Președinția lui Trump: un coșmar pentru Ucraina?

Pentru mulţi ucraineni, victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale americane este un coșmar devenit realitate.

Daria Kaleniuk, directoarea unui ONG anti-corupţie de la Kiev scria pe Facebook: „Spune-mi că dorm și că este numai un coșmar”, în timp ce activista pentru drepturile omului Katerina Kruk scria pe Twitter: „Cineva să-mi spună că nu este adevărat ce se întâmplă”, mesaj trimis în timp ce se numărau voturile în America.

Și analiza unei jurnaliste a Canalului 5 de știri: „Este 5 dimineața la Kiev, dar mi-e frică să mă culc. Cu Trump la Casa Albă, Putin poate transforma fără probleme Siria sau Ucraina în noi Cecenii”.

În acest moment, administrația americană este cel mai important aliat al guvernului de la Kiev în eforturile de a face față agresiunii Rusiei. Ce o să facă administrația Trump?

Cum Trump nu are nici un program de politică externă, cum nu are nici unul pentru politica internă, toate speculațiile se bazează numai pe declarațiile făcute de candidatul Donald Trump în campania electorală. Și în baza acestor declarații, mulți ucraineni cred că noua administraţie americană ar putea recunoaște anexarea peninsulei Crimeea, ar putea ridica sancțiunile impuse Rusiei și ar putea permite Moscovei să-și restabilească zona de influență în Europa de est.

De aceea, un parlamentar al partidului pro-european „Samopomich” le-a cerut, pe Twitter, președintelui și ministrului de externe să ceară cât mai repede administrației Trump să-și clarifice poziția.

Sunt indicii că relațiile Kievului cu noua administrație nu vor fi atât de strânse precum sunt acum cu administrația Obama.

În septembrie, Trump a ignorat invitația preşedintelui ucrainean Petro Poroșenko de a se întâlni, în marginea Adunării generale ONU de la New York.

Petro Poroșenko și Barack Obama, la Adunatrea Generală a ONU de la New York, 20 septembrie 2016

Premierul Volodimir Groisman l-a felicitat pe Trump pentru victoria în alegeri. Prin Twitter. Președintele Poroșenko a făcut-o indirect, prin ambasadorul american la Kiev. Ocazie pentru a-și exprima speranța că Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina în lupta „cu agresiunea Rusiei” și că vor menține sancțiunile împotriva Moscovei.

Pentru moment, singurul politician entuziasmat de victoria lui Donald Trump a fost fostul președintele georgian Mihail Saakașvili, fost guvernator al regiunii Odesa, funcție din care a demisionat pe 7 noiembrie, acuzând guvernul de la Kiev și pe președinte că nu sprijină reformele reale.

Pe Facebook, Saakașvili a postat o poză cu el și Trump din 2012, când s-a inaugurat Trump Tower la Batumi, în Georgia, sub care a scris „îl cunosc de mai bine de 20 de ani, suntem prieteni și am intuit corect că va câştiga (alegerile prezidențiale)”.

Dar Saakasșvili a avertizat că Trump are „un caracter puternic și este imprevizibil”.

Ceva mai optimist, ministrul de finanțe Aivaras Abromavicius a comentat: „Viața merge înainte și totul o să fie bine”.