România între state cu conduceri favorabile Rusiei (hotnews.ro)

„Marea Neagră a devenit o prietenă a Rusiei şi mai puţin un spaţiu marin de sorginte euroatlantică” (Cozmin Gușă/Adevărul).

Mai mulți jurnaliști și analiști politici cred de pe acum că România e izolată între state cu conduceri favorabile Rusiei. Hotnews.ro etalează pozițiile față de Moscova ale liderilor în funcție sau proaspăt aleși în Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Cehia si Slovacia, tablou la care trebuie adăugată și „situația excepțională” a Ucrainei. Chiar dacă în Bulgaria și Serbia funcția prezidențială e mai mult simbolică, demisia premierului bulgar pro-european Boris Borisov și existența în Serbia a unui premier de aceeași culoare politică cu președintele pro-rus trebuie luate în calcul, scriu în analizele lor Costin Ionescu și Cristian Pantazi. Sunt trecute în revistă și argumentele pentru care și premierul ungar Viktor Orban, și președintele ceh Milos Zeman, și premierul slovac Robert Fico sunt catalogați ca mai degrabă pro-ruși.

Rezultă că, pentru România, singurul aliat în regiune rămâne Polonia, după ce Turcia, condusă de Regep Erdogan, a renunțat la politica pro-atlantică, cu consecințe în zona de securitate a Mării Negre. „In aceste condiții, scriu cei doi jurnaliști de la Hotnews.ro, pentru Romania e critic sprijinul din partea SUA pentru a rezista în acest veritabil clește rusesc din regiune. Politica externă a SUA ar putea însă înregistra unele modificări esențiale după ce alegerile prezidențiale [...] au fost câștigate de Donald Trump”. „Primele semnale [...] vor veni odată cu propunerile președintelui ales pentru posturile cheie din Executiv, respectiv secretarul de Stat și secretarul Apărării.”

Adevărul rezumă opiniile consultantului politic Cozmin Gușă exprimate la un post de televiziune. Gușă a vorbit despre „«enclavizarea» României, care acum „capătă statutul de insulă proamericană în regiune”. „Marea Neagră a devenit o prietenă a Rusiei şi mai puţin un spaţiu marin de sorginte euroatlantică. [...]. Jocul se acutizează şi se radicalizează. Semnul cel mai prost pentru geopoliticieni este că Rusia, prin socialistul de la Sofia, ne arată că nu doreşte să negocieze influenţa în zonă cu intermediari de tip Germania în calitatea sa de lider informal al UE”, a spus Cozmin Guşă. „Acesta este efectul Obama, care a neglijat complet această zonă şi care n-ar fi trebuit să aibă al doilea mandat”. (Cozmin Gușă, preluat astăzi de ziarul Adevărul).

Ziare.com l-a consultat pe deputatul român de diaspora Eugen Tomac, care are și cetățenia Republicii Moldova. Tomac crede că „toată politica lui Dodon va fi construită în jurul «pericolului românesc», linie pe care și-o dorește și Moscova”. În această situație, România „trebuie să-și sporească acțiunea politică și să dezvolte politici destinate direct cetățenilor R. Moldova și nu pentru autoritățile care vor fi tot mai reticente”. Atât Dodon cât și Plahotniuc vor ca Moldova „să rămână în zona gri, fără valori, fără instituții puternice, cu o democrație fragilă și dependentă total de Moscova. Următorul pas va fi federalizarea și apoi rusificarea întregului spațiu dintre Prut si Nistru”, a declarat Eugen Tomac pentru ziare.com.

În Cotidianul, dar și în două dintre analizele din care am citat – de la Adevărul și respectiv de la ziare.com - Maia Sandu este apreciată pentru felul în care a luptat aproape de una singură contra tuturor. Ea va fi, probabil, arată presa românească, unul dintre politicienii proeminenți în perioada care urmează.