Maria Adam: „Bologna este axată pe candidatura Maiei Sandu”

Maria Adam Profire

Opiniile unei moldovence rezidentă în Italia.

Moldovenii din străinătate au votat pentru că vor o schimbare. Este un semnal de a nu lăsa loc pentru disperare în lupta pentru putere. Și vor merge și la 13 noiembrie la urnele de vot, spune Maria Adam, care de mai mulţi ani munceşte în Italia.

Maria Adam: „Sunt foarte mult importante aceste alegeri, deoarece majoritatea moldovenilor care sunt veniţi în Italia, în special, peste hotare, sunt foarte mult interesaţi să se întoarcă acasă, dar să aibă la ce se întoarce. Şi am văzut cât de mult în Bologna lumea a fost interesată să voteze, dar, spre marele regret, am notat, că foarte-foarte multă lume nu a ştiut că trebuie să meargă la votare. Şi aceasta m-a durut enorm. Când am mers la votare, am înţeles că mulţi nu ştiau nici, cel puţin, pe ce adresă trebuie să meargă ca să voteze, nemaivorbind de ziua în care trebuie să meargă la votare. De aceea, poate, multe lucruri nu au mers aşa cum trebuiau să fie din start, bine organizate şi la nivel.”

Europa Liberă: Care sunt aşteptările voastre de la următorul preşedinte, de la cel care va fi nominalizat în urma alegerilor, după al doilea tur de scrutin?

Maria Adam: „Bologna este axată pe candidatura Maiei Sandu. Această doamnă este foarte mult simpatizată de către diaspora moldovenească din Bologna. Şi care sunt aşteptările noastre? Lumea este dezamăgită şi cei care votează foarte multă speranţă îşi pun anume în această doamnă, doamna Maia Sandu, că va schimba ceva. Prin rolul ei de preşedinte, prin ceea ce va trebui să facă, să-şi aducă aportul pentru ţară, lumea, votând-o, are această speranţă, că, totuşi, va fi o schimbare.”

Europa Liberă: Statisticile arată că fiecare a doua familie din Moldova ar avea un membru plecat la muncă fie în Rusia, fie în Occident. Câţi dintre cei plecaţi ar fi pregătiţi să se întoarcă în Moldova? Şi în ce condiţii s-a întoarce?

Maria Adam: „Dacă vorbim, în general, despre diaspora din Italia, vreau să zic că foarte mulţi moldoveni şi-au cumpărat aici case. Sunt circa 40% care au dorinţa de a se întoarce înapoi, undeva 60% vor să rămână aici. Lumea este mult dezamăgită ca să se întoarcă acasă. Cei care au venit aici cu copiii, părinţii care au venit şi au lucrat anterior şi, poate, au cumpărat în Moldova casă, au rămas dezamăgiţi şi își îndeamnă copiii să rămână aici. Nu au la ce se întoarce acolo din cauza corupţiei, birocraţiei, toate murdăriile şi nevoile care s-au făcut şi se fac în continuare la noi în ţară, la care nu le mai dai de capăt.

Lumea, într-adevăr, e dezamăgită şi descurajată şi chiar rătăcită cu gândul şi cu viaţa. Am colegi pe care îi mai văd pe aici, în munca mea pe care o fac, traduceri simultane, şi ei aşa îmi spun: „Dar la ce să te întorci acasă?”. Dar, ştie toată lumea, și aici e o criză destulă. De exemplu, unde lucram eu ca traducătoare acum e foarte greu să mai găseşti un loc de muncă. Şi zic că aici e greu să găsesc munca ceea pe care o aveam cândva, dar să mă întorc acasă nu am la ce mă întoarce.

Chiar dacă am studiat foarte mult, pe nimeni nu-l mai interesează ce ai făcut, ce capacităţi ai, care este potenţialul tău intelectual, cât de mult aport ai putea să aduci. Să aduc eu, de exemplu, reieşind din experienţa pe care am avut-o aici, studiile pe care le-am făcut acolo. Aş putea mult să fac. Am încercat să implementez nişte proiecte acolo, dar nu am fost acceptată, nu am fost binevenită, nu am fost apreciată. Şi, evident, mulţi sunt ca mine. Aceasta a descurajat. De aceea şi spun că e o lume cu minte rătăcită, nu ştii. Să vii acolo nu ai la ce. Să stai aici, parcă nu mai poţi sta, că şi aici e criză. Şi atunci lumea este rătăcită cu gândul, nu ştie în care parte să o apuce, dacă sincer să vorbim, aşa cum stau lucrurile.

Eu îndemn toţi cetăţenii Republicii Moldova şi, în genere, diaspora din Italia să meargă în ziua de 13 noiembrie să votăm un preşedinte demn de acest popor, muncitor, plin de bunătate omenească. Şi acest preşedinte niciodată să nu ne dezamăgească, dar să ne dea curajul şi puterea să dorim să ne întoarcem acasă. Deci, cu toată inima vă îndemn, stimaţi cetăţeni, ieşiţi la vot. Să ne integrăm şi noi odată în Uniunea Europeană, să fim în rând cu lumea.”