FSB spune că a contracarat un atac cibernetic care nu a avut încă loc

@Shutterstock

În Rusia, Serviciul Federal de Securitate spune că a luat măsuri pentru a contracara intențiile unor servicii străine de a lansa peste cîteva zile un amplu atac cibernetic asupra principalelor bănci rusești, pentru a destabiliza sistemul financiar al acestei țări. Ștefan Grigoriță prezintă în rezumat o relatare a agenției Reuter.

Serviciul Federal de Securitate - FSB spune într-un comunicat publicat pe internet că „s-a reușit contracararea unor atacuri cibernetice de mare amploare, orientate pentru destabilizarea sistemului bancar”.

Autoritățile ruse afirmă că situația este sub control și că băncile au primit ghidarea necesară.

Deși nu spune cine ar vrea să atace, FSB afirmă că serverele care ar fi urmat să fie utilizare în atac s-ar afla în Olanda, și ar fi înregistrate pe numele unei companii de hosting din Ucraina, Blazzing Fast.

Atacul cibernetic ar fi urmat să fie însoțit și de o componentă „mediatică”, ce ar implica trimiterea de SMS-uri și postări pe rețele de socializare, despre o așa-numită „criză a sistemului bancar, falimente ale băncilor și retrageri de licențe”.

Toată această presupusă operațiune ar fi urmat să înceapă luni, 5 decembrie.

Administratorul companiei ucrainene Blazzing Fast, menționată în comunicatul FSB, Anton Onopriciuk, spune pentru Reuter că nu a fost contactat de FSB, sau alte servicii de securitate, și că așteaptă mai multe detalii cu privire la acest subiect, ca să poată investiga pe cont propriu implicarea companiei administrate de el în această operațiune. Onopriciuk mai spune că astfel de acțiuni sunt posibile cu orice companie de hosting.

„Poți ataca ce dorești și în 99% din cazuri aceste lucruri se cunosc doar după ce astfel de atacuri au loc”, mai spune acesta.

Serviciul Federal rus se află în alertă după ce ce oficialii americani ar fi acuzat Federația Rusă că ar sta în spatele scurgerilor în mediul online a e-mail-urilor ce aparțin unor membri ai conducerii Partidului Democrat, în timpul campaniei prezidențiale din Statele Unite. Atunci, vicepreședintele Joe Biden spunea că vor fi luate măsuri „proporționale” drept răspuns.

În tot acest timp au existat mai multe atacuri cibernetice asupra instituțiilor oficiale ale Federației ruse, totuși, nefiind clar dacă ar fi un duel la nivel de hackeri între SUA și Rusia.

În luna octombrie a acestui an, un grup de hackeri ucraineni a publicat o serie de e-mail-uri de la un cont ce ar aparține lui Vladislav Surkov, consilier al președintelui Federației Ruse Vladimir Putin, iar la începutul lunii noiembrie, două bănci importante din Federația Ruse au declarat că sunt ținte ale unor atacuri cibernetice.