referit şi la alte chestiuni, făcînd afirmaţii scandaloase în legătură homosexualii. Astfel, el a susţinut că în Germania ar exista tendinţa de impune prin presiuni „căsătoria între homosexuali” (a folosit un cuvînt compus, în germană, greu traductibil: „Pflicht-Homoehe”).

De ironiile lui Oettinger nu a scăpat nici primul ministru bavarez şi lider al Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Horst Seehofer, pe care l-a calificat drept un „populist”.

Despre guvernul din Valonia (Belgia), acelaşi Oettinger a spus că este unul comunist care blochează activitatea UE. Asta din cauza faptului că guvernul regional s-a opus acordului Ceta, ceea ce a dus la întîrzierea semnării tratutului între Uniunea Europeană şi Canada. Potrivit ziarului „Süddeutsche Zeitung”, mai mulţi politicieni din Valonia au calificat aserţiunile comisarului drept „scandaloase” faţă de societatea civilă şi alegătorii din această regiune.

Într-un interviu acordat cotidianului berlinez, „Die Welt”, Oettinger a încercat să-şi relativizeze afirmaţiile, susţinînd de exemplu, că ceea ce a spus despre chinezi ar fi fost o simplă expresie colocvială, fără intenţia de a-i jigni. Într-un mod similar explică şi ieşirile sale vis-à-vis de căsătoriile între persoane cu acelaşi sex, încercînd să se apare faţă de criticile apărute în urma discursului rostit.

Organizaţii ale comunităţii gay i-au cerut lui Oettinger să prezinte scuze publice. Într-o declaraţie a organizaţiilor amintite se spune că „un comisar european trebuie să poată apăra cu credibilitate valorile europene ale nediscriminării, nu să răspîndească prejudecăți rasiste și homofobe”.

Creştin-democratul Oettinger (născut în 1953) care între 2005 şi 2010 fusese primul ministru al land-ului federal Baden-Württemberg, a mai devenit ţinta unor critici aspre după un discurs la înmormîntarea lui Hans Filbinger, în aprilie 2007. Filbinger fusese unul din predecesorii săi în funcţia de prim ministru, obligat în 1978 să demisioneze. Asta după ce s-au aflat detalii despre activtatea acestuia ca judecător în timpul nazismului.

În calitate de judecător, Filbinger a pronunţat condamnarea la moarte a unor dezertori.

La ceremonia de înmormîntare, Oettinger a susţinut că Filbinger nu a fost nazist, ci, dimpotrivă, un adversar al regimului. Atunci, pînă şi cancelara Angela Merkel a fost nevoită să se distanţeze critic de aserţiunile lui Oettinger.

De data aceasta, Merkel însă refuză să se distanţeze în vreun fel, indicîndu-i purtătorului de cuvînt al guvernului să declare că şefa executivului are în continuare „încredere” în „calităţile excepţionale” ale comisarului german.

Potrivit postului naţional de radio (DLF), preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a refuzat să comenteze cazul Oettinger. Un purtător de cuvînt al lui Juncker a făcut o trimitere la interviul lui Oettinger din ziarul „Die Welt”, în care ar fi expuse explicaţiile comisarului.

Katarina Barley, care e secretar general al Partidului Social-Democrat (SPD) din Germania, a cerut lui Oettinger „să-și revizuiască urgent viziunea asupra lumii”. „Cineva care propagă deschis opinii rasiste și homofobe se descalifică pentru cele mai înalte funcții publice”, a declarat ea publicaţiei „Spiegel-online”. O părere similară are şi ministrul federal al familiei, Manuela Schwesig. Într-un interviu cu „Nordwest-Zeitung”, ea a calificat ieşirile lui Oettinger drept „rasiste şi homofobe”. Retragerea din funcţia de comisar a cerut preşedintele grupului parlamentar al Partidului Stîngii (Die Linke), Dietmar Bartsch. „Este penibil ca un astfel de rasist şi sexist să reprezinte Germania”, a spus el aceluiaşi ziar, cerîndu-i cancelarei să-l retragă pe Oettinger de la postul său european.