Duminică, în România, au loc alegeri parlamentare. In aceasta campanie electorala, miliardarul şi filantropul american George Soros a devenit, la fel ca in anii '90, un fel de „duşman al poporului”. Fundatia sa a investit masiv in democratizarea României, la fel ca si în intreaga regiune si multi din actualii lideri politici ai României au beneficiat de generosul ajutor al Fundaţiei pentru o Societate Deschisă. De ce atunci, aceasta campanie de presa – si de neadevaruri – împotriva omului de afaceri?
Your browser doesn’t support HTML5
Campania împotriva lui Soros a luat amploare odată cu intrarea partidului Uniunea Salvați România în cursa electorală și după ce premierul Dacian Cioloș a acceptat ideea de a mai rămâne un mandat în fruntea guvernului, în cazul în care partidele de dreapta ar obține majoritatea la alegerile de peste patru zile
Care este scopul acestei campanii? Să-i facă pe alegători, în special pe cei nehotărâți să creadă că în spatele lui Cioloș și a celor de la USR, Uniunea Salvați România s-ar afla Soros, care-i și controlează. În acest scop au fost folosite ficțiuni, zvonuri, calomnii, o țesătură complicată de informații care au apărut simultan sub formă de articole „serioase” în cotidiane care și-au pierdut ștaiful, ca interviuri acuzatoare din partea unor lideri cvasinecunoscuți, dar și în mod direct în emisiuni ale unor televiziuni de știri cu audiență, în care moderatorii și invitații lor glosau pe această temă inventând pericole care nu există.
Chiar ieri o informație care nu citează nicio sursă și care susține că Dacian Cioloș ar fi „fiul ilegitim” al lui Soros s-a propagat cu mare viteză pe Internet. Știrea, cu titlul „Şoc! Soros şi-a pus propriul copil in fruntea guvernului României”, a fost lansată de pe un site pe care apar texte prietenoase despre foștii premieri Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.
Ceea ce este și mai ciudat e faptul că Dacian Cioloș a simțit nevoia să dezmintă această informație, spunând că e „o glumă care miroase a prostie crasă" și insistând din nou că nu l-a întâlnit niciodată pe marele filantrop. Premierul încearcă de ceva vreme să se extragă din grupul acuzat că a avut de-a face cu Soros, cu toate că nu se află deloc într-o companie rușinoasă. În același timp, tot vorbește despre foști premieri care s-au fostografiat alături de Soros, ca și cum acest lucru ar fi cu adevărat blamabil.
Partidul România Unită, o falangă a social-democraților este principalul promotor al pericolului Soros. Manipularea este ușor de făcut, fiindcă acuzatorii și-au ales ținte dintre cei care au legături cu străinătatea sau dintre intelectualii de dreapta. Astfel Dacian Cioloș, un tehnocrat cu studii făcute în Vest, și Nicușor Dan, șeful USR, care a lucrat ani de zile în fruntea unei organizații neguvernamentale pentru a salva de la demolare clădirile de patrimoniu din capitală, sunt niște victime ușoare.
Fostul premier Adrian Năstase, care a stat la închisoare pentru fapte de corupție, explică pe de altă parte savant că Soros ar fi „o imagine bine aleasă pentru a masca impunerea hegemoniei culturale americane în Europa de Est, Orientul apropiat, Asia”. În România, Soros a prins, crede Năstase, fiindcă „e evreu maghiar, deci est-european, de-al nostru, anticomunist” și „modelul succesului pentru oricare dintre noi”.
Faptul că e un evreu un ungur, cu cetățenie americană, nu a fost, însă deloc un avantaj în România, mai cu seamă în perioada naționalismul anilor ’90. Nici acum lucurile nu stau mai bine și destulă lume crede în minciunile politico-mediatice care susțin că există o rețea a celor care au fost finanțați de Soros și că membri acesteia complotează pentru a-i da România pe tavă miliardarului american. Fundatia Soros din România a finanțat sute de cărți despre democrație, liberalism și economie de piață, a dat mii de burse pentru tinerii merituoși, a creat locuri de muncă pentru grupurile defavorizate și a pus bazele societății civile în România.
Cei care militează pentru statul de drept sunt considerați în această campanie electorală „oamenii lui Soros”. Cultul lor pentru democrație este întors pe dos și considerat periculos. Ei au devenit cei care vor să-și „vândă” țara, „trădătorii” care primesc ordine de la Bruxelles și răul suprem. Pentru a se feri de pericolul lor alegătorii români ar trebui să fie de acord cu amnistia fiscală și penală propusă de social-democrați și dezertorii lor și eventual cu transformarea vestitei DNA într-o procuratura prietenoasă cu politicienii.