Vox populi: „Mobilizarea trebuie să fie la maxim”

Opinii ale mai multor studenți de la USM

Rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale au arătat o participare scăzută la vot a tinerilor din categoria de vârstă de 18-25 ani, adică a elevilor și studenților. Anume lor le-au fost adresate cele mai multe îndemnuri de participare la vot în ultimele două săptămâni. Tamara Grejdeanu a discutat cu mai mulți tineri, studenți ai Universității de Stat din Moldova, pe care i-a întrebat dacă și-au schimbat opinia între timp și vor merge să facă o alegere.

„Ei se aruncă cu bule de murdărie unul pe altul și atât, nu văd nimic, dar vreau voturi, vreau voturi. Pentru ce, dacă tu nu mă vezi acum, când ești în campanie, că eu sunt student, nu a venit nimeni la universitate, chiar și la acest cămin, să vadă care sunt condițiile, care sunt posibilitățile.”

„Ne învinuiesc că noi nu dorim să participăm, nu, noi participăm tot așa, dar de ce toți uită și atunci când au nevoie încearcă să ne folosească, și-aduc aminte că sunt tineri și că mulți au plecat peste hotare.”

Europa Liberă: Ce alte motive ar avea tinerii pentru ezitare, pentru neparticipare la vot?

„Nu sunt deciși pentru cine să voteze, adică nu văd în nici un candidat un viitor președinte, un președinte de încredere.”

Europa Liberă: Votul unui tânăr poate face diferența, poate face o schimbare?

„Întocmai, iată prietenul meu nu a vrut să voteze, iar eu l-am convins. Nu am planuri să rămân aici în Chișinău, dar pentru părinții mei, pentru viitor, cred că contează.”

„Noi trebuie să ne construim țara în care vrem să trăim, iar mobilizarea trebuie să fie la maxim.”

Europa Liberă: Dacă ai putea tu să faci o agendă următorului președinte, ce ai include întâi de toate, lucruri de făcut?

„Știm foarte bine că la noi în stat rolul președintelui este limitat, deoarece țara este parlamentară, dar oricum, un președinte ar trebuie să pună la baza lupta cu corupția, să fie justiția corectă și locuri de muncă să fie pentru tinerii studenți și absolvenți.”

„Peștele de la cap se strică, așteptăm conducerea care să le pună pe toate la locul său, să nu mai plece lumea, să rămână și să se dezvolte aici.”

„Cu siguranță suntem toți dezamăgiți de acest sistem, dar cred că a venit timpul să trecem peste această dezamăgire, altfel nu ne mai dezvoltăm și nu mai mergem mai departe.”

„Mulți spun că votul lor nu contează, dar nu este adevărat, pentru că astfel, în lanț, se pierd multe voturi.”