In autonomia găgăuză, peste 90% dintre locuitori au votat în favoarea presedintelui ales Igor Dodon, şi implicit pentru direcţia estică a vectorului de politică externă al Moldovei, aşa cum a fost el promovat de fostul lider al socialistilor moldoveni. Vice-guvernatorul regiunii autonome, Vadim Ceban a declarat recent la Chisinău că pentru Găgăuzia, Acordul de asociere cu Uniunea Europeană este foarte important, pentru că el împinge spre reforme, ceea ce este benefic pentru locuitorii regiunii. Corespondenta noastră a stat de vorbă cu vice-guvernatorul întrebindu-l mai intii de ce dacă Acordul de asociere cu Uniunea Eupeana este benefic pentru regiune, oamenii votează pentru cei care promovează vectorul estic al politicii externe moldovenesti?
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dle Ceban, v-am auzit vorbind despre reforme care ar trebui să fie europene în autonomie, dar Dvs., de fapt, administrați o autonomie care preponderent votează pentru un alt vector de dezvoltare al Republicii Moldova. Nu vedeți nicio contradicție aici?
Vadim Ceban: „Nu văd nicio contradicție, pentru că acele reforme despre care am vorbit în cadrul conferinței sunt absolut necesare, indiferent despre ce vector noi vorbim. Pentru că vizează viitorul țării noastre, vizează efectiv crearea unei vieți mai bune și a unor condiții de trai pentru populația noastră care, indiferent de vectorul politic despre care vorbim, trebuie să fi implementate la nivel de toată țara. Dar aici trebuie întrebarea de pus un pic altfel și de uitat foarte profund la esența acestei probleme: de ce s-a votat așa, de ce opțiunile alegătorilor au fost așa? Şi vom vedea că explicaţia nu vizează numaidecât vectorul pro-european sau pro-rus, pro-CSI etc..”
Europa Liberă: Totuși, până la analize profunde, Dvs. ce explicații aveți: de ce populația din autonomia Găgăuzia mai degrabă ar nega vectorul pro-Europa?
Vadim Ceban: „Nimeni nu este împotriva Uniunii Europene sau a vectorului european ca esență în Găgăuzia. Pur și simplu noi avem relații foarte bune și care deja sunt tradiționale cu țările estice, precum suntem în cooperare permanentă şi cu Turcia. Dar Găgăuzia are circa 50% de exporturi destinate țărilor Uniunii Europene. Și noi foarte bine înțelegem că, indiferent care vector politic este în opțiunile și gândurile oamenilor, trebuie să avem relații foarte bune atât cu acei parteneri tradiționali, cât și, respectiv, cu țările din Uniunea Europeană, inclusiv cu România.
Aici este un aspect foarte important ce ține de, dacă vorbim de esența problemei, ce ține de statalitatea și independența Republicii Moldova. Și în 2014, dar și în cadrul scrutinului recent, populația din autonomie a optat pentru statalitatea și pentru menținerea păstrării independenței țării noastre unde noi suntem o parte componentă.
De aceea eu cred că într-adevăr trebuie să fim pro-moldoveni, pro-Republica Moldova – acest lucru trebuie să fie mai important, mai presus decât să discutăm despre vectorul extern, atunci când vorbim despre dezvoltarea țării. Chiar şi Acordul de Asociere, care este perceput de unii ca un colac de salvare, oricum realizarea și implementarea acestui acord începe de la noi înșine. Pentru că noi, dacă nu implementăm acele reforme și nu facem viața mai bună aici în țară, care evident trebuie să corespundă standardelor internaționale și cel puțin țărilor din regiune, atunci putem vorbi și despre vectori politici ș.a.m.d., dar indiferent de asta eu cred că aici oamenii vor să trăiască în primul rând mai bine.
Sincer vă spun și în Moldova, și aici oamenii sunt săturați deja de alegeri, săturați deja de discuții în privința vectorilor, oamenii vor să trăiască, oamenii nu vor să plece din țara aceasta, dar sunt nevoiți să plece, cu părere de rău, oamenii vor să crească copii aici în țară, să le ofere studii necesare, educația respectivă care trebuie să corespundă anumitor standarde – asta e esența. Oamenii nu vor plătească mită, nu vor să vadă fiecare zi o justiție care este nedreaptă și care este total coruptă.”
Europa Liberă: Dar modelul estic de economie și de justiție, de administrare a statului nu prea pune accent pe reforme care tocmai o să înlăture corupția sau mita.
Vadim Ceban: „Foarte corect puneți întrebarea. Nimeni nu neagă faptul că modelul cel vestic, să zicem Europa bătrână care are secole întregi de democrație adevărată, de justiție adevărată, de respectarea drepturilor omului – nimeni nu neagă acest fapt. Problema însăși este puțin alta: noi vrem să tindem spre un vector corect, dar rămânem cu așa o mentalitate pro-estică. Asta este. Şi situația nu poate într-un an să se schimbe așa brusc.”
Europa Liberă: E o greșeală de mentalitate totuși?
Vadim Ceban: „Eu cred că noi trebuie în primul rând deja să gândim altfel. Haideți să ne uităm la țările estice ca China, altele din Orientul Mijlociu, care sunt țări în care democrația devine deja un lucru standard, nemaivorbind de justiție și despre lipsa corupției.”
Europa Liberă: China și democrația sunt două lucruri care totuși, să am iertare, dar sunt incompatibile, nu?
Vadim Ceban: „Eu cred că da.”
Europa Liberă: Deci, compatibile?
Vadim Ceban: „Da. Eu cred că la moment putem vorbi şi de ţări din est care sunt mai dezvoltate…”
Europa Liberă: Poate economic, dar dacă vorbim de democrație, despre libertăți fundamentale?
Vadim Ceban: „Eu nu cred că acolo nu sunt implementate reforme în vederea dezvoltării inclusiv a democrației, inclusiv a drepturilor omului ș.a.m.d., eu cred că țara totuși se schimbă. Dar nu vorbim acum despre China, pentru că e un model care puțin e deplasat de noi.”
Europa Liberă: Haideți să vorbim despre Rusia. Modul cum sunt respectate drepturile omului în Rusia îi mulțumești pe cetățenii din autonomia Găgăuză?
Vadim Ceban: „Eu cred că acolo sunt respectate drepturile omului mai bine față de cum sunt respectate în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Dle Ceban, vorbeați mai devreme că cetățenii autonomiei au votat pentru stabilitate. Asta ar însemna că de partea cealaltă, la celălalt candidat ar vedea riscuri pentru stabilitatea țării. Împărtășiți această frică a cetățenilor că un alt candidat ar putea dărâma această stabilitate?
Vadim Ceban: „Eu cred că această frică și riscul acesta a persistat și anume a persistat aici în Găgăuzia.”
Europa Liberă: Care sunt fricile? Că Maia Sandu putea să facă ce?
Vadim Ceban: „Frica, de exemplu, că ea poate să ducă la unirea cu România. Asta fost cel mai mare risc pe care l-au văzut oamenii de aici și cu oamenii nu s-a vorbit despre acest lucru. Eu nu vreau să intru acum în discuții, dar dna Maia Sandu nici nu a vizitat Găgăuzia măcar să vorbească cu oamenii și să le explice. Iar asta a fost perceput foarte negativ de către oamenii de aici. Să vină cel puțin să vorbească, să le explice care sunt opțiunile. Dar când acest lucru nu are loc și, respectiv, vine doar un candidat și spune doar anumite lucruri, acest lucru evident până la urmă influențează la opinia și, respectiv, alegerea oamenilor.”
Europa Liberă: Revenind la Acordul de Asociere percepția Dvs. care este? Se implementează acest acord, sau utilizăm doar beneficiile pe care le aduce– proiecte, finanțări - dar să gândim europenește nu vrem?
Vadim Ceban: „Acordul de Asociere nu este acordul unui minister sau al unui Guvern. Acordul este al întregii țări și, respectiv, al regiunilor. Așa reiese din el. Fiindcă țara a semnat Acordul de Asociere, respectiv, dacă a semnat țara, înseamnă că trebuie să respecte toți cetățenii acest acord. E un acord internațional și implică anumite drepturi și obligațiuni. Evident noi nu putem să evităm implementarea acestui acord, cu atât mai mult că posibilitățile comerciale de liber schimb ne oferă foarte multe posibilități, oportunități noi, anume pe axa investiții și exporturi. Anume aici putem combina foarte bine relațiile, respectiv atât cu Uniunea Europeană, Turcia, cât și cu țările CSI. Și recent am organizat un forum în Găgăuzia în care am abordat această axa de 360 de grade, prin care încercăm să avem careva beneficii pentru dezvoltarea economiei regiunii și întregii Republicii Moldova. Asta este abordarea noastră și noi spunem că anume putem și trebuie să valorificăm toate oportunitățile care reies din acest acord.”
Europa Liberă: Dar este un acord despre care președintele ales, de exemplu, zice că e înrobitor pentru Republica Moldova, președintele pentru care a votat populația autonomiei. Iar asta înseamnă că ar putea dacă nu să fie denunțat, cel puțin redus la neavansare.
Vadim Ceban: „Dl președinte a vorbit despre anumite prevederi ale acestui acord, după cum eu am înțeles din ultimul discurs al dumnealui.”
Europa Liberă: Da, e greu de înțeles ce anume are în vedere, pentru că declaraţiile sunt multe şi diferite.
Vadim Ceban: „Cel puțin din ultimele pe care le-am ascultat. La moment acest acord este în vigoare, eu reies din premisa că acest acord este în vigoare, este ratificat de parlamentele țărilor europene și Parlamentul European și, respectiv, Parlamentul Republicii Moldova. Eu respect legea, respectiv acordurile internaționale și, dacă sunt în vigoare, nu avem încotro decât să le implementăm în practică și să le respectăm.”
Europa Liberă: Dar e un acord înrobitor? Sunteți de acord cu această apreciere?
Vadim Ceban: „Eu la moment nu pot să infirm sau să confirm această opinie. Cred că dumnealui are mai multă analiză și, respectiv, poate argumenta. Eu vorbesc doar din punctul de vedere al dezvoltării regionale și, respectiv, a blocului economic a acestui acord, ceea ce este pentru noi foarte avantajos. Eu consider că în perspectivă, evident nu atât de apropiată, dar pe un termen mediu și lung, acest acord poate aduce beneficii pentru economie.”
Europa Liberă: Cum de explicat populației, Dvs. care aveți acolo contactul direct cu oamenii, cum s-ar putea de explicat ca să înțeleagă și cetățenii acest lucru pe care îl spuneți Dvs. despre acest acord?
Vadim Ceban: „Cetățenii din regiune înțeleg un lucru foarte important: că noi nu trebuie să rupem relațiile cu partenerii tradiționali și prietenii noștri - asta e adevărat. Dar ce ține de dezvoltarea economică și dacă sunt beneficii care sunt aduse de către diferite acorduri, și, respectiv, de către cel cu Uniunea Europeană, de ce nu? De ce să nu cooperăm, de ce să nu facem parteneriate? Noi trebuie să creăm aceste parteneriate atât la nivel local, extern, public și privat, având în vedere și perspectiva cooperării cu țările partenere cu care noi deja avem tradiții, și cu care ne cunoaștem foarte bine, și care ne-au ajutat la un moment dat la crearea acestei autonomii - mă refer aici la Federația Rusă - și, respectiv, la Turcia.”