La Chișinău a avut loc un târg de cariere pentru studenții din cadrul Universității Tehnice din Moldova. Celor peste 1400 de absolvenți a instituției le sunt propuse 846 de locuri de muncă și cam tot atâtea locuri de stagii. O bună parte din antreprenori spun că vin frecvent la astfel de evenimente, dar se confruntă cu o oarecare reticență din partea studenților, care și-ar dori să plece peste hotare. Ultimii însă, afirmă că vor să lucreze în țară și caută în continuare oportunități de a o face.
Your browser doesn’t support HTML5
La evenimentul, desfășurat în incinta a trei blocuri de studii ale Universității Tehnice din Moldova, au fost prezentate oferte de locuri de muncă de la aproape 100 de întreprinderi din țară. Angajatorii spun însă că nu s-au văzut asaltați de tineri specialiști dornici să înceapă o carieră. Asta a lăsat să se înțeleagă reprezentantul unei fabrici de mobilă din Chișinău, Ștefan Scutelnic, ce își prezintă întreprinderea ca una de succes, cu aproape 1000 de angajați.
„Mai mulți ani venim la târgul de cadre, vorbim și, cu părere de rău, absolvenții nu mai apar la fabrică. Studenții vin la practică, facem cunoștință cu ei. Îi invităm numai nu știu cum, le dăm condiții, niște salarii convenabile - cu părere de rău, toți pleacă în Europa. Asta este tendința la tineret.”
Vorbind cu mai mulți tineri prezenți la eveniment am aflat că le-ar plăcea să își găsească un loc de muncă ce le-ar permite să rămână acasă. Este și cazul lui Maxim, student anul 4 la Universitatea Tehnică.
„Am așteptări să fie locuri vacante. Nu m-am gândit încă la viitor sau la carieră, decât abia în anul 4. Nu am tendința să părăsesc țara. Aș vrea aici un loc de lucru aici în țară”.
Aceeași dorință o are și Corina, studentă în anul 4 la aceeași universitate.
„Nu sunt așa o persoană care să am pretenții de la început. Chișinăul nu s-a construit deodată, dar pe trepte. Dacă lucrez și am un salariu, minim, 2000 de lei, cât de cât ne isprăvim”.
Mai mulți studenți spun, ceva mai timid că și-ar găsi poate mai lesne un loc de muncă, dacă instruirea în cadrul universității ar fi mai aproape de nevoile reale ale angajatorilor. Valerian, deși este abia în primul an la facultatea de IT din cadrul universității, și-a dat seama de acest lucru:
„Cunoștințele nu sunt chiar așa de avansate. Cam 60% din studii trebuie singuri, iar 40% deja de la facultate”
Mai mulți agenți economici se împacă cu starea de lucruri și par disponibili să-și asume o bună parte din instruire, spune reprezentantul companiei Moldtelecom, Dan Cojocaru.
„Noi suntem gata să le oferim suportul pentru a-i pregăti. Se acordă minimum necesar, și respectiv teritoriul de a crește. Asta este o soluție practicată peste tot locul. Salariul diferă de la o companie la alta, dar în fine, întotdeauna trebuie să oferi posibilitate persoanei de a crește”
Printre cele 99 de companii din diferite ramuri ale economiei naționale, și-au prezentat ofertele și câteva entități din categoria instituții de forță. Reprezentantul Detașamentului Trupelor de Carabinieri, locotenentul Pavel Serjant, spune că stabilitatea este atuul angajatorilor din această categorie:
„Noi le prezentăm aspectele și le explicăm studenților că este o muncă stabilă, care zi de zi activează și reprezintă statul și legea. Este o bună modalitate de a se ridica în carieră”.
Reprezentanții Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a MAI, consideră și ei că oferă locuri de muncă sigure, doar că e nevoie de oameni motivați și dotați. Șeful Direcției Resurse umane a filialei municipale a instituției, Ion Ciubaciuc spune că le poate oferi tinerilor specialiști un salariu între 4 și 5 mii de lei, cu toate oportunitățile de evoluție pe mai departe în carieră
„Le practică avem cam în fiecare an peste 30 de persoane doar în municipiul Chișinău. Foarte puțin sunt angajați, doar 3-4. Studenții practic foarte puțin care termină facultatea revin să fie angajați la noi. Nu știu care e problema. Cu studii superioare, între 4-5 mii de lei”.
Potrivit reprezentantului Agenției Naționale Veronica Oprea, în prezent sunt peste 8000 de locuri de muncă disponibile la nivel național dintre care aproape 30% din ele sunt în Chișinău. Totodată, 21% din locurile disponibile pentru persoanele care au studii superioare
Cele mai multe însă, sunt în domeniul sănătății și educației: și anume medici, farmaciști, sau profesori. Ceva mai puține oferte disponibile sunt de exemplu în cazul inginerilor.