Nicolae Carabut: „Cei din Parlament și guvern să nu creadă că oamenii care au plecat au plecat și atât”

Despre importanța alegerilor prezidențiale din R.Moldova.

Your browser doesn’t support HTML5

Valentina Ursu în dialog cu Nicolae Carabut

Nicolae Carabut e consultant în software engineering în Silicon Valley. În același timp, face și antreprenoriat, cât îi reușește. Se află în Statele Unite de aproape patru ani. Până să ajungă la San Francisco, a lucrat cinci ani consultant la Paris, și trei ani la Sofia. Este persoana care s-a oferit să îi găzduiască pe acei care vor veni de departe să voteze la secția din statul în care locuiește.

Europa Liberă: Rezultatele din turul II vor depinde de felul în care vor reuși cei doi contracandidați, Maia Sandu și Igor Dodon, să își mobilizeze electoratul. Iar ei nu ascund că miza o pun și pe votul din diasporă. Cât de interesați mai sunteți voi ca să alegeți omul potrivit? Mă refer la următorul șef de stat al Republicii Moldova.

Nicolae Carabut

Nicolae Carabut: „Cei care au plecat nu înseamnă că nu le pasă de ceea ce e acasă pentru că ei au rude, au părinți, toți au trecut prin momente grele până au ajuns unde au ajuns. Și când spui „casă”, la ei gândul e spre Moldova. Toți sînt dezamăgiți de politicienii din Moldova. Și Maia Sandu a apărut ca o speranță și, într-un fel reprezintă resetarea clasei politice moldovenești. Din cauza asta toți acum, chiar cei care nu au mers la votare în primul tur, toți acum vor merge. Noi, de exemplu, în Sacramento, suntem un grup foarte mare de oameni, încercăm să ne organizăm, ajutăm lumea cu ce putem, ca să vină să voteze. Eu locuiesc în San Francisco, secția de votare e în Sacramento, și toți oamenii din California trebuie să meargă, chiar nu numai din California, și din Arizona, și din Texas, bănuiesc, trebuie să vină spre Sacramento, în California.”

Europa Liberă: E o distanță mare?

Nicolae Carabut: „Destul de mare. Pentru mine sunt două ore, e mai nimic. Nu mă plâng. Este lume care trebuie să vină de la Los Angeles, sunt alții care vin din Arizona. Și vin pentru că văd ce spun pe rețelele de socializare. Și noi trebuie să îi întâmpinăm. În sensul că vor veni, opt ore, ca să decidă unde va merge Moldova mai departe din cauza aceasta și fac drumul acesta foarte mare. Și nu e doar drumul, e timpul de la lucru, timpul pentru următoarea zi de pregătire ș.a.m.d. Însă ei vin pentru că știu că e super mare miza pentru alegeri.”

Europa Liberă: Nu se cam exagerează, atunci când se spune că a venit ora decisivă, când Moldova trebuie să decidă încotro merge: cu Estul, cu Vestul?

Nicolae Carabut: „Nu, nu se exagerează deloc. Când auzi că miza nu e mare ș.a.m.d., sigur că e mare, pentru că acum trăiești, altfel va fi prea târziu. Și altfel toate străduințele și suferințele prin care au trecut părinții, buneii noștri au fost în zadar. La noi foarte multă lume a plecat peste hotare ilegal, inclusiv părinții mei, care unul lucra în Spania, altul în Grecia, au trecut prin munți, trebuiau să moară de câteva ori. Și când auzi că hai, lăsați, că nu e important, aceasta e un fel de scuipat în suflet. Cum nu e important? Este important! Și a apărut Maia Sandu care reprezintă un nou tip de politician în contextul Republicii Moldova. Pentru că restul, toți acolo, fac parte din aceeași gașcă care se „spală” unul pe altul și, când vine vorba de investigații, toți iau apă în gură și e liniște mortală.”

Europa Liberă: Deseori se spune că printre salvatorii națiunii ar fi și cei care astăzi sunt în diasporă. De ce atât de greu cei care sunt în străinătate se mobilizează ca să revină, să completeze clasa politică de la Chișinău, să aducă sânge proaspăt în politica Republicii Moldova? De ce atât de greu se ia această decizie? Și cât de mult ar putea venirea lor să schimbe lucrurile, eventual, dacă unii dintre ei decid să se întoarcă în țară?

Nicolae Carabut: „Mulți au plecat, însă ei nu au uitat de casă. Cred că mulți ar reveni. Dar, pentru a reveni, nu știu dacă acum. Ar reveni, însă să știe că vor fi lăsați în pace să își facă treaba, fără ca să fie implicați în diferite scheme unde, dacă vezi ceva, trebuie să aici, ca să faci ceva mai rapid, trebuie să faci pe din dos ș.a.m.d. Deci, întârzie să se întoarcă pentru că ei rămân unu la unu cu soarta lor și ei știu că au nevoie să își întrețină familiile, trebuie să aibă grijă de părinții lor, de rudele lor și de prietenii lor. Au ales o altă metodă decât să stea să fie striviți de sistem. Pentru că nu poți să stai să vezi cum, dacă îți creezi un business, mâine ți-l iau, dacă spui sau faci ceva care nu a plăcut nu știu cui de la Parlament, care are acoperire în guvern, sau Parlament, sau în cercurile lor, ești strivit de judecată și nu mai dai de sfârșit ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Dar s-ar găsi zece-douăzeci-treizeci de persoane în diasporă care să vină și să se implice?

Nicolae Carabut: „Cei din Parlament și guvern să nu creadă că oamenii care au plecat au plecat și atât. În diasporă este foarte multă lume decentă și cu standarde. Anume din cauza acesta poate unul dintre motivele din care au plecat e pentru că, ca și când trăiau, după nivelul de așteptări acolo e o mocirlă totală.”

Europa Liberă: Pe 13 noiembrie va lupta dreapta cu stânga sau, mai degrabă, opoziția împotriva sistemului? Cum vi se pare vouă?

Nicolae Carabut: „Se vor lupta oamenii care sunt reprezentați de Maia Sandu și cu sistemul corupt reprezentat de domnul Dodon. Pentru că Dodon reprezintă acum guvernul, reprezintă și Parlamentul. El este întruchiparea lor. Mai este o geopolitică de care numaidecât trebuie să ținem cont. Sunt oameni care să ne reprezinte demn și cu decență peste tot. În cazul dat, va fi Maia Sandu. Dacă vine Dodon la președinție, bănuiesc că vor fi mult mai multe chestii tensionate în societate. El are datoriile lui să le achite nu știu cui ș.a.m.d. Și acesta nu poate să devină președinte și punct. În primul rând, am văzut procentele per vârste și am văzut că tineretul a fost indiferent total. Desigur, aceasta m-a iritat. Vă explic de ce. Ați întrebat de ce oamenii au plecat și dacă nu întârzie să vină înapoi. Tineretul în ziua e azi trece exact prin emoțiile acestea, întâi de euforie, pe urmă de decepție, după care planuri de ducă. Tineretul este exact în procesul acesta când sunt cu un pas în altă parte sau, cel puțin, mintal ei deja au plecat din țară, ei doar fizic sunt acolo. De aceea și nu au mers, pentru că ei știu că ori Dodon, ori alții, toți sunt din aceeași mocirlă de oameni care sunt sătui de ei, sunt sătui de principiile lor, care nu reprezintă nimic, care de fapt e o amestecătură dintre bani și mai mulți bani, nu făcuți cinstit, furați tot de la ei și de la buneii lor ș.a.m.d. De aceea și spuneam că Maia Sandu e o resetare a clasei politice. Cu ea nu se vor întâmpla mari minuni, însă ea este începutul când va fi schimbat „capul putred al peștelui”. Și atât. M-ați întrebat de miile de kilometri. Fiți siguri că oamenii din diasporă își dau seama ce se întâmplă. Ei vor face miile acestea de kilometri, noi îi vom ajuta, cei care putem, cu cazare, cu mâncare, cu un ceai ș.a.m.d. Aceștia de acasă trebuie să se lase un pic de starea aceasta de amorfie, să își ia tichetul, dacă sunt studenți, știu că li s-a încălcat dreptul și nu li se permite să voteze acolo studiază, să își ia un tichet să meargă acasă, să își mai taie gusturile de a merge la bar și în alte părți, să meargă la vot pentru că e foarte important. Dacă vine Dodon, lor mai bine nu le va fi. Dacă nu vor merge la vot, mai bine nu le va fi. Deci, să meargă la vot să voteze. Aici, peste hotare, oamenii, cu toate cheltuielile, pe care le au, cu toate orele care nu vor fi plătite ș.a.m.d., ei or face mii de kilometri și vor vota.”