„SUA şi Germania sînt legate prin valori comune”

Imagine la televiziunea germană...

Reacţii germane după alegerile prezidenţiale din Statele Unite.

Victoria în alegeri a lui Donald Trump, care a vorbit în campanie despre printre altele despre cum îi va pune la plată pe aliații europeni, pentru cheltuielile de apărare, a fost primită de mulți politicieni europeni cu neprefăcută îngrijorare – cum a fost și cazul celei mai mari țări a UE, Germania.

Your browser doesn’t support HTML5

Alegerile prezidențiale americane văzute de la Berlin

Cine guvernează o ţară atît de mare ca şi Statele Unite, cu o forţă economică puternică şi un uriaş potenţial militar, are şi o responsabilitate care va fi resimţită aproape peste tot în lume, a declarat şefa guvernului german, Angela Merkel, la Berlin.

Cancelara a subliniat într-un mesaj adresat viitorului preşedinte american Donald Trump că Statele Unite şi Germania sînt legate prin valori comune ca democraţia, libertatea şi respectul faţă de demnitatea umană, indiferent de originea, culoarea pielii, religiei, sexului, orientării sexuale şi părerilor politice ale oamenilor.

În baza acestor valori, a spus Merkel, ea îi propune lui Trump „o strînsă cooperare”. Parteneriatul cu Statele Unite, a mai declarat cancelara, constituie fundamentul politicii externe germane.

Importanţa relaţiilor transatlantice a fost evidenţiată şi de ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier. Într-o declaraţie făcută după aflarea rezultatelor, Steinmeier a spus că relaţia cu SUA este fundamentul Occidentului. Steinmeier, care în timpul campaniei electorale a criticat ieşirile populiste şi anti-NATO ale lui Trump, a avertizat asupra renunţării la acest „fundament” comun.

În opinia preşedintelui Comisiei pentru politică externă din Bundestag-ul din Berlin, creştin-democratul Norbert Röttgen, rezultatul alegerilor americane constituie un avertisment pentru Europa. Rezultatul oglindeşte nu numai divizarea societăţii americane. Problemele economice ale clasei de mijloc din America, a spus Röttgen, sînt şi un fenomen european îngrijorător.

Ministrul apărării, Ursula von der Leyen, nu şi-a ascuns dezamăgirea, vorbind despre un „şoc”. De acum încolo, a declarat ea, trebuie „să ne ocupăm de realităţi”.

Reprezentanţii opoziţiei parlamentare au comentat rezultatul mai puţin diplomatic. Astfel, deputatul Partidului Stîngii, Gregor Gysi, a spus că niciodată Statele Unite nu au avut un astfel de preşedinte. În opinia lui Gysi, ascensiunea lui Trump este un semnal pentru creşterea internaţională a mişcărilor populiste.

Într-un mod similar s-a pronunţat şi vicecancelarul social-democrat, Sigmar Gabriel. Renunţînd la limbajul eufememistic, Gabriel l-a calificat pe Trump drept reprezentantul „avangardei unei noi internaţionale şovine şi autoritare”.

În Germania, victoria lui Trump s-a bucurat de aplauze frenetice din partea grupărilor eurosceptice, anti-globaliste şi naţional-conservatoare. Activistul Alternativei pentru Germania (AfD), Alexander Gauland, a spus că revendicările formulate de Trump au fost primite cu simpatie de către susţinătorii partidului său. El a citat apoi anunţul lui Trump de a stopa migraţia musulmanilor şi intenţia acestuia de a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia. Colega sa, Beatrix von Storch, a susţinut, pe Facebook, că victoria lui Trump este una „istorică” şi exprimă dorinţa oamenilor de a avea „frontiere sigure” şi „mai puţină globalizare”.