Tema din acest an a festivalului organizat de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj este Odiseea Străinului, se spune într-un comunicat oficial: „un subiect foarte actual dacă ținem cont amploarea pe care a luat-o fenomenul migraţiei în ultima jumătate de secol sau de ponderea pe care încep să o aibă întrebările depre propria identitate și despre intregrarea într-o societate sau în alta.”
Directorul artistic al festivalului este, ca de obicei, regizorul Tompa Gábor:
„Suntem preocupaţi de întrebări tot mai stringente şi apăsătoare: Ce înseamnă să fii european? Ce reprezintă identitatea europeană? Ce înseamnă diversitatea şi familiarul? Ce reprezintă cuvântul străin? Ce este eu şi ce este celălalt? Cum devine cineva străin şi în ce context? Ce înseamnă să fii identic cu ceilalţi, să fii membrul unui grup? Este oare străin acel Celălalt a cărui religie sau limbă este diferită, care aparţine sexului opus sau are idei diferite? Putem vorbi despre înstrăinarea noastră sau despre străin în particular? Putem fi străini în lume, în propria ţară, în propriul oraş, în propria casă, în propria familie şi în propria piele? O parte dintre aceste întrebări vor fi puse de spectacolele din programul de anul acesta. 11 zile, 22 de spectacole din 14 ţări, în 13 limbi – mulţi străini şi totuşi un aer atât familiar.... Puntea teatrului se lasă peste insula străinătăţii. ”
Participă trupe din paisprezece țări, între care Germania, Luxemburg, Irlanda, Rusia, Marea Britanie, , Slovenia, Macedonia, Coreea de Sud, cu spectacole semnate între alții de Tomaž Pandur, Armin Petras, Lisa Nielebock, Andriy Zholdak, Frank Hoffmann, Declan Donnellan, Michal Dočekal, Tompa Gábor, Helmut Stürmer, Jaram Lee, Andrei Șerban, Uuri Kordonsky, Kim Hyuntak, Bodó Viktor, Hajdu Szabolcs, Gavriil Pinte și Jarosław Fret.
Prima zi de festival (joi 24 noiembrie) începe la ora 16:00 în sala Studio cu spectacolul „This Beach” din Irlanda. textul și regia: Feidlim Cannon și Gary Keegan.
Cităm din comunicatul oficial al Festivalului:
„Acţiunea se petrece pe o plajă privată locuită de o familie europeană. Ei sunt proprietarii plajei, care le aparține de mai multe generații. Elita europeană. Familia celebrează o nuntă, uniunea dintre două părți, atunci când fiecare oferă ceva celuilalt. Siguranță, prosperitate, o progenitură. Se țin discursuri despre strămoși, ereditate și noțiunea de unitate și alianță. În timpul nunții, un străin este aruncat de valuri pe mal, iar familia trebuie să decidă ce face cu acest străin, iar de aici lucrurile iau o cu totul altă întorsătură.”
Deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Teatru „Interferențe” are loc tot joi 24 noiembrie ora 19:00 cu spectacolul „Faust” de Goethe, cel mai nou spectacol semnat de regizorul Tomaž Pandur, o coproducție a Teatrului Național Dramatic Sloven din Ljubljana și a Festivalului de la Ljubjana.
Iată ce scrie Tomaž Pandur, citat în comunicatul Festivalului, despre acest spectacol:
„Un om suspendat între cer și pământ, care încearcă să găsească adevărul și sensul propriei existențe. Tocmai acesta este scopul teatrului: de a vorbi și de a pune întrebări despre problemele cele mai importante ale existenței umane. Goethe a îndrăznit să afirme că lupta dintre bine și rău propulsează omenirea și îi dă o credință nestrămutată în viitorul său.”