Intr-un interviu acordat Valentinei Ursu, fostul înalt reprezentant al Uniunii Europene în Moldova, diplomatul Kalman Mizsei, a discutat si despre noua abordare a politicii externe a Chisinaului „Estul și cu Vestul”, o abordare pe care Moldova a mai experimentat-o şi în perioada în care comunistii au fost la putere, adică pînă în 2009.
Europa Liberă: Odată cu venirea în fruntea Moldovei a domnului Dodon, Moldova se va apropia mai mult de UE sau de Federaţia Rusă?
Kálmán Mizsei: „El a spus de multe ori că va respecta Acordul de Asociere al Moldovei la Uniunea Europeană. Eu cred că este un obiectiv bun pentru început. Igor Dodon vrea să ajungă la înțelegeri cu Rusia în soluționarea diverselor probleme. Eu cred că până acuma a lipsit dorința de rezolvare a problemelor care există în relațiile cu Rusia.
Your browser doesn’t support HTML5
În ultimul an, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Galbur, a discutat de patru ori cu omologul sau rus Serghei Lavrov. Republica Moldova dorește să restabilească relațiile cu Rusia, este în interesul ei. Dar și Rusia trebuie să își dorească acest lucru, însă depinde și de condițiile pe care le-ar impune. De aceea este foarte important ca negocierile cu Moscova să fie transparente.
Igor Dodon mi-a spus că vrea să fie președintele întregului popor, nu al unui partid, și cred că și acesta e un început bun, există și coaliția de la putere. Ei trebuie să colaboreze în soluționarea problemelor de importanță vitală pentru poporul Republicii Moldova și în armonie. Pentru că dacă unul spune una și altul altceva, rușii vor folosi aceasta împotriva intereselor statului moldav. De aceea eu mă aștept și domnul Dodon, și guvernul să dea dovadă de înțelepciune, ca niște oameni cu experiență, pentru ca toate aceste probleme în relația cu Rusia să fie soluționate coordonat și în interesul statului și al cetățenilor.
Sigur, problema transnistreană este un instrument de șantaj, de presiune politică asupra Moldovei. Și nu se poate admite să fie ajutați rușii ca să exercite presiune politică asupra Moldovei. Acest lucru este foarte important. Eu am văzut mereu că politicienii din Republica Moldova nu înțeleg foarte bine acest lucru. Moldova a fost foarte mult timp sub influența Rusiei sau altă influență, iar uneori politicienii din Republica Moldova nu se manifestă ca politicieni moldavi, ci ca niște aliați ai unora din afara Moldovei.”
Europa Liberă: Cetăţenii spun că Republica Moldova are două mari probleme: corupţia şi sărăcia. Guvernanţii promit să facă reforme, să stârpească corupţia şi să scape țara de sărăcie. De ce atât de greu se fac reformele în Republica Moldova? Şi de ce Uniunea Europeană oferă asistenţă atât de generoasă unei țări unde acestea se mimează, așa cum spun experții?
Kálmán Mizsei: „Aceasta este o problemă. După 2009 Republica Moldova a beneficiat de o asistență prea generoasă, fără condiții dure de reformare. Au existat unele reforme.”
Europa Liberă: Care ar fi reformele cu impact despre care spuneți ca s-au implementat?
Kálmán Mizsei: „Spre exemplu, reforma Poliției, introducerea pașaportului biometric pentru a se circulă fără viză în UE, dar și pentru ca Ministerul Afacerilor Interne să poată controla fluxul de oameni. Au fost reforme, dar nu suficiente.
Cel mai mare eșec e că Procuratura și judecătorii au rămas sub influența puternică a politicienilor și oligarhilor. Acum situația parcă e mai simplă, dar nu este mai bună pentru că există un singur oligarh puternic. Alegerea președintelui poate complica situația acestuia. La aceste alegeri prezidențiale șefa PAS, Maia Sandu, a vorbit foarte insistent și convingător despre nevoia luptei împotriva corupției. Cred că și din această cauză domnul Plahotniuc l-a susținut pe Igor Dodon. Deși oficial a spus ca o susține pe Maia Sandu, dar în mass-media controlată de acesta l-a susținut puternic pe învingător. Însă eu nu cred că acum lui Vlad Plahotniuc îi va fi ușor din motive diverse, Dodon va avea și susținerea Rusiei. Dar el poate fi un președinte bun numai dacă va contribui puternic la reforma judiciară și de drept. Este o problemă cheie. Și Igor Dodon are posibilitate să facă acest lucru. Dacă nu o va face, nu va fi un președinte bun. Și Moldova va rămâne o țară în care un singur om controlează lucrurile.
În această situație sarcina este să se meargă înainte, nu să fie paralizate totul. Aici partenerii occidentali trebuie să fie foarte atenți. De ce vorbesc de partenerii occidentali? Pentru că Rusia este sensibilă la unele probleme ce vizează Moldova. Deci, Moldova nu trebuie să permită să fie manipulată în virtutea unor situații geopolitice de moment. După protestele răsunătoare de anul trecut, unii actori politici de la guvernare au încercat să convingă partenerii externi că acestea sunt un pericol pentru statalitatea moldavă. Deși acestea au fost o expresie a ceea ce simte poporul. Acum pe domnul Plahotniuc îl avantajează victoria lui Dodon la președinție pentru că îi oferă posibilitate acestuia de a se manifesta ca salvator al națiunii. Este o tactică la care partenerii occidentali trebuie să fie foarte atenți. Poporul vrea supremația legii și o justiție echitabilă. Iar la acest capitol lucrurile stau foarte prost în Moldova. Eu sper că situația se va schimba.”
Europa Liberă: Pe de o parte, structurile de forţă arată că ele luptă împotriva corupţiei. Dintr-o parte cum se vede aceasta luptă împotriva corupţiei în Republica Moldova?
Kálmán Mizsei: „Eu nu văd lupta cu corupția. Eu văd cazuri de justiție foarte selectivă. Faptul că domnul Grigore Petrenco a stat jumătate de an în închisoare în baza unor dovezi foarte netransparente, procesul de judecată în cazul domnului Vlad Filat nu a fost public, același lucru i se întâmplă și lui Platon, toate demonstrează că sunt cazuri foarte serioase de justiție selectivă. Sper că partenerii occidentali vor insista pe faptul că această situație este inadmisibilă. Nu pot să spun cine a furat miliardul, nu știu cine l-a furat, însă nu s-au întreprins măsuri suficiente pentru a se afla cine sunt adevărații vinovați. Și persoanele de după gratii, pe care le-am menționat, trebuie să aibă acces la o justiție echitabilă.”
Europa Liberă: Premierul Pavel Filip se află la Bruxelles într-o vizită de lucru. Actuala majoritate parlamentară promite să menţină cursul pro-european şi să facă reforme. Iar pe de altă parte, cetăţenii au pierdut încrederea în cei de la guvernare, spunând că anume cei de la putere au compromis acest parcurs european, această apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Mai există încredere din exterior că cei care au compromis drumul către UE pot să duca Moldova în marea familie europeana?
Kálmán Mizsei: „Pot spune numai ce cred eu despre aceasta. În acest guvern sunt mulți funcționari buni. Am auzit lucruri de bine despre domnul prim-ministru. Dar, desigur, guvernanți nu înseamnă numai funcționarii, este puterea executivă în întregime. Și în domeniul dreptului omului sunt probleme
Democrația e slabă în Moldova...
foarte mari. Și în mass-media sunt probleme foarte mari, aproape că avem de a face cu monopolul unei singure persoane. Înseamnă că și democrația e slabă în Moldova. Nici echitate nu este. De aceea îmi pare rău de oamenii foarte simpatici, buni, de tehnocrații din guvern pentru că pot simți că atitudinea nu e corectă față de ei. Dar statul se bazează pe integritatea tuturor structurilor, nu numai pe munca tehnică efectuată de către domnul Pavel Filip. Am fost prezent la Chișinău la o conferință la care a participat speakerul Andrian Candu, [care] a vorbit foarte bine despre reglementarea conflictului transnistrean.”
Europa Liberă: Alegerile parlamentare anticipate ar fi o soluţie pentru ameliorarea situației din țară. Vă întreb pentru că Igor Dodon a promis să provoace aceste anticipate.
Kálmán Mizsei: „Dacă vor fi sau nu alegeri anticipate este o problemă politică. Cred că domnul Dodon trebuie să fie foarte atent, dacă a vorbit serios despre faptul că va fi președintele întregului popor, nu al Partidului Socialiștilor. El trebuie să respecte legea în ce privește alegerile. Protestele care au fost în țară și activitatea electorală a doamnei Sandu au demonstrat nu doar dorința de a fi urmate valorile europene, dar și faptul că există forțe politice care pot apăra valorile europene.
Sigur, partidele din coaliția de la guvernare au discreditat foarte puternic ideea de apropiere de UE. Însă aici este și o altă problemă: e posibil să fie iar
Aștept de la politicienii din Republica Moldova să se dezică de practica de oscilare între două modele de dezvoltare, să se depășească această barieră între vorbitorii de limbă română care se orientează în direcția României și vorbitorii de rusă care se tem de România și se uită în direcția Rusiei ...
schimbat Codul Electoral în interesul domnului Plahotniuc, ceea ce nu este bine și nu este democratic. Aici cu toții trebuie să fim foarte principiali. Actualul sistem electoral este un garant al democrației. Acest sistem se vrea schimbat pentru a ajunge în Parlament anumiți oameni. Și aici partenerii internaționali trebuie să fie foarte vigilenți.
Aștept de la politicienii din Republica Moldova să se dezică de practica de oscilare între două modele de dezvoltare, să facă tot posibilul ca să se depășească această barieră între vorbitorii de limbă română care se orientează în direcția României și vorbitorii de rusă care se tem de România și se uită în direcția Rusiei. Elita politică, partidele trebuie să construiască o Moldovă sănătoasă. Societatea urmează să înțeleagă că sloganurile geopolitice nu soluționează problemele din Moldova.
Problemele vor fi rezolvate dacă va exista un guvern cu persoane integre și profesioniste. Altfel nu se poate. Și acest lucru nu se face din afară. Partidele trebuie să explice populației aceste lucruri, este important și pentru domnul Dodon, și pentru doamna Sandu. Eu cred că această provocare nu există pentru domnul Năstase, el găsește limbă comună cu toți. Este important ca mesajul acestor noi formațiuni politice să ajungă la toți locuitorii. Va fi timp suficient ca să facă acesta. Și astfel, informată, populația din Republica Moldova își va exercita dreptul de vot, alegându-și reprezentanții in legislativ.”