Ministerul de externe de la Chișinău se disculpă (Video)

Your browser doesn’t support HTML5

NO COMMENT: Protestul din 14 noiembrie din Chişinău

Externele au precizat că numărul secțiilor de votare în străinătate s-a stabilit în conformitate cu prevederile Codului Electoral.

Ministerul de externe de la Chișinău a încercat să se disculpe, explicând că nu poartă nici o vină pentru faptul că la unele secții de votare din străinătate, buletinele de vot s-au epuizat înainte de încheierea votului. Într-o declarație de presă, reluată de IPN, ministerul de externe precizează că au fost trimise aproape 289 de mii de buletine către cele 100 de secţii de votare de peste hotare, cu 6,4 % mai multe decât în primul tur al prezidențialelor. Iar conform datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, peste 50% din aceste buletine nu au fost utilizate (153 135).

Ministerul de externe a precizat că numărul secțiilor de votare în străinătate s-a stabilit conform Codului Electoral și că pentru alegerile prezidențiale din anul acesta s-a deschis cel mai mare număr al secţiilor de votare peste hotare înfiinţate până în prezent: cu cinci mai multe decât în 2014 şi cu 25 mai multe decât în 2010. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene va dispune examinarea minuţioasă a solicitărilor parvenite din partea cetăţenilor Republicii Moldova cu informarea corespunzătoare a petiţionarilor.

CEC a precizat pe 13 noiembrie că în străinătate au votat peste 130 de mii de cetățeni moldoveni și și-a exprimat regretul pentru faptul că în unele secții de votare, buletinele s-au epuizat înainte de încheierea votului. Alina Russu, președinta CEC a declarat că în viitor trebuie „examinate moduri alternative de vot” în străinătate.

În primul tur al prezidențialelor, participarea la vot peste hotare a fost de 67.150 de alegători. Cea mai activă participare, pe 30 octombrie s-a înregistrat în Italia (21.904), România (9.440), Franța (5.139 ), Federația Rusă (4.578) și Marea Britanie (4.002).