Reacții europene diverse, prudente, după alegerea lui Trump

„Trump este concretizarea unui virus care se propagă în SUA și UE” (Gianni Pitella).


Victoria în alegeri a lui Donald Trump, care a vorbit în campanie despre printre altele despre cum îi va pune la plată pe aliații europeni, a fost primită de unii politicieni europeni cu neprefăcută îngrijorare. O relatare de la corespondentul nostru la Bruxelles.

De la Marine Le Pen, șefa frontului național din Franța, care l-a felicitat prima, până la Gianni Pittella, liderul socialiștilor din Parlamentul european, reacțiile au fost diverse în UE, pe măsura șocului.

Liderul socialist Gianni Pittella a spus, in numele facțiunii lui, a doua ca importanță în Parlamentul European, că „Trump este concretizarea unui virus care se propagă în SUA și UE”.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Bruxelles: reacții europene la victoria lui Donald Trump



Mult mai moderați, cei doi lideri ai principalelor instituții europene, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei, și Donald Tusk, președintele Consiliului UE, i-au trimis o scrisoare comună noului președinte SUA în care îl felicită pe Donald Trump pentru faptul că a devenit al 45-lea președinte SUA.

Cei doi insistă asupra menținerii și întăririi relațiilor transatlantice. Un mesaj similar i-a trimis lui Trump secretarul general NATO Jens Stoltenberg, care i-a cerut să mențină o alianță militară transtlantică puternică. Asta a venit după ce Trump spusese că NATO este o organizație „anacronică” și a declarat că dacă va câștiga alegerile el e dispus să ia în considerare legalitatea anexării Crimeei de către Rusia.

În iulie, Trump a mai spus că el nu ar fi de acord cu apărarea automată a aliaților, ceea ce, pe fundalul admirației sale declarate pentru Putin, a stârnit indignare și îngrijorare în țările est europene.

Tot el a mai zis că „ar fi bine” ca Washingtonul să aibă relații mai calde cu Rusia.

Și, tocmai, într-o telegramă trimisă astăzi, Putin i-a spus lui Trump că dialogul dintre Moscova și Washington trebuie să servească interesele ambelor țări și și-a exprimat speranța unei bune colaborări în relațiile dintre Rusia și SUA.

La Bruxelles, șefa diplomației europene Federica Mogherini a declarat: „Legăturile dintre UE și SUA sunt mai profunde decât orice schimbare politică. Vom continua să lucrăm împreună, redescoperind puterea Europei”.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a felicitat pe Trump pentru victorie, spunând că este o veste minunată, care demostrează că „democraţia este încă în viaţă”.

Chiar și în Moldova, Igor Dodon a scris pe Facebook: „Americanii au ales un președinte puternic, conservator, adept al valorilor creștine, care pledează pentru relații de prietenie cu Rusia”.

In sfârșit, președintele Parlamentului European, Martin Schulz a spus: „Va fi greu, mai greu decât cu administrațiile anterioare, dar el este președintele ales în mod liber. Trebuie să respectăm viitorul președinte al Statelor Unite… Sper că vom găsi o deschidere dspre a coopera.”

Anul acesta, Martin Schulz a repetat semnalele de alarmă, spunând că Europei îi va fi foarte greu să colaboreze cu Trump. In primăvară, Schulz l-a numit pe Trump „un om in mod evident iresponsabil” și „o problemă pentru întreaga planetă”.