Promisiunile electorale și alegătorii transnistreni

Publicitate electorală la Tiraspol

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Moldova se pregătește de turul doi al alegerilor prezidențiale. La Tiraspol, continuă controversa asupra posibilei fraudări a scrutinului din 11 decembrie. Promisiunile electorale, ce cred despre acestea locuitorii din stânga Nistrului? Cum se văd din afară alegerile din Republica Moldova și perspectiva reglementării transnistrene? Și… o expoziție de fotografii despre viața comunității LGBT din Transnistria – interzisă de KGB-ul de la Tiraspol.

Începem, ca de obicei, cu buletinul de ştiri și principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Your browser doesn’t support HTML5

Promisiunile electorale și alegătorii transnistreni

Liderul transnistrean Evgheni Șevciuk a participat la ceremoniile oficiale de la Moscova din 4 noiembrie, prilejuite de Ziua Națională a Unității Rusiei. Serviciul său de presă a anunțat că Evgheni Șevciuk a fost la Moscova la invitația președintelui rus Vladimir Putin. În cadrul festivităților, liderul de la Kremlin a înmânat distincții mai multor cetățeni străini pentru contribuția adusă la dezvoltarea relațiilor dintre țara lor și Rusia. Printre laureați a fost și directorul Teatrului dramatic rus „A.P.Cehov” din Chișinău, Constantin Haret, căruia i s-a decernat medalia „Pușkin”. Distincții au primit și oameni de cultură din Kirghizia, Armenia, Austria, China și Statele Unite. Printre laureații Ordinului Prieteniei anul acesta a fost și regizorul sârb Emir Kusturica.

Pe aerodromul din Tiraspol pe 5 noiembrie a avut loc un concurs militar cu participarea Grupului Operativ de Trupe Ruse staționat în Republica Moldova și și a forțelor armate ale nerecunoscutei republici transnistrene. Evenimentul intitulat „Soldatul comunității 2016” a fost numit de agenția oficială Novosti Prodnestrovia drept un concurs al iscusinței militare a armatelor aliate și a fost organizat cu ocazia Zilei unității naționale din Federația Rusă. Programul competiției între soldații ruși și transnistreni a inclus parcurgerea unor trasee cu obstacole pentru mașini de teren, camioane Ural, vehicule blindate, tancuri, precum și salturi cu parașuta. În ultimele luni, militarii ruși și transnistreni au desfășurat mai multe aplicații în comun, stârnind protestele Chișinăului care a declarat că Federația Rusă nu mai poate fi tratată ca participant neutru la operațiunea militară de menținere a păcii de la Nistru.

Your browser doesn’t support HTML5

Игры с танками и призы от Шевчука

Ziua Unității Rusiei a fost marcată cu fast în regiunea transnistreană, administrațiile locale organizând concerte, mese rotunde, expoziții și concursuri. La Casa ofițerilor din Tiraspol, ansamblul vocal-instrumental al ministerului de interne din nerecunoscuta republică a susținut un concert pentru colaboratorii Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria (GOTR). Comandantul GOTR, Dmitri Zelenkov, a declarat cu această ocazie, citez, „îmi doresc să ne apropiem și mai mult cu republica moldovenească transnistreană, pentru că Ziua unității naționale este o mare sărbătoare și pentru toți transnistrenii”.

La Chișinău, Comisia Electorală Centrală a declarat valabile alegerile prezidențiale de la 30 octombrie și a confirmat că se va ține al doilea tur de scrutin la 13 noiembrie. În turul doi au trecut liderul socialiștilor Igor Dodon cu 47,98% din voturi și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu cu 38,71% din sufragii.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, candidata la președinție Maia Sandu l-a criticat pe contracandidatul său Igor Dodon pentru declarațiile sale despre Crimeea. Maia Sandu le-a calificat drept „o formă de trădare de stat”. Igor Dodon declarase recent la un post de televiziune că, de facto, Crimeea este parte a Federaţiei Ruse. Ulterior, într-un interviu tot pentru Europa Liberă, Igor Dodon și-a nuanțat declarația, sugerând că dacă va fi ales președinte nu va recunoaște anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia, în condițiile în care și Moldova are un conflict înghețat pe teritoriul său.

Un grup de hackeri ucraineni a anunţat că a spart o nouă căsuță poștală electronică folosită de un consilier apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, Vladislav Surkov. Hackerii care-și spun CyberHunta au dat publicității noi emailuri care, dacă se dovedesc autentice, ar sugera că anexarea Crimeii și declanșarea conflictului separatist din estul Ucrainei ar fi fost plănuite minuțios la Kremlin. Într-un mesaj video difuzat joi pe internet, hackerii spun că operațiunea lor, pe care au numit-o „Surkov Leaks”, este abia la început.

Președintele Ucrainei Piotr Poroșenco a aprobat crearea unui coridor verde pentru retragerea armatei ruse din regiunea transnistreană, a anunțat ministrul moldovean al apărării Anatol Șalaru. Ministrul moldovean s-a întâlnit sâmbătă la Odesa cu omologul său Stepan Poltorak. Anterior, Anatol Șalaru a declarat că acest coridor pentru retragerea armatei ruse din Republica Moldova poate fi realizat pe cale terestră, traversând teritoriul ucrainean, pe cale aeriană, folosind aeroportul de la Mărculești, și chiar pe cale maritimă, prin intermediul portului Giurgiulești.

O reformă anticorupție din Ucraina, care obligă demnitarii de stat să-și declare online proprietățile, a scos la iveală diferențe enorme între averile multor politicieni și ale oamenilor de rând. Demnitarii au declarat mașini luxoase, zeci de ceasuri elvețiene, case și pământuri. Chiar premierul Volodimir Groisman a declarat că deține împreună cu soția 1,2 milioane de dolari și aproape jumătate de milion de euro cash. Crearea acestei baze de date online este o solicitare a FMI, care sprijină modernizarea Ucrainei. Statele Unite au salutat instituirea în Ucraina a obligativității declarării averilor oficialilor. Ambasadoarea americană la Kiev, Marie Yovanovitch, a declarat Europei Libere că declarația de avere este „un prim pas foarte important” spre mărirea transparenței guvernării.

***

Europa Liberă: Publicații ruse au scris săptămâna trecută despre ceea ce au numit „un nou scandal preelectoral” în regiunea transnistreană. Portalul „Politiceskaia Rossia” a relatat despre inexactitățile din listele de alegători și îngrijorările lui Evgheni Șevciuk privind posibilitatea fraudării scrutinului din 11 decembrie, când ar urma să fie ales liderul administrației din nerecunoscuta republică transnistreană. Publicația scrie că între datele comisiei electorale centrale din Tiraspol și listele de alegători verificate de executivul regiunii ar fi o diferență de circa 50 de mii de persoane, dintre care 20 de mii ar fi suflete moarte. Iar așa cum autoritatea electorală nu se grăbește să accepte listele actualizate, Șevciuk a învinuit-o de intenția de a falsifica alegerile și a cerut autorităților de la Moscova să intervină în această dispută. Comisia electorală este bănuită de loialitate față de principalul rival al lui Evgheni Șevciuk, șeful Sovietului suprem Vadim Krasnoselski.

Evgheni Șevciuk

Tot politrussia.com a publicat și un articol critic la adresa lui Evgheni Șevciuk în legătură cu ceea ce presa transnistreană a numit „planul” său de alipire a Transnistriei la Rusia. În realitate, se spune în articol, presa de la Tiraspol a exagerat când a dat asemenea calificative decretului din septembrie al lui Șevciuk despre armonizarea legislației transnistrene cu cea a Federației Ruse. Publicația citează experți de la Chișinău și Moscova care spun că, de fapt, toată lumea înțelege foarte bine care este situația obiectivă: regiunea transnistreană nu are graniță comună cu Rusia și despre o alipire nici nu poate fi vorba. „Asemenea inițiative locale sunt întâmpinate la Moscova cu multă răceală, - se mai spune în articol. - Rusia și așa are destule probleme cu aprovizionarea pacificatorilor săi de acolo, iar escaladarea situației și astfel de declarații provocatoare ar putea să creeze pentru Rusiei urmări neplăcute”, am citat din articolul în care este amintită și reacția evazivă a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a refuzat să ofere comentarii, spunând doar că „trebuie să știi pe ce să te bazezi în asemenea acțiuni”. În finalul articolului se afirmă că Rusia ar avea suficientă forță militară ca să ajungă din Crimeea, în marș, până în Transnistria, numai că ea nu va declanșa un conflict militar, citez, „în interesele unui lider local, care are probleme în alegeri”.

***

Europa Liberă: Ce cred alegătorii transnistreni despre promisiunile candidaților făcute în această campanie electorală? Cum deosebesc obiectivele utile și folositoare de cele populiste? Am încercat să aflăm discutând cu mai mulți locuitori din Tiraspol și Bender.

„Мне больше нравится программа Красносельского, потому что все ближе к народу, а что будет дальше – мы увидим. Ну, Хоржану я не верю – 100%-но, Шевчуку тоже, после того, что он дела с нашими пенсионерами, бюджетниками. Вот такое мое мнение.”

„Кажется, что программа Красносельского – слишком там много всего позитивного – она нереальна. Поучается описание рая какого-то, но это ж нереально все охватить! Да, все не забыл – и здравоохранение, и просвещение, и забота о пенсионерах. Но мне кажется, это перебор, слишком все хорошо в этой программе. Невозможно все сказанное охватить при нашей нынешней ситуации в Приднестровье. Ладно, программами кандидатов я еще интересуюсь, но когда компромат всякий приносят – я устаю от этого, не хочу даже в это все вникать.”

„Ни там, ни там нет хорошей экономической базы, обоснования того, как должны строиться отношения и все остальное. Я приведу такой пример: Смирнов начина с нуля, ничего ж у нас не было. Но появилось одно, потом второе, третье… Если бы не его семья, естественно, лучшего и желать не надо было бы. Я думаю, что страной должны, все-таки, управлять экономисты, потому что нужно строить экономические отношения, управлять трудовыми коллективами. Здесь и международные отношения. Ну а оба этих товарища – оно что? Они в милиции учились, там догоняли, преследовали, что-то не получалось – наручники надевали, били. Что они могут предложить?”

„Я не уду голосовать. Не хочу. Я в политику не лезу, меня даже это не интересует. Я не интересуюсь кандидатами. Просто я ни разу не участвовала в выборах и нет никакого желания. На мой взгляд, все время меняют не то, что надо, поэтому мне не интересно в этом участвовать.”

„Желательно, чтобы они немножко подумали о народе, обо всех абсолютно. Я очень разочарована медициной. Я жила и в Кишиневе, и в России – такого не было, а тут, в Приднестровье, медицину нужно поднимать. Нет никаких льгот, ничего для детей. Те же анализы, например, или посещение врачей-специалистов. Очень сложно. Нет, во-первых, качественного обслуживания, нет специалистов и все очень дорого. Нет в Тирасполе такой поликлиники, которая была бы только детской, пусть даже по записи. А у нас как? Нужно бегать с ребенком грудным по всему городу, искать: если не там, то там, или в другом месте. А если выясняется, что вообще нет нужного врача, то езжайте в Кишинев. И все за деньги, я вот беременная была, абсолютно все за деньги.”

„По телевизору говорят постоянно, дай Бог, чтобы они все сказанное воплощали в жизнь. Тот, за кого я хочу голосовать, вроде, неплохо говорит и обещает. Но чтоб все сказанное исполнял – вот, что я хочу. Вспоминают обо всем – и пенсионерам бесплатный проезд вернуть, а я волнуюсь за себя, пенсионерку, в первую очередь. Главное, чтобы не забывали о пенсионерах и всех, кто не работает, трудоустроили. Молодежь вся шатается по улицам безработная. И если сказал, то должен исполнить. На это у нас необходимо иметь контролирующий орган, который не с ними заодно, а совершенно независимый, он и будет контролировать исполнение обещанного.”

Europa Liberă: Opinii ale locuitorilor din Tiraspol și Bender.

***

Europa Liberă: Expoziția „No Silence”, pregătită de tânăra fotografă Karolina Dudka și care povestește despre viața reprezentanților comunității LGBT din Transnistria, la fel ca și evenimentul de popularizare numit „De ce „propaganda” nu-l va transforma pe fiul Dvs. în gay”, ambele anunțate să aibă loc pe 2 noiembrie la Club 19, au fost anulate. Cauza ar fi „motivele personale ale autorului”, anunță un comunicat al Clubului. Motiv pentru care data de 2 noiembrie a fost o „zi a tăcerii” la Club 19 de la Tiraspol. De ce s-a decis organizarea unei astfel de expoziții, ce fel de evenimente au general consecințe atât de imprevizibile și triste și dacă se pot discuta în Transnistria subiecte diverse, ca în oricare altă societate democratică? Sunt întrebări pe care corespondenta noastră la Tiraspol, Karina Maximova i le-a adresat autorului expoziției de fotografie „No Silence”, Carolina Dudka.

Carolina Dudka

Europa Liberă: Karolina, de ce ați decis să atrageți atenția la subiectul comunității LGBT din Transnistria și să le povestiți oamenilor despre problemele acesteia prin intermediul fotografiilor și a expoziției?

Carolina Dudka: „Am vrut să vorbesc despre această problemă anume în contextul Transnistriei pentru că mie mi se părea că aici aceasta este deosebit de acută. Inițial mă gândeam să abordez Moldova și Transnistria, dar apoi am înțeles că având în vedere că în Moldova există organizația „Genderdoc-M” oamenii acolo sunt mult mai protejați.

Știam mai multe istorii în care oamenii au fost discriminați și știam cu ce probleme se confruntă ei. Și atunci m-am gândit că dacă cei câțiva pe care îi cunosc se confruntă cu atâtea probleme, înseamnă că și ceilalți nu o duc mai bine. Și am decis să încerc să aflu mai multe.

Am comunicat cu peste 150 de persoane, dar numai 16 au fost de acord să se lase fotografiați. Procentul de refuzuri a fost de 90 la sută. Oamenii se temeau chiar să se întâlnească cu mine, să mi se destăinuie. Oamenii sunt foarte speriați. De fapt, în asta și consta ideea proiectului meu – în primul rând, să povestesc despre faptul că în Transnistria există o comunitate LGBT și în al doilea rând – să punctez problemele cu care se confruntă aceasta. Scopul era să arăt că sunt și ei oameni la fel ca noi, și atunci de ce trebuie să fie umiliți și așa mai departe…”

Europa Liberă: Te-ai gândit că lucrurile vor lua o astfel de întorsătură, că vei fi supusă presiunilor, iar expoziția așa și nu se va mai deschide în ziua stabilită?

Carolina Dudka: „Eram pregătită de careva ieșiri extremiste la deschidere din partea unor indivizi, dar nu credeam că asupra mea se vor exercita presiuni în această formă. Eu presupuneam că voi fi chemată în anumite instituții după deschiderea expoziției. Dar a fost altfel. Mai întâi am fost sunată de două ori de pe un număr ascuns, apoi m-au sunat de pe unul normal și m-au rugat să mă întâlnesc cu ei în două ore pentru „precizarea unor informații”. Într-un sector special al universității am fost aducă într-un cabinet gol, unde ședea un colaborator al Comitetului pentru securitatea statului, al KGB-ului.

Nu am putut avea un dialog constructiv, în final mi s-a spus să semnez o hârtie prin care mă angajam să nu divulg detalii ale discuției. Nu am semnat și au urmat amenințări că aș putea fi forțată să fac asta. Le-am răspuns că nu au cum să facă asta. După refuzul meu de a semna hârtiile mi s-a comunicat că discuția noastră s-a încheiat și mi s-a recomandat cu insistență să anulez expoziția, pentru că în Transnistria nu există problema comunității LGBT și a homofobiei.

Eu nu am fost de acord cu o astfel de întorsătură a evenimentelor pentru că am lucrat mult pentru expoziție timp de o lună și jumătate și acum ar fi fost cel puțin ciudat să pun cruce pe toată munca mea. Eu consider că ceea ce fac este artă, iar în artă omul poate ridica orice temă vrea. Și atunci au început să mi se facă aluzii transparente, în sensul că dacă nu cumva m-aș teme pentru securitatea mea. Am precizat dacă se referă la sănătate sau la viață. „Inclusiv la asta”, mi-au răspuns.

Am plecat apoi și după ce m-am consultat cu juriștii am luat decizia, foarte dificilă pentru mine, de a anula expoziția.”

Europa Liberă: Ați menționat că în cadrul acestei runde de „precizare a unor informații” au fost amenințări la adresa familiei Dvs. și a Dvs. personal. După acest caz cred că este greu să mai vorbim despre libertatea de expresie garantată de constituție și de legislația Transnistriei. Ce puteți spune în acest context? Credeți că se pot discuta liber, public în Transnistria orice subiecte?

Carolina Dudka: „Eu cred că se pot discuta, întrebarea este doar care vor fi consecințele. Evident că limitele și le impune omul însuși, dar el se ghidează de limitările pe care le impun consecințele care vor urma.”

Europa Liberă: opinia fotografei Carolina Dutka, a cărei expoziție despre viața membrilor comunității LGBT în Transnistria a fost închisă sub presiunea KGB-ului din Tiraspol.

***

Europa Liberă: La scrutinul din 30 octombrie pentru alegerea unui președinte al Republicii Moldova au participat doar aproape 50% din cetățenii cu drept de vot. Cum se explică această lipsă de interes față de alegeri? Ce s-ar schimba într-o Moldovă în care președinte va fi ales unul din cei doi concurenți ajunși în turul doi – Maia Sandu și Igor Dodon? Și câtă implicare ar putea avea următorul preşedinte al Republicii Moldova în soluţionarea conflictului transnistrean? A încercat să afle colega mea Valentina Ursu, discutând cu fostul diplomat moldovean, președintele Fundației Moldova de la Washington, Vlad Spânu.

Europa Liberă: Cum explicaţi dumneavoastră că în primul tur de scrutin la vot au participat doar aproape 50% din cetăţenii cu drept de vot? Şi de ce este importantă participarea la acest scrutin prezidenţial?

Vlad Spânu

Vlad Spânu: „Lumea nu mai are încredere în sistemul politic din Republica Moldova şi este dezamăgită în mai multe guvernări care au fost până acum, pe parcursul a 25 de ani. Şi din cauza aceasta nu mai crede că votul fiecăruia va putea schimba direcţia în care merge Republica Moldova. Cred că mesajul candidaţilor, al acestor doi care au rămas, este că ei vor fi agentul schimbării sau într-o direcţie, sau în alta şi că lucrurile nu vor mai fi cum au fost până acum.”

Europa Liberă: Este limpede până acum ce promite un candidat şi ce promite alt candidat? Şi cum aceste promisiuni vor putea fi şi realizate?

Vlad Spânu: „Mesajele acestor doi candidaţi au ajuns la urechile şi inimile oamenilor. Cred că pentru majoritate este simplu: direcţia în care vrea să ducă Republica Moldova Igor Dodon şi direcţia în care vrea să o ducă Maia Sandu. Un om simplu de la ţară, care nu este versat în politică, ar putea să răspundă mai bine la această întrebare. Însă, din punctul meu de vedere, Igor Dodon va duce Republica Moldova în direcţia care a fost în aceşti 25 de ani, în sensul de subordonare Federaţiei Ruse. Şi un exemplu foarte bun nu doar pe contul Republicii Moldova, dar avem un exemplu cum ar fi Belarus sau Armenia, în special, Armenia, care are un conflict cu Azerbaidjan asupra unui teritoriu care se numeşte Nagorno-Karabah. Şi în cazul nostru este Transnistria. Şi atunci, Armenia, ca Republica Moldova, este un ostatic al acestui conflict regional, dar, în linii mari, este geopolitic. Şi riscăm să fim în continuare în această stare de subdezvoltare economică, din punct de vedere că ne sunt tăiate căile spre Uniunea Europeană, din cauza că Rusia vrea să menţină acest conflict şi nu are interesul pe care îl are cetăţeanul Republicii Moldova, de a trăi mai prosper. Pe când Maia Sandu vine cu altă ofertă electorală, prin care spune că noi vrem să mergem pe o cale pe care au mers alte ţări din regiune, cum ar fi ţările din Europa Centrală şi de Est, în special, România, dar în cazul nostru o comparaţie mai bună sunt Ţările Baltice, care au fost în cadrul Uniunii Sovietice şi acum Ţările Baltice au avansat foarte puternic. Omul de rând are un salariu cu mult mai mare, are o pensie cu mult mai mare şi trăieşte în libertate, spre deosebire de Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cum vor colabora partenerii Republicii Moldova cu statul, după ce îşi va alege preşedintele? Mă refer şi la cei din Occident, şi la cei din Est. Pentru că există această formulă diplomatică pe care o anunţă partenerii, că vor colabora cu orice preşedinte.

Vlad Spânu: „Da, este, într-adevăr, un mesaj diplomatic, însă în realitate lucrurile vor fi totalmente altfel. În caz când Maia Sandu va deveni preşedinte, va fi un semnal foarte clar pentru ţările din vecinătatea Republicii Moldova, dar şi partenerii principali ai Republicii Moldova că ţara are şanse să meargă spre o dezvoltare economică bună şi merge spre această orientare de dezvoltare democratică din interiorul ţării. Eu cred că în cazul când Maia Sandu va câştiga, atunci, în primul rând, vor fi relaţii cu mult mai bune cu România şi Ucraina, relaţii bune cu Uniunea Europeană şi SUA, doi donatori externi foarte importanţi, care au interes ca Republica Moldova să păşească pe o cale democratică, relaţii bune cu organizaţiile internaţionale, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. În cazul când Igor Dodon va câştiga, vor fi relaţii bune cu Rusia – deoarece Rusia, cum am spus, are interes în a ţine Republica Moldova în sfera ei de influenţă – vor fi relaţii proaste cu România şi Ucraina. Cunoaştem mesajele românofobe ale lui Igor Dodon. Și Ucraina nu-i va ierta lui Igor Dodon niciodată, când a declarat că, Crimeea pe drept aparţine Rusiei şi nu Ucrainei.”

Europa Liberă: Ţinând cont de situaţia din regiune, câtă implicare ar trebui şi ar putea să aibă următorul preşedinte al Republicii Moldova în soluţionarea conflictului transnistrean, în identificarea unei soluţii pentru această criză?

Vlad Spânu: „În situaţia nou creată, când preşedintele este ales de către populaţie, are un mandat mai important decât l-a avut până acum, când a fost ales de către parlamentari şi, practic, era dirijat de partidele politice. Acum are acest mandat care îi oferă posibilitatea de a avea o voce mai puternică atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Şi, din acest considerent, preşedintele va fi acel care va avea un cuvânt de spus şi în identificarea viitorului prim-ministru, şi viitorului guvern. Fiindcă executivul are tot acest mandat de a participa la negocierile care se referă la conflictul transnistrean. Eu cred că, în sensul acesta, preşedintele va putea influenţa în discuţiile care vor avea loc în cadrul bilateral, dar şi în cadrul multilateral privind conflictul transnistrean.”

Europa Liberă: Atât Igor Dodon, cât şi Maia Sandu, vorbesc despre nevoia provocării alegerilor parlamentare anticipate, desigur, în condiţiile în care permite legislaţia Republicii Moldova. Dar oare nu înseamnă aceasta că viitorul şef de stat ar putea să intre în conflict cu Legislativul şi Moldova, iarăşi, ar putea să intre în această perioadă de instabilitate politică?

Vlad Spânu: „Întotdeauna şi în orice ţară există potenţialul unui conflict între Legislativ şi executiv. Şi preşedintele, devenind acum, într-un fel, capul executivului, acest pericol, evident, există, dar acestea sunt părţile negative ale unei democraţii. În democraţie întotdeauna există concurenţa între partide politice, concurenţa între actorii electorali, între actorii politici. Eu cred că, totuşi, este un fapt pozitiv că preşedintele este ales de către popor, are mandat şi nu este păpuşa în mâinile unor partide politice care îl aleg în Parlament.”

Europa Liberă: Un punct de vedere de la Washington, al președintelui Fundației Moldova, Vlad Spânu.

***

Europa Liberă: Despre cum se văd alegerile din Moldova din exterior, Valentina Ursu a stat de vorbă și cu cercetătoarea de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi:

Europa Liberă: Cum vedeţi dumneavoastră priorităţile Occidentului pentru Republica Moldova în acest moment? Pentru că la Chişinău, în cercurile de experţi, se discută foarte mult despre faptul că la un moment dat, având în vedere că Moldova a mers greu pe această cale a eurointegrării şi a făcut mai puţin decât s-a aşteptat de la ea, Vestul nu-şi mai pune foarte multe speranţe într-o avansare reală a parcursului european. Odată cu alegerea viitorului şef de stat, atitudinea Occidentului se schimbă sau rămâne aceeaşi?

Anneli Ute Gabanyi

Anneli Ute Gabanyi: „Tare mă tem că atitudinea Occidentului rămâne aceeași, în sensul că ceea ce s-a întâmplat în ultima vreme în Republica Moldova, faptul că acea clasă politică care semnaliza către Uniunea Europeană a decepţionat nu numai poporul, dar a decepţionat şi partenerii europeni ai Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Mesajul geopolitic, care e exploatat la maximum în această campanie electorală, cât de mult ajută sau dăunează viitorului Republicii Moldova? Şi dacă miza acestor alegeri este votul geopolitic?

Anneli Ute Gabanyi: „Pare că este votul geopolitic, dar, din perspectiva Occidentului, mă tem că, odată cu încrederea Occidentului în clasa politică pro-occidentală, s-a pierdut şi importanţa, bineînţeles, aşa percepută, geopolitică a Republicii Moldova în ochii Occidentului. Tare mă tem, am ajuns la această concluzie că importanţa geopolitică a Republicii Moldova a fost mai evidentă atunci când existau crize atât în republică, cât şi în regiune. Iar în al doilea rând, şi acest lucru l-am văzut în anul 2016, atunci când Occidentul are impresia că poate să câştige anumite partide care nu se joacă în Republica Moldova, încercând să rezolve o problemă a Republicii Moldova. Bineînţeles, e vorba de Transnistria. În momentul în care şi această încercare a Occidentului se pare că a dat greş, importanţa geopolitică a Republicii Moldova cade, mai ales, că Ucraina, de asemenea, a devenit o problemă tot mai mare în ochii Occidentului. Şi vedem că problema conflictului îngheţat se mută către Est, adică, din Moldova către Ucraina.”

Europa Liberă: Se pare că tocmai aici cei doi candidaţi, Igor Dodon şi Maia Sandu, nu se înţeleg la subiectul geopoliticii. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Dodon a spus că preşedintele nu are competenţe pentru a schimba vectorul geopolitic sau să suspende anumite acorduri. Pentru că s-a vorbit mult că, dacă ar ajunge președinte domnul Dodon, ar putea să fie denunţat Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Iar Maia Sandu afirmă că întreaga campanie a contracandidatului său e bazată pe exploatarea fricii cetăţenilor faţă de Federaţia Rusă.

Anneli Ute Gabanyi: „Maia Sandu are dreptate. Dar şi Dodon cred că are dreptate, cel puţin, în acest punct. Nu cred că un preşedinte, oricât ar fi de susţinut de anumite forţe mai mari decât Republica Moldova, nu va putea să schimbe anumite acorduri internaţionale, pacta sunt servanda. O ţară care nu-şi respectă înţelegerile internaţionale şi, de altfel, ar trebui să fie vorba şi de înţelegeri naţionale, nu mai poate fi un partener care poate fi luat în serios. Adică, există anumite reguli ale comportamentului politic pe care nimeni nu le poate schimba. Sigur, eu văd cum în Republica Moldova acest vector geopolitic joacă un rol, dar tare mă tem că cetăţenii Republicii Moldova, cei care vor vota, nu mai văd importanţa acestui vector, nu-i mai acordă aceeași importanţă pe care i-au acordat-o, să spunem, în 2009.”

Europa Liberă: Anunţul partenerilor de dezvoltare, al celor de Occident, că vor colabora cu orice preşedinte este valabil şi pentru oficialii de la Kremlin? Şi ei tot ar avea acelaşi punct de vedere că, oricine ar ajunge în fruntea Republicii Moldova, cu acela va trebui de colaborat?

Anneli Ute Gabanyi: „Şi aici intră în joc regulile de comportament în domeniul internaţional. Bineînţeles că fiecare ţară, fie Rusia, fie ţările din Uniunea Europeană sau Statele Unite ale Americii, vor trebui să colaboreze cu noul preşedinte. Întrebarea este cum? Adică, va fi un partener preferat, care, eventual, va primi nu numai importanţă, dar, eventual, şi fonduri, eventual, bani, eventual, alte beneficii, ca să spunem aşa, politice. Sau îl vor trata ca pe un partener într-un mod corect, însă, fără a-l răsfăţa într-un mod deosebit. Problema este că nici partenerul preferat al domnului Dodon nu pare a fi în situaţia, cel puţin, materială de a face nişte cadouri financiare foarte mari Republicii Moldova. Vedem că nici măcar în Transnistria sau în alte părţi nu-i mai poate susţine pe cei care colaborează cu Moscova. Întrebarea este însă dacă Occidentul se va comporta altfel cu un preşedinte Dodon, cel puţin, gradual, decât cu o preşedintă Maia Sandu, care, în orice caz, prin valorile pe care le proclamă, ar trebui să fie partenera preferată a Occidentului.”

Europa Liberă: Faptul că Partidul Democrat, cel care domină majoritatea parlamentară, şi-a retras candidatul, l-a retras pe Marian Lupu din această cursă prezidenţială ajută electoratul din Moldova să se descurce mai uşor pentru cine trebuie să-şi dea votul? Şi ce a câştigat PD, retrăgându-l pe Marian Lupu din această competiţie electorală?

Anneli Ute Gabanyi: „Pentru mine fenomenul Partidul Democrat şi, mai ales, fenomenul Plahotniuc este o mare ghicitoare, este un mister. Şi cred că sunt puţini care îşi dau seama ce înseamnă acest comportament. S-ar putea ca, totuşi, oricine în afara grupului în jurul domnului Dodon, grupului geopolitic, ca să-i spunem aşa, vede pericolul pentru o Republica Moldova care şi-ar pierde sprijinul Occidentului. Chiar şi oamenii din domeniul economiei şi al finanţelor nu pot să dorească ca această ţară să devină mai izolată de Occident.”

Europa Liberă: Şi a câştigat PD? A ajutat alegătorii să se descurce mai bine cu cine să-şi dea votul?

Anneli Ute Gabanyi: „Este greu de spus. Cred că retragerea domnului Lupu a adus, cel puţin, la rezultatul pe care îl avem acum, o confruntare finală între doamna Sandu şi domnul Dodon, ceea ce era, totuşi rezultatul dorit de cei care nu voiau ca domnul Dodon să fie câştigătorul alegerilor. Şi bine că nu a câştigat în primul tur.”

Europa Liberă: Opiniile ambilor candidaţi, şi ale Maiei Sandu, şi ale lui Igor Dodon, se intersectează, atunci când vine vorba despre principala problemă a ţării, care trebuie rezolvată, şi anume, dezrădăcinarea corupţiei. După părerea ambilor, alegerile parlamentare anticipate pot fi o soluţie pentru a rezolva această problemă, fiindcă în aşa mod s-ar schimba întreaga clasă politică. Evident, dacă acestea vor fi organizate în condiţiile legii. Nu înseamnă aceasta că viitorul preşedinte va intra în conflict cu legislativul? Și Moldova nu va putea să scape de instabilitate politică, chiar a doua zi după ce se termină acest scrutin prezidenţial?

Anneli Ute Gabanyi: „Noul preşedinte, oricine ar fi, va trebui să respecte Constituţia şi posibilităţile legale care sunt conţinute în această Constituţie. Ar fi lucrul cel mai grav dacă acest preşedinte ar încerca, aşa cum s-a făcut în România după 2005, când în persoana domnului Băsescu prerogativele preşedintelui, cele conţinute în Constituţie, au fost interpretate într-un sens care nu avea nimic de a face cu realitatea. Pericolul acesta ar trebui evitat în orice caz, pentru că se vede clar cum climatul politic din România a suferit de pe urma acestei transgresiuni a prerogativelor prezidenţiale. Constituţia trebuie respectată. Poate, prima lecţie a democraţiei şi a unui stat normal, indiferent cum îl numim, este respectarea legilor şi, bineînţeles, Constituţia este legea supremă pe care legiuitorul, adică Parlamentul, a dat-o poporului care l-a votat. Un astfel de conflict ar putea numai, în primul rând, să deraieze şi să distragă atenţia şi a votanţilor de la una dintre problemele esenţiale – corupţia. Iar această problemă, după cum se vede, nu numai în Europa Occidentală, dar şi, bineînţeles, în ţările care au fost, şi unele mai sunt în tranziţie este o problemă care nu se poate eradica de azi pe mâine. Şi, în orice caz, nici clasa politică nu se poate schimba. Vă amintesc încă o dată de zicala în care se spune într-un mod satiric că, dacă nu ne place clasa politică, atunci votăm alta. Nu se poate. Această clasă politică pe care o are Republica Moldova va trebui schimbată încetul cu încetul. Şi, personal, sunt de părere că în România acest lucru începe să se efectueze şi, eventual, după alegerile parlamentare de acolo vom putea să privim la o ţară care încearcă acest lucru. Dar vedeţi şi acest exemplu România, cât este de greu şi câtă opoziţie există în ţară împotriva unei astfel de încercări.”

Europa Liberă: Opinia cercetătoarei de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi, consemnată de Valentina Ursu.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.