Your browser doesn’t support HTML5
La Judecătoria Centru de la Chișinău a continuat marți procesul intentat Comisiei Electorale Centrale de peste o sută de alegători din diaspora, care nu au putut vota în turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale pentru că la ambasade s-au terminat buletinele de vot. În paralel, are loc un alt proces, cel intentat de candidata perdantă Maia Sandu, care cere să fie invalidate rezultatele alegerilor, invocând fraude. În funcție de deznodământul acestor litigii în instanțe de drept comun, va decide și Curtea Constituțională dacă validează sau nu victoria lui Igor Dodon. Aflăm ultimele evoluții din relatarea lui Nicu Gușan:
Ședința de la Judecătoria Centru, care a durat mai bine de cinci ore, a fost amânată pentru miercuri, începând cu ora 11:00.
Instanța a respins două cereri ale avocaților. Una dintre acestea se referea la sesizarea Curții Constituționale privind constituționalitatea limitei de 3.000 de buletine de vot per secție de votare. Avocatul Eduarg Digore spune că o astfel de prevedere ar fi limitat dreptul cetățenilor la vot:
„Instanța de judecată, asupra acestei cereri, s-a expus prin respingerea acesteia, motivând că sunt două hotărâri ale Curții Constituționale din 2014, 2015, curtea s-ar fi expus acestui articol, ori ca să înțelegeți noi înainte de a depune această cerere, privind sesizarea, am verificat amănunțit practica Curții Constituționale, și nici o hotărâre a Curții Constituționale nu s-a expus asupra constituționalității asupra acestui articol.”
Eduard Digore precizează că a mai depus o cerere prin care a solicitat instanței să atragă în proces toți cetățenii care nu au reușit să voteze din cauza lipsei buletinelor și au scris contestații în ziua votării. Instanța a respins însă și această cerere a apărării.
Eduarg Digore: „Instanța de judecată a respins pe motive formale, precum ca noi nu am indicat domiciliul cetățenilor.”
Desfășurarea turului II din cadrul alegerilor prezidențiale este contestat și de lidera PAS, Maia Sandu care, potrivit rezultatelor totalizate de Comsia Electorală Centrală, a pierdut în fața contracandidatului Igor Dodon. Maia Sandu a invocat mai multe încălcări, printre care și implicarea bisericii în campania electorală. Curtea de Apel a respins însă contestația Maiei Sandu săptămâna trecută, spunând că nu este de competența sa să examineze plângerile împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale. Solicitat de noi, avocatul Nicolae Roșca a spus că a depus deja recurs la Curtea Supremă de Justiție. Potrivit avocatului, deocamdată nu a fost anunțată data examinării recursului.
De soluționarea litigiilor cu privire la alegerile prezidențiale, depinde când și dacă va fi validat scrutinul din 13 noiembrie de către Curtea Constituțională, spune secretarul general al instituției, Rodica Secrieru:
„Noi am făcut interpelări către toate instanțele de judecată, să vedem dacă sunt litigii pe rol. Acum noi urmărim, suntem în contact cu instanțele de judecată, privind evoluția acestor litigii. Potrivit Codului Electoral, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, cu condiția epuizării tuturor litigiilor electorale. Din moment ce există litigii, așteptăm ca ele să fie epuizate și după aceia vom fixa ședința publică.”
Cel mai probabil, Curtea Constituțională se va pronunța asupra alegerilor prezidențiale în luna decembrie, a spus anterior, într-un interviu pentru Europa Liberă, Rodia Secrieru.