Duminică își va da votul pentru un candidat, în care începe să creadă că, cel puțin, va salva Moldova de la căderea în prăpastie. După alegeri urmează o altă etapă, crede jurnalista Eugenia Guzun, stabilită cu traiul la București.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: În cursă au rămas doi pretendenți la fotoliul prezidențial, liderul socialiștilor Igor Dodon și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu. Ambii spun că vor și știu cum să scoată Republica Moldova din mocirlă, din captivitate. Cât de importante sunt aceste alegeri pentru Moldova? Și care e miza acestui scrutin de duminică?
Eugenia Guzun: „Sunt nu doar importante. Aș spune chiar sunt definitorii pentru viitorul cetățenilor Republicii Moldova, pentru că sunt alegeri la marginea prăpastiei, ca să nu zic deasupra acesteia. E acea dilemă hamletiană: a fi ori a nu fi Republica Moldova în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat în Europa ori a rămâne izolată după un cordon, o graniță a acesteia, definitiv. Ceea ce au promovat majoritatea politicienilor în două decenii și jumătate, adică politica mulsului la două vaci devine după aceste alegeri imposibilă, oricare candidat le-ar câștiga. Moldova trebuie duminică să ia o decizie: ori, ori… De aceasta cred și o repet: aceste alegeri sunt definitorii.”
Europa Liberă: Și ce pot schimba aceste alegeri din 13 noiembrie?
Eugenia Guzun: „Ar putea schimba multe. Dacă Moldova alege calea spre Est, Prutul va deveni granița reală a Uniunii Europene, o graniță foarte securizată a Uniunii Europene și a României. Se termină cu ajutoarele dinspre Vest și nici România nu va mai avea vreo obligație morală față de Republica Moldova. Moldova va deveni doar un stat vecin și atât. Și Moldova cred că va lua soarta Transnistriei, în situația că ia orientarea spre Est. Va fi izolată de toată lumea. Aceasta în situația că alegerile le va câștiga candidatul pro-Moscova.
Dacă moldovenii vor vota păstrarea orientării spre Vest, lucrurile încet-încet, repet: încet-încet își vor continua drumul spre o lume civilizată. Desigur, e un drum greu, cu foarte multe mutații. Și aș spune că aceste mutații, în primul rând, sunt și vor fi în mentalitatea moldovenilor, dar ar exista o speranță.”
Europa Liberă: Dar nu se pune prea mare povară pe următorul șef de stat? De ce sunt atât de mari așteptările alegătorilor de la cel care va ajunge în fruntea Republicii Moldova? Și, de facto, în realitate ce poate să facă el sau ea, dacă ajunge în jilțul prezidențial?
Eugenia Guzun: „Poate face puțin pentru mărirea salariilor, pentru mărirea pensiilor, ceea ce așteaptă, în primul rând, electoratul. Dar poate schimba orientarea Moldovei. Electoratul captiv ideii de apropiere de Rusia așteaptă reluarea vremurilor de altă dată, acea stabilitate care consideră că a existat în Uniunea Sovietică, anumite privilegii pe care, poate, le-au avut unii dintre votanți, în perioada când exista Uniunea Sovietică.
Dar acest electorat nu realizează că în cei 25 de ani şi ei s-au transformat împreună cu societatea. Pe de altă parte, electoratul pro-Vest are aşteptări mari, dar va avea şi dezamăgiri. Ascultam un reportaj de la un miting pro-Europa de la Chişinău. Mi-au rămas în memorie până în ziua de astăzi spusele unui om simplu de la ţară: „Vrem şi noi în Europa, ca să avem salarii de, cel puţin, 4.000 de euro”. Acest tip de electorat va avea mari deziluzii, desigur.
Preşedintele nu va putea face mare lucru, oricât de capabil şi de bine intenţionat ar fi. Unicul lucru pe care îl poate face în acest moment, concret Maia Sandu, să zicem, e că va opri prăbuşirea în prăpastie, ca mai apoi să ne liniştim întreaga societate, să ne împăcăm, după această mizerabilă campanie electorală și să decidem împreună următorii paşi spre Europa.
Înţelegem, este imposibil de făcut acest drum, de parcurs acest drum, dacă ocolim România. Repet, miza acestor alegeri este salvarea Republicii Moldova de la căderea în prăpastie, de la întoarcerea în trecut. Miza e păstrarea orientării spre Vest, prin România. Ne place sau nu ne place, altă cale nu există. Şi cei care zic că ar exista, pur şi simplu, mint şi au minţit întotdeauna. De aceasta, îndemnul meu către concetăţeni este să iasă duminică la votare, chiar dacă se simt trădaţi de politicienii de ieri şi de astăzi, chiar dacă sunt profund dezamăgiţi. Chiar dacă nu mai cred în nimeni, dar să iasă la votare pentru a păstra o fărâmă de speranţă, doar atât. O fărâmă de speranţă spre mai bine, pe care o putem pierde duminică prin absenteismul nostru. Votul fiecăruia în această situaţie poate fi definitoriu.”
Europa Liberă: În această campanie prezidenţială, unii spun că Biserica a depăşit limita şi s-a implicat prea mult în politică. Cât de mult poate să-i motiveze sau să-i demotiveze pe alegători îndemnul feţelor bisericeşti de a vota pentru unul sau altul dintre candidaţi?
Eugenia Guzun: „Desigur, Biserica greşeşte foarte mult. Nu trebuia să se implice într-o campanie electorală. Dar cunoaştem care este politica bisericii ortodoxe ruse şi de aceea e de aşteptat că îndemnul de a ieşi la vot şi a vota pro-Est va fi foarte mare în biserici. Şi, sigur, au rămas câteva zile până la alegeri şi, iarăşi, îndemnul meu este ca lumea să iasă la vot, să nu se lase manipulată de îndemnul Bisericii ortodoxe ruse, care acţionează din plin pe teritoriul Republicii Moldova.”