Alegeri prezidențiale americane 2016: ce se întîmplă în cazul unor alegeri foarte strînse?

Ilustrație foto a unui buletin de vot american

De la renumărarea voturilor la contestația în justiție.

Întrebarea este curentă în competiția electorală de anul acesta, iar comentatorii politici, între care cei ai agenției Reuters, încearcă să dea explicații cît mai clare.

Potrivit lor, natura neobișnuită a alegerilor prezidențiale în Statele Unite înseamnă că un candidat nu trebuie să cîștige votul popular la scară națională pentru a deveni președinte. Rezultatul depinde, mai curînd, de Colegiul Electoral, o instituție a cărei componență este determinată de cîștigătorul din fiecare stat în parte. Faptul înseamnă că fiecare controversă potențială între republicanul Donald Trump și democrata Hillary Clinton, ce va rezulta din alegerile de marți, va fi rezolvată stat după stat.

Your browser doesn’t support HTML5

Electorii

Ce este Colegiul electoral?

Colegiul Electoral este format din 538 de electori, cu o contribuție dată de fiecare stat în mod proporțional cu mărimea populației sale. Pentru a cîștiga, un candidat trebuie să-și asigure 270 de voturi. În fiecare stat, de manieră generală, fiecare partid politic își desemnează propria echipă de electori. Atunci cînd alegătorii votează pentru președinte, ei aleg, practic un candidat prezidențial preferat al echipei propriului stat.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum funcționează Colegiul Electoral în Statele Unite?

Odată încheiat votul popular, electorii victorioși se reunesc separat în fiecare stat și votează. Dacă nici un candidat nu obține 270 de voturi în Colegiul Electoral, atunci președintele este ales de Camera Reprezentanților, în prezent controlată de republicani.

Pot să voteze electorii pentru cine doresc?

În unele state, legea cere ca electorii să voteze în același fel ca majoritatea populației statului respectiv. Partidele politice din unele state cer, de asemenea, ca electorii să-și dea sprijinul în mod oficial pentru candidatul lor prezidențial, ca o condiție prealabilă la intrarea lor în Colegiul Electoral. Unora dintre electori li se permite să nu țină seamă de candidatul politic al propriului partid și să voteze pentru un altul. Dar o asemenea situație se produce extrem de rar și, în timpurile recente, nu a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor alegerilor.

Ce se întîmplă în cazul în care rezultatul este foarte strîns?

Multe din procedurile de votare în alegerile prezidențiale sînt decise de legea diverselor state și administrate de funcționarii de stat. Prin urmare, fiecare stat are propriile sale reglementări în ce privește renumărarea voturilor. În Florida, locul controversei dintre republicanul George W. Bush și democratul Al Gore în anul 2000, o renumărare are loc în mod automat, dacă diferența dintre candidați este mai mică de o jumătate de procent. În Wiscosin, unde nu există o prevedere pentru o renumărare a voturilor în mod automat, un candidat o poate cere, dar trebuie să plătească toate costurile ei, în cazul în care rezultatul alegerilor nu se modifică în urma procedurii.

Dincolo de renumărare, oricine poate contesta în justiție procesul alegerilor. Cum Tribunalul Suprem al Statelor Unite este în prezent divizat între membrii săi liberali și conservatori, orice contestare legală ar putea fi decisă de o instanță de apel inferioară; toate aceste instanțe au compoziții politice diferite, depinzînd de statul cărora le aparțin.