De zece zile nu s-a mai făcut niciun transplant în România, iar medicii legiști se tem să mai dea aprobări pentru prelevarea de organe, după ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a vorbit despre neregulile din sistem, despre influențe politice și despre absența procedurilor de atribuire a organelor.
Your browser doesn’t support HTML5
Suspiciunile generale în privința transplanturilor, care nu respectă lista de așteptare au fost confirmate de Corpul de Control al ministerului Sănătății. Ministrul de resort a cerut, în urma raportului prezentat de anchetatori, întocmirea în regim de urgență a unui regulament, după modelul european, privind transplantul. Ministrul Voiculescu spunea că atunci când viața unui om depinde de un organ, nu contează dacă pacientul este din Timișoara sau din București, dacă se află în atenția unui centru de transplant „condus de o persoană sau alta” sau dacă este sau nu „vedetă”. Fără să intre în detalii, ministrul Sănătății a făcut referire la scandalul din 2013 în care vestitul actor de comedie Alexandru Arșinel ar fi beneficiat pare-se de un transplant de rinichi, înaintea unor oameni care așeptau de ani de zile o operație similară (Radio Europa Liberă a scris aici despre acest scandal).
În urma dezbaterilor de atunci, Corpul de Control al Ministerului Sănătății a elaborat un raport, care a fost gata în 2014 și care a găsit nouă vicii în lungul lanț al transplanturilor, între ele probleme majore la acreditarea pentru transplant a mai multor spitale românești, o Agenție Națională a Transplantului nefuncțională, fără pârghii de control, care nu-i monitorizează pe donatorii aflați în moarte cerebrală și care nu respectă regulile în cazul atribuirii organelor pentru transplant. Raportul din 2014, menționa în plus, un document din 2006, care ajunsese la concluzii la fel de dramatice. Ambele rapoarte au fost neglijate de miniștrii sănătății care s-au perindat în ultimii zece ani și nimic nu garantează că lucrurile nu se vor repeta și de această dată, mai cu seamă că mandatul ministrului Vlad Voiculescu se termină în mai puțin de o lună.
Săptămâna trecută, ministrul a sesizat Agenția Națională de Integritate cu privire la mai multe posibile conflicte de interese care ar exista în interiorul Agenției Naționale de Transplant, dar și Procuratura din pricina unor suspiciuni referitoare la cheltuirea banilor publici. Conform rezultatelor anchetei Corpului de Control, patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe nu respectă condițiile minime pentru astfel de proceduri. Este vorba despre spitalele judeţene de urgenţă din Brăila, Alba-lulia, Ploieşti şi Reşiţa. Inspectorii guvernamentali au mai notat că nu există un registru naţional care să ţină evidenţa bolnavilor care au nevoie de transplant şi nici o listă generală a organelor disponibile. De asemenea, Spitalul privat Sfânta Maria din București ar fi fost acreditat pentru transplant pulmonar fără să aibă în componenţă un departament de pneumologie, potrivit acuzațiilor ministrului Sănătății, care sugerează că acreditarea s-ar fi dat sub presiuni politice.
Cercetarea cerută de Ministerul Sănătății a scos la iveală un peisaj dramatic, în care clinicile de stat sau private primesc mulți bani pentru operațiuni pe care nu le pot face în deplină siguranță, în care listele de așteptare sunt niște accesorii pentru a-i păcăli pe cei aflați în suferință, iar Agenția Națională de Transplant este doar o instituție birocratică indiferentă față de granița care desparte viața de moarte.