Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Să vorbim, pentru început, despre lecţiile acestui scrutin prezidenţial. Ce trebuie de reţinut din ceea ce s-a întâmplat până acum în campania electorală?
Armand Goșu: „Sunt mai multe de reţinut, chiar înaintea campaniei electorale. E vorba de organizarea opoziţiei, desemnarea candidatului unic. Au fost perioade îndelungate, care au fost ratate, pur şi simplu, dominate de inacţiune. Aceasta înseamnă să te laşi controlat, împins de, să spunem, fundaţii străine care să facă ceea ce tu intern nu reuşeşti să acoperi.”
Europa Liberă: Aceasta e unica lecţie pe care trebuie să o înveţe alegătorii?
Armand Goșu: „Aceasta e una dintre ele. Pe de altă parte, e vorba de partide politice care şi-au făcut temele cu greu sau nu şi le-au făcut deloc. E vorba de electorat, de societatea civilă care s-a implicat prea puţin, în ultimul moment, considerând că partida este jucată şi că nu e nimic de salvat din situaţia în care se află Republica Moldova. Toţi factorii aceştia au contribuit, din păcate, la intrarea pe turnantă, la sfârşitul lunii septembrie, în campania electorală, cu nişte candidaţi mai puţin pregătiţi, cu nişte negocieri care nu au fost făcute. Cel puţin, pe partea politică, de organizare a structurilor de partid, a reţelelor de mobilizare în teritoriu sunt multe învăţăminte de tras.”
Europa Liberă: După primul tur au rămas doi candidaţi. Nu au atacat problemele în profunzime. Aceasta ce înseamnă?
Armand Goșu: „Aceasta înseamnă că a funcţionat foarte bine manipularea şi propaganda la un mod de-a dreptul paroxistic, pentru că e și o totală debalansare a scenei mediatice din Republica Moldova. În condiţiile în care unul dintre candidaţi e sprijinit cam de 80-90% de întreaga medie din Republica Moldova şi împotriva celuilalt candidat se formulează nişte acuzaţii de-a dreptul halucinante, candidatul care este într-o poziţie foarte slabă în zona aceasta mediatică, el cu disperare trebuie să încerce să contracareze propaganda. Şi de aceasta campania, cel puţin, în ultimele două săptămâni, a fost extrem, extrem de debalansată.”
Europa Liberă: Aţi reuşit să urmăriţi şi ce a scris presa internaţională, în ajunul celui de al doilea tur de scrutin prezidenţial din Republica Moldova?
Armand Goșu: „Presa internaţională, în ciuda faptului că agenda publică mondială este încărcată cu subiecte foarte importante, rezultatul alegerilor din America este comentat, a acordat suficient spaţiu şi turului doi al alegerilor din Republica Moldova. Presa internaţională nu a făcut decât să constate ce subliniam şi noi mai devreme în discuţia noastră, faptul că a fost total debalansată campania electorală. În acelaşi timp, presa internaţională, atât cât am putut eu să constat, a subliniat faptul că ar putea fi un moment de cotitură pentru Republica Moldova, pentru ca drumul ei pentru consolidarea democraţiei, echilibrarea scenei politice să se intensifice în urma rezultatului acestui scrutin.”