„În Transnistria se încalcă cele mai elementare drepturi”

Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Autoritățile transnistrene raportează că în ultimii ani în sectorul de sănătate au fost investite peste70 milioane de dolari, iar volumul de servicii în sănătate a crescut considerabil. În ce măsură simt aceste schimbări oamenii de rând, care ar trebui să fie beneficiarii direcți ai acestor investiții? Situația drepturilor omului în Transnistria și de ce subiectul este unul foarte important în orice societate? o discuție cu avocatul de la Tiraspol, Stepan Popovski. Victoria lui Donald Trump la Casa Albă și un concert dat la Tiraspol de trupa americană The Exchange în ziua alegerilor prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Aceste și alte subiecte le vom aborda în următoarea jumătate de oră.

Your browser doesn’t support HTML5

„În Transnistria se încalcă cele mai elementare drepturi”

Europa Liberă: Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri, cu principalele evenimente ale săptămânii trecute, prezentate de colegul meu Radu Benea.

Marți în Statele Unite ale Americii au avut loc alegeri prezidențiale, care au fost câștigate, în pofida rezultatelor sondajelor, de republicanul Donald Trump. A doua zi, în discursul său, Donald Trump a făcut un apel la unitate . Contracandidata sa, democrata Hillary Clinton, care şi-a recunoscut înfrângerea, a făcut şi ea apel la unitatea americanilor, cerând suporterilor săi să îi acorde președintelui ales şansa de a conduce, după o competiție electorală extrem de strânsă şi o campanie electorală considerată una dintre cele mai dure din istoria Americii. Un apel la unitate şi la o tranziție lină către noua putere a făcut și președintele Barack Obama. În mari orașe americane – New York, Boston, Philadelphia, Oakland, Seattle, Phoenix au avut loc marșuri ample de protest, unele însoțite de violențe, împotriva preşedintelui ales Donald Trump, care în campanie a făcut remarci considerate de mulți rasiste, xenofobe, misogine sau pur și simplu vulgare. Pe pancartele demonstranților era scris: „Nu este preşedintele meu”.

Donald Trump

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat că Uniunea Europeană „va continua să lucreze împreună” cu Statele Unite ale Americii, după victoria lui Donald Trump. Între timp, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și președintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat pe Donald Trump, cât mai curând posibil, la un summit Uniunea Europeană – Statele Unite.

La Chişinău, președintele Nicolae Timofti l-a felicitat pe Donald Trump cu victoria în alegerile prezidențiale din SUA. El și-a exprimat speranța că relațiile moldo-americane își vor continua ascensiunea, iar sprijinul acordat de Statele Unite pentru „democrație, statul de drept și parcursul european al Republicii Moldova va fi resimțit în proiectele comune ce vor urma”, a adăugat președintele Nicolae Timofti.

Fondul Monetar Internațional a aprobat asistență financiară de aproape 178,7 milioane de dolari pentru Moldova cu mai puțin de o săptămână înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Consiliul de Directori FMI a aprobat luni la Washington creditul pe trei ani de 178 de milioane de dolari, dintre care 36 de milioane de dolari ar urma să fie accesibili de îndată. Într-o postare pe Facebook premierul Pavel Filip a scris că acest moment reprezintă începutul „reformelor profunde” în Moldova și a promis că cetățenii moldoveni vor afla zilele următoare detalii despre cum vor fi folosiți banii primiți de la creditorul internațional.

După ce FMI a aprobat un program cu Republica Moldova, Guvernul Republicii Moldova a reluat negocierile şi cu Banca Mondială asupra unui nou acord de finanţare în sumă de 45 de milioane de dolari. Negocierile au început la Oficiul Băncii Mondiale de la Chişinău, transmite IPN. Banii vor fi folosiţi în reforme structurale, pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri din Moldova în acest an și anul viitor.

La câteva zile după ce a demisionat din funcția de guvernator al regiunii Odesa, fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a anunțat că va înființa un nou partid în Ucraina. La o conferință de presă, Sakkașvili a repetat acuzațiile la adresa guvernului de la Kiev că nu ar sprijini reformele reale sau lupta cu corupția. Motive pe care le-a invocat și pentru a-și justifica demisia din funcția de guvernator. Saakașvili a mai declarat că noul partid se va numi Valul și va milita pentru alegeri generale anticipate.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a condamnat declarațiile unui oficial moldovean despre consultări moldo-ucrainene privind retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană. Comentând remarci atribuite ministrului liberal al apărării, Anatol Șalaru, Rogozin a scris pe Twitter că „Chișinăul și Kievul au uitat să se consulte cu Tiraspolul și Moscova”. Potrivit lui Rogozin, aceasta este ca și cum „Hondurasul ar promite să ajute Guatemala la retragerea trupelor americane din Coreea”. Șalaru a discutat chestiuni de securitate, inclusiv conflictul transnistrean, duminica trecută, la Odesa, cu omologul său ucrainean Stepan Poltorak. Ministrul adjunct de Externe de la Moscova, Grigori Karasin, a declarat în context că „trupele ruse vor rămâne în regiunea transnistreană atâta timp cât va fi nevoie pentru menținerea liniștii în regiune”.

Ministerul Apărării de la Chişinău avertizează că ar putea cere retragerea mandatului de activitate a atașatului militar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, în cazul în care acesta va continua să participe la „activităţile organizate de către aşa-numita conducere de la Tiraspol în comun cu Grupul operativ de trupe ruse (GOTR)”. În ultima jumătate de an în regiunea transnistreană au avut loc zeci de aplicații militare, cu participarea soldaților ruși sau a trupelor transnistrene. Aplicațiile au loc în pofida protestelor repetate ale Chişinăului, care cere retragerea trupelor ruse și transformarea formatului de pacificare din regiunea transnistreană în unul civil cu mandat internațional.

***

Europa Liberă: Așadar, pe plan internațional evenimentul săptămânii este, indiscutabil, victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii. Republicanul de 70 de ani, om de afaceri, miliardar, fostă stea de „reality show”, urmează să devină al 45-lea președinte american. Alexandru Eftodi a sintetizat discursul victoriei ținut de Trump după aflarea rezultatelor:

Americanilor, Donald Trump le-a promis că o să fie președintele tuturor, indiferent dacă l-au votat sau nu, iar restului lumii – că o să fie corect și o să caute tangențe, nu confruntare, chiar dacă o să pună interesul Americii pe primul loc.

Dar noul președinte ales al Statelor Unite și-a început discursul cu un mesaj tradițional după alegeri în vederea reconcilierii.

Your browser doesn’t support HTML5

Învingătorul Donald Trump promite să fie președintele tuturor americanilor

„Tocmai am fost sunat de Secretarul Clinton. Ne-a felicitat pentru victorie pe noi, este victoria noastră”, a spus Donald Trump în fața suporterilor săi la New York, alături de vicepreședintele ales, Mike Pence.

„Acum este momentul ca America să-și lecuiască rănile dezbinării.

Trebuie să ne unim. Tuturor republicanilor, democraților și independenților din întreaga țară, le spun că a venit timpul să ne unim ca un singur popor.

Om de afaceri și celebritate mediatică, Donald Trump este un novice în politică. Despre propria victorie, a spus că este „istorică”. Pentru mulți alții - este surprinzătoare, după ce majoritatea sondajelor sugerau că va învinge Hillary Clinton.

În campania electorală, Donald Trump a făcut multe declarați care au îngrijorat partenerii Americii. În discursul victorios, el a încercat să diminueze aceste îngrijorări.

„Aș vrea să spun comunității internaționale că, în vreme ce vom pune mereu interesele Americii pe primul loc, ne vom comporta corect cu toată lumea. În relația cu toți oamenii și cu toate celelalte țări vom căuta tangențe, nu ostilitate, parteneriat, nu conflict”.

Alegerea republicanului Donald Trump președinte pune capăt unei perioade de opt ani în care administrația americană a fost condusă de un democrat, Barack Obama. Această victorie, comentează agenția Associated Press alături de mulți alții, poate însemna anularea marilor realizări ale președintelui Obama, cum este reforma sistemului de asigurări medicale.

Barack Obama l-a felicitat pe învingător la telefon și l-a invitat să se întâlnească joi și să înceapă pregătirile pentru transferul puterii. Acesta se va încheia pe 20 ianuarie, când noul președinte ales, al 45-lea președinte al Statelor Unite, urmează să depună jurământul.

***

Europa Liberă: La Chişinău, primele rezultate ale alegerilor americane au fost urmărite în direct de politicieni și experți, în cadrul unui dineu oficial organizat la reşedinţa ambasadorului James Pettit. Vasile Botnaru l-a întrebat pe ambasadorul american care sunt lecțiile de învățat pentru Republica Moldova.

Vasile Botnaru: Ați stat aici, la Chişinău, în timpul campaniei electorale pentru alegerea președintelui Republicii Moldova. Cum credeți, ce ar trebui să învețe cetățeanul moldovean din experiența campaniei americane?

James Pettit: „Eu cred că există multe similarități, eu cred că multe provocări care există în Moldova, există și în Statele Unite. Eu cred că există anumite nemulțumiri, dar în același timp există și o anumită speranță că și aici, și în țara mea vom avea schimbări necesare pentru îmbunătățirea țării. Și eu sper că indiferent cine va câștiga alegerile prezidențiale din Republica Moldova, președintele va face tot ce este necesar pentru bunăstarea cetățenilor”.

Europa Liberă: Ambasadorul american James Pettit, într-o declarație consemnată de Vasile Botnaru.

***

Europa Liberă: În toiul campaniei electorale din regiunea transnistreană liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, care candidează pentru un al doilea mandat, a trimis în Sovietul suprem pentru aprobare o inițiativă legislativă care extinde lista de servicii medicale gratuite garantate. Proiectul prevede finanțarea acestor servicii din bugetul regiunii. Șevciuk recunoaște în nota explicativă la proiect că în acest moment „asigurarea completă a populației cu servicii medicale gratuite este limitată din cauza subfinanțării curente a domeniului sănătății”. Potrivit responsabililor din domeniu, necesitățile din sector sunt acoperite doar în proporție de 12 la sută.

Necesitățile domeniului sănătății din regiune se ridică la 2 miliarde ruble transnistrene pe an, în timp ce acumulările totale ale bugetului regiunii transnistrene pentru nouă luni au fost de doar 2,7 miliarde ruble. Adică, pentru a asigura cele necesare în sănătate, regiunea ar trebui să aloce doar acestui domeniu toți banii adunați la bugetul transnistrean în nouă luni ale acestui an.

Departamentul de sănătate din cadrul executivului de la Tiraspol a venit săptămâna trecută cu o declarație pe marginea discuțiilor tot mai frecvente în ultimul timp legate de faptul că locuitorii regiunii sunt nevoiți să achite cea mai mare parte a serviciilor medicale.

Acesta explică că în condițiile în care anul trecut finanțarea domeniului a fost de 22 la sută, iar anul acesta – de 12 la sută din necesități, achitarea analizelor și procedurilor este singura posibilitate de a ține sistemul pe linia de plutire și de a continua oferirea de servicii medicale populației. „Serviciile cu plată nu sunt o dorință de a face profit, se spune în declarația departamentului de sănătate, ci o modalitate de a ține medicina pe linia de plutire, de a oferi asistență medicală calificată gratuită în situații de urgență, atunci când în joc este viața pacientului. Mulți ani de zile domeniul sănătății a fost subfinanțat. Iată de ce nu există niciun fel de posibilitate de a ne onora toate obligațiile față de populație. Echipamentul medical nou și oferirea de noi servicii de calitate sunt scumpe și necesită multe resurse pe care administrația nu le are, așa că pentru întreținerea echipamentelor, procurarea reactivelor și consumabilelor sunt folosiți banii care vin de la serviciile oferite populației contra plată, se mai spune în declarația departamentului de sănătate din cadrul executivului de la Tiraspol.

În același timp, Evgheni Șevciuk a declarat în spațiul public că începând cu 2012 în Transnistria în domeniul sănătății au fost investite peste 70 milioane dolari. În prezent în Transnistria există 49 de instituții medicale unde lucrează 11 mii de angajați. Responsabilul interimar de domeniul sănătății, Alexandr Gonciar, a explicat că în 2016 au apărut peste 50 de servicii noi și transnistrenii acum nu mai trebuie să plece în afara regiunii pentru a primi asistență medicală.

Dacă într-adevăr așa este și dacă locuitorii regiunii transnistrene chiar au simțit îmbunătățiri în domeniul serviciilor medicale și a sănătății, corespondenții noștri în stânga Nistrului au încercat să afle de la oamenii întâlniți întâmplător pe stradă.

Мы не ходим вообще к врачам. Здоровые потому что. Поэтому и не ходим.

Все платное, а для пенсионера это очень накладно. Что-то говорят, вроде будут пониже цены или бесплатная медицина будет… Хотя бы лекарства были бесплатные! Потому что надо их покупать каждый месяц, из пенсии выделять на лекарства это очень накладно. Конечно, не хватает. За квартиру платить, налоги эти все, услуги. Две пенсии еще ничего, а если у человека одна пенсия – это вообще...

Мы еще не того возраста, чтоб по медицине бегать.

Не ощущаем. Вот вставлять зубы иду. Было в прошлом году две тысячи, сейчас больше намного.

Честно говоря, в медицину вложили, может быть, денег, может быть в аппаратуру, но сами специалисты как были неопытные и незнающие, как пользоваться этой техникой – так и остались. И получается, нет смысла в этой технике, если нет специалистов.

Мы все за деньги делаем. Вот наш ответ вам. Во что вкладываются деньги – мы не знаем. Президент нынешний наш – он вложил деньги в платную медицину, которая как бы конкуренцию составляет. А бесплатная медицина – ее нет у нас. В основном ездим прививки делать в Кишинев. Здесь прививок нет. Даже платных. А бесплатные все отговаривают делать. Даже врачи...

Ой… Даже и не хочется ничего говорить. Где-то есть, конечно, и льготы, и удобно, когда беременным надо бесплатно анализы можно сдавать. Но, в то же время, если надо обратиться, то придется все платно. Получается, она не бесплатная.

Там, где ты сама оплачиваешь – там и хорошо все. Там лучше. То есть за все платишь. У нас абсолютно платная медицина. Приднестровье у нас небогатое, даже элементарное УЗИ ребенку – 100-150 рублей.

Europa Liberă: Voci ale locuitorilor regiunii transnistrene, culese de corespondenții noștri la Tiraspol și Bender.

***

Europa Liberă: Recent, la reuniunea de la Geneva a Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, autorităţile din Republica Moldova au fost invitate să prezinte un raport despre modul în care şi-au îndeplinit angajamentele privind respectarea drepturilor omului, angajamente asumate în urmă cu cinci ani, la prima evaluare în faţa acestui for prestigios. În cadrul evenimentului, Republicii Moldova i s-a recomandat să se preocupe de combaterea tuturor formelor de discriminare, lupta cu tortura și promovarea drepturilor omului în stânga Nistrului, unde abuzurile continuă, spun experții.

Avocatul și apărătorul drepturilor omului de la Tiraspol, Stepan Popovski, spune că în regiunea transnistreană oamenii de rând au șanse minime la o justiție echitabilă, iar acest lucru este printre principalele cauze ale exodului populației din Transnistria.

Europa Liberă: Dle Popovski, lucrați nu primul an, chiar se poate spune nu primul deceniu, ca avocat și vă ocupați de drepturile omului în Transnistria. Din experiența Dvs., care sunt principalele probleme sistemice în Transnistria în ceea ce privește drepturile omului?

Stepan Popovski: „Regimul izolat, care există aici, urmărește o singură sarcină importantă – sarcina asigurării propriei sale existențe. Respectiv, anumite decizii judecătorești adoptate în favoarea cetățenilor pot constitui amenințări la adresa existenței acestui regim. Și una dintre problemele sistemice de aici este cea a independenței instanțelor de judecată. Problema este ascunsă chiar în legislație și mă confrunt mereu cu acest aspect când una din părțile în proces este o instituție publică.

Problema din legislație constă în faptul că legea prevede numirea judecătorilor prin decretul președintelui regiunii. Adică acesta are și dreptul, de exemplu, să nu numească un judecător. Astfel, un judecător numit pentru prima dată în funcție este absolut dependent - va fi el sau nu numit de președinte a doua oară în funcție, îi va plăcea acestuia sau nu în acești primii cinci ani? Iată de ce orice dosar legat de instituțiile publice, din experiența mea, este blocat din start.

Stepan Popovski

Mai mult decât atât, președintele regiunii numește și adjuncții șefilor de judecătorii raionale. Adică sunt persoanele care distribuie dosarele. În Transnistria nu există distribuirea aleatorie a dosarelor, dosarele sunt distribuite subiectiv, la discreția adjunctului președintelui judecătoriei. Și acest om este de asemenea numit de președinte.

Eu în principiu mă confrunt cu regularitate cu situația în care, dacă trebuie să intentez un dosar împotriva organelor de administrare publică, atunci cazurile sunt date unor judecători tinerei, care sunt absolut dependenți în viitoarea lor carieră de voința președintelui regiunii. Și aceste cazuri de regulă nici nu se examinează.

Ultimele două dosare de care m-am ocupat sunt legate de introducerea în Transnistria a asigurării transportului auto. Au existat multe controverse legate de asta, într-un final transportul local și cel din Moldova nu mai trece procedura de asigurare. Dar transportul din Ucraina, Rusia și din alte țări este în continuare supus acestei taxări ilegale. Pentru că nu este vorba de fapt despre o asigurare, este doar o taxare ilegală la hotar. Cu aceste două cazuri am ajuns în instanță, una dintre ele a trecut de instanța de casare – dosarele sunt pur și simplu restituite, instanțele nici măcar nu le examinează. Se prevalează de orice motiv ca să respingă examinarea.

De exemplu, în regiunea transnistreană colaboratorii KGB-ului nu au numele trecut pe uniformă, ci au doar o insignă. Noi facem plângerea indicând acest număr de insignă. KGB-ul evident că nu oferă informații cu privire la numele angajaților. Iar instanța ne returnează cererea de chemare în judecată pentru că legea cere indicarea numelui, a prenumelui și a patronimicului. Și chiar dacă anexăm confirmarea scrisă din partea KGB-ului că informația cu privire la numele colaboratorului poate fi oferită instanțelor în anumite condiții prevăzute de lege, judecătorii oricum ne restituie dosarul, fără să accepte această scrisoare în calitate de argument. Adică de facto accesul la justiție este lipsă. Și acesta este unul dintre drepturile fundamentale ale cetățenilor care este încălcat.”

Europa Liberă: Pare o situație ușor din domeniul absurdului…

Stepan Popovski: „Da, este absurd. Este un fel de cerc vicios, nu ai cum să depui o plângere în instanță. Singura cale rămâne Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Este o încălcare deschisă a articolului 6 – dreptul la accesul la justiție.

Și este vorba despre drepturi elementare. Este o lipsă de drepturi totală. Ți-e și milă de oameni – aceștia sunt absolut dependenți de deciziile discreționare ale puterii executive, iar instanțele nu au niciun fel de independență. Este una dintre problemele sistemice.

Pe lângă asta, aș mai evidenția, din experiența mea din toți acești ani, așa o problemă sistemică cum ar fi lupta împotriva gândirii libere și a opiniei diferite. Acest lucru se manifestă prin limitarea dreptului la libertatea întrunirilor și la libertatea de a se organiza. În paralel cu organizația mea de apărare a drepturilor omului mai conduc și Mișcarea obștească republicană pentru apărarea drepturilor funciare și de proprietate a țăranilor, se numește Uniunea țăranilor. Aici s-au unit foarte mulți oameni – este vorba despre zeci de mii. Și vreau să vă spun că ziarul pe care îi editează această mișcare – mai precis, pe care îl edita până acum doi ani – a fost practic închis.

Asta, pentru că președintele Șevciuk într-o dimineață probabil că s-a trezit prost dispus și a dat indicații procuraturii să verifice publicațiile mass media. Și noi, împreună cu ziarul Omul și drepturile lui, am ajuns în vizorul acestui control. Am întrebat imediat în baza căror prevederi legale se face controlul și nu mi-au fost oferite niciun fel de acte sau explicații. Am apelat la instanță. Și clarificarea aspectului dacă a fost legală sau nu cererea către mine de a prezenta actele la control a durat aproape doi ani. Și în final instanțele mi-au refuzat demersul fără a examina dosarul,invocând motive formale. Asta ca prim aspect legat de dreptul la organizare.

Al doilea moment ține de niște întruniri pe care le-am organizat în vreo 20 de sate. Venea foarte multă lume la aceste adunări – de exemplu în Parcani, unde sala de festivități este de 800 de persoane, nu au reușit să intre toți doritorii. Ce a făcut puterea? A deschis dosare administrative împotriva mea și chiar un dosar penal, a făcut o percheziție acasă la mine. Într-una din localități, Erjova, chiar dacă nu ne-au pus la dispoziție sala de festivități din casa de cultură, am organizat întâlnirea într-o cafenea din apropiere, am fost peste o sută de persoane. Când am ieșit de acolo, am fost întâlniți de colaboratori de la interne, am fost,trei persoane, puși cu mâinile la spate și duși la secție. Ni s-au deschis dosare administrative, am fost trași la răspundere administrativă, dosarul a mers și el la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Activitatea acestei organizații nu abordează niciun fel de chestiuni politice, este vorba doar despre realizarea drepturilor cetățenilor, a dreptului de proprietate asupra pământului care trebuia să revină oamenilor după destrămarea colhozurilor.

Am și un dosar cu totul și cu totul absurd – comunității bicicliștilor li s-a refuzat organizarea în raza orașului a unui marș de popularizare în rândul populației a modului sănătos de viață. Încercările de a soluționa cazul prin instanță au fost respinse de patru ori – pur și simplu instanța restituie dosarul, argumentând prin motive absurde, inventate. Și acest dosar a mers și el la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Singura problemă este că la CEDO examinarea dosarelor durează foarte mult timp. În plus, noi am ridicat un aspect nu foarte tradițional pentru dosarele care se examinează la CEDO – pe lângă faptul că se încalcă un anumit drept sau libertate a unor cetățeni, am pus și problema că are loc încălcarea dreptului ca statul să nu facă abuz de drepturile sale. Este vorba despre statele Republica Moldova și Federaţia Rusă, care dețin dreptul exclusiv de a institui domnia legii în societate. Deci, aceste state au abuzat de acest drept atunci când nu au instituit această supremație a legi pe acest teritoriu.”

Europa Liberă: Cât de ușor vă este să ajungeți la CEDO cu dosare din regiunea transnistreană? Pentru că un dosar trebuie să parcurgă anumite etape în interiorul statului înainte de ajunge la Curtea Europeană.

Stepan Popovski: „Nu este mai greu decât în Moldova sau Rusia. CEDO a examinat deja minim trei cazuri – Ilașcu, școlile cu predare în limba română, recent a fost și cazul Mozer – unde a explicat clar care este situația în Transnistria. Și acum e nevoie doar să fie parcurse mijloacele interne de restabilire a cetățenilor în drepturi care sunt accesibile aici în Transnistria. Iar aici este accesibilă prima instanță și instanța de casare – curtea supremă a rmn. Aceste instanțe nu sunt privite ca o recunoaștere a statalității, ci ca mijloace de apărare juridică care pot restabili persoana în drepturi.”

Europa Liberă: Tabloul pe care îl prezentați nu este unul în culori prea luminoase. În situația pe care o descrieți are rost în general efortul de apărare a drepturilor omului în Transnistria? Dvs. personal ați avut în practică dosare despre care să puteți spune că le-ați câștigat?

Stepan Popovski: „Am avut câștig de cauză în dosare de genul – să fie oferite anumite informații. În urma procesului mi se puneau la dispoziție informații care, la modul real, nu aveau practic nicio valoare, cu atât mai mult să fie unele secrete. De exemplu, uzina Electromaș a fost obligată să ofere informații angajatului său. Sau administrația dintr-o localitate nu oferea informații despre o decizie pe care o adoptase și care afecta drepturile unei locuitoare din Slobozia. Aceste decizii instanțele le-au adoptat repede și în favoarea mea. Dar nu mai mult de atât.

De ce continui să mă ocup de asta în pofida acestor rezultate modeste? Știți, uneori și singur îmi pun această întrebare. Am deja destul de mulți ani. La început,mă apucasem de afaceri și a fost o încercare de a găsi mijloace de protejare de abuzurile de care mă săturasem timp de șapte ani și nu puteam să găsesc protecție. Și atunci când am ajuns la CEDO am încercat să demonstrez că această pârghie este accesibilă tuturor. Și acum motivația mea este una – să pun punct și să demonstrez că – da, se poate.

Pentru că în rest alte stimulente și motivații aici nu sunt. Vă spun cu certitudine. Și ar fi o exagerare foarte mare și un neadevăr să se spună că în Transnistria există o mișcare de apărare a drepturilor omului.”

Europa Liberă: Ați vorbit mai sus despre cazuri de exemplu, când bicicliștii nu au fost admiși în oraș pentru un marș de popularizare a modului sănătos de viață, sau de ascundere a unei informații care nu are de fapt nicio valoare. De ce se fac lucrurile acestea? Ar fi niște lucruri simple care ar putea fi în principiu permise cu ușurință și nimeni nu le-ar atrage atenția, însă administrația preferă să „stângă șuruburile” la un grad atât de absurd că acest lucru deja se vede cu ochiul liber. Acest lucru se face din prostie, sau e o strategie pentru a ține într-un fel sau altul oamenii sub control?

Stepan Popovski: „ Nu cred că se face din prostie. Pentru că oamenii care decid de exemplu să interzică un maraton ciclist prin oraș pentru popularizarea modului sănătos de viață ocupă funții importante – de exemplu de șef al administrației orășenești.

Nu, aici se urmăresc anumite scopuri – eliminarea gândirii libere și a opiniei diferite. Este un fel de frică că dacă nu ești sub comanda conducerii, înseamnă că deja ești dușman. „Dacă nu ești cu noi, ești împotriva noastră cel mai probabil”. La fel și în cazul cu informația pe care nu o oferea administrația publică din Slobozia.

De ce nu o dădea? Pentru că se simte liberă să facă abuzuri și știe că dacă nu va oferi informația, atunci acțiunile sale nu vor putea fi contestate. Și biata pensionară nu știa ce să facă și unde să meargă și cum să obțină informația de care avea nevoie. Un medic, candidat în științe, unul dintre primii medici cardiologi de la noi, a luptat mult timp, împreună cu mine, să obțină o informație de la minister. Până când o ditamai comisie pe lângă administrația prezidențială s-a întrunit pentru a decide dacă se poate sau nu să i se pună la dispoziția medicului informația despre rezultatele examenului de testare pe care tot acesta l-a dat. Înțelegeți ce informație valoroasă? Un mare secret de stat!

Se ajunge la situații absurde. Ideea este una – orice fel de informație este percepută ca o amenințare pentru regimul actual. Orice transmitere de informație este o amenințare. Dacă acest medic a obținut această informație, înseamnă că el va putea cere ca acțiunile ministerului sănătății să fie recunoscute ca ilegale. Dacă se va oferi informația necesară femeii din Slobozia, aceasta va cere imediat ca decizia administrației publice să fie declarată ilegală…

Asta nu e viață… Oamenii au fost băgați în sperieți, au fost zombați toți acești ani.

Ultimul recensământ a demonstrat că populația este în scădere. Dar eu cred că adevărul nu ni se spune până la capăt. Adevărul despre faptul că aici, în cel mai bun caz, au mai rămas vreo 350 de mii de oameni din 750 de mii câți erau în 1990.”

Europa Liberă: Și credeți că drepturile omului sunt unul dintre factorii care stimulează acest exod?

Stepan Popovski: „Este factorul fundamental. Știți, de multe ori nu conștientizăm cât de important este. Atunci când omul conștientizează că este protejat, când știe că se va putea oricând adresa în instanță și va fi restabilit în drepturi, atunci este activ, lansează afaceri, face ceva, se mișcă. Dacă ar ști că aici nu există niciun fel de privilegii, că orice încercare de a favoriza pe cineva va fi curmată, atunci ar ști că este în condiții egale cu toată lumea și astfel s-ar crea o societate a posibilităților egale. Dar de facto la noi acum este o societate a posibilităților egale doar pentru cei apropiați de puterea executivă. De aceea, da, acesta este unul dintre factorii esențiali ai exodului populației. Și situația economică este cea care suferă direct – nu există posibilități egale. Și iată și rezultatul.

De multe ori mi se spune că am un discurs pesimist și când vorbesc public se creează impresia că calitatea vieții în Transnistria s-a alterat iremediabil. Și vă voi spune că – da, așa este. Da, așa este, dacă e să ne uităm la aspectele legislative. Lege cu lege pot să vă demonstrez acest lucru, începând de la legile care reglementează drepturile elementare, începând cu dreptul la viață.

Acum la CEDO este aproape de examinare un dosar care se referă la dreptul la viață. O tânără, căsătorită de abia două săptămâni, a cumpărat ciuperci la piață, le-a fiert și s-a intoxicat. Și împreună cu ea – încă 13 persoane. Din cei 13 ea a avut sănătatea cea mai slabă și a murit. Deci, iată dreptul la viață încălcat la nivelul cel mai de bază – adică nu se știe niciodată ce puteți cumpăra. Toată lumea știe că este interzisă comercializarea ciupercilor proaspete, pentru că la noi nu există echipament care le poate verifica. Și atunci cum puteam avea încredere în organele de control fitosanitar, în produsele care ajung în comerț?

Asta ca să nu abordăm și subiectul medicinii noastre. Dacă veți merge la Spitalul Republican de la Chişinău veți vedea cât de multă lume vine de la Tiraspol, din Transnistria în general, să se trateze la Chişinău.

Deci, sunt încălcare până și drepturile cele mai elementare, inclusiv dreptul la viață.”

Europa Liberă: Avocatul și apărătorul drepturilor omului de la Tiraspol, Stepan Popovski.

***

Europa Liberă: Și dacă tot am început emisiunea cu o trecere în revistă a rezultatelor alegerilor din Statele Unite ale Americii, să menționăm că ziua de marți, când au avut loc acestea, a fost una specială nu doar pentru americani, dar și pentru mai mulți locuitori ai Tiraspolului. Aceștia au mers la singurul concert dat în Transnistria de trupa americană The Exchange, concert care a coincis cu ziua alegerilor prezidențiale din SUA.

Din pop-quintetul vocal The Exchange fac parte cinci tineri americani din diferite regiuni ale SUA – Richard, Alfredo, Aaron, Jamal, Christopher - care s-au cunoscut și au început să cânte împreună în cadrul concursului muzical televizat The Sing Off. De câțiva ani aceștia călătoresc prin lume și bucură publicul cu muzica lor.

Corespondenta noastră în regiunea transnistreană, Karina Maximova, transmite că la concertul de la Palatul republicii de la Tiraspol au venit oameni de toate vârstele, interesați de măiestria vocală a interpreților.

„Nu avem prea des astfel de oaspeți, iată de ce vrem să vedem pe viu oameni care trăiesc pe altă parte a globului pământesc, - spune Vera Ivanovna, o doamnă de 50 de ani. - Și în general concertele oaspeților străini în Transnistria sunt o raritate, iată de ce încerc să nu pierd asemenea ocazii.”

Your browser doesn’t support HTML5

Музыка чистого голоса

Concertul a avut loc într-o atmosferă foarte caldă – bit-box-ul incendiar al lui Richard, interpretarea fascinantă a capella a piesei Georgia, ritmuri antrenante și o sală care dansa în tactul muzicii. Iar atunci când pe scenă au fost invitați voluntarii care au dorit să cânte împreună cu quintetul, gradul de surpriză și de tensiune și-a atins apogeul.

Caracterul interactiv, dinamismul, simțul fin al stărilor de spirit din sală, măiestria vocală și coreografică - și sala a explodat în aplauze la sfârșitul concertului, iar mulțimea de fani ai trupei The Exchange, majoritatea tinere și adolescente, au așteptat la un rând lung după autografe.

Concertul a fost organizat cu susținerea ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova. Șeful departamentului cultură și relații publice din cadrul ambasadei, Joseph Tordella, este convins că astfel de concerte ajută la consolidarea relațiilor de prietenie dintre oameni.

Iar unul dintre spectatori a declarat, fără să-și ascundă încântarea și entuziasmul:

„A fost un concert la cel mai înalt nivel! Astfel de voci sunt daruri de la natură, adevărate comori! Și cred că și capacitatea de a lucra în echipă este și ea una din componentele succesului și a unei interpretări la un nivel artistic atât de înalt.”

Europa Liberă: Așadar, opinia unui spectator, culeasă după concertul dat la Tiraspol de trupa americană The Exchange de corespondenta noastră în regiunea transnistreană, Karina Maximova.

Europa Liberă: Doamnelor și domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Prezentatoarea ei, Lina Grâu, vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.