Your browser doesn’t support HTML5
Remarca a fost făcută la o conferință pe teme economice, la Chișinău, de reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internațional Armine Khachatryan. Mai multe, despre aceste avertismente și despre alte teme discutate la întrunire, de la Alla Ceapai.
Reprezentanta permanentă a FMI a spus că în luna februarie va veni o primă misiune de evaluare a Fondului pentru a analiza cum este realizat programul încheiat cu guvernul de la Chişinău. Dacă cel puţin unul din obiectivele programului nu va fi îndeplinit, Moldova riscă să nu primească finanţare din partea FMI, a menţionat oficiala.
„Vom discuta ceea ce s-a obținut, ce s-a făcut. Unele condiții se pot schimba, însă altele vor rămâne la fel, fiindcă sunt măsuri fundamentale pentru succesul programului. Dacă în procesul de negocieri din februarie vor fi anumite puncte la care nu putem găsi numitor comun, nu vom putea merge înainte. Oricum, chiar și cu aceste diferențe de viziuni, vom continua să discutăm și să negociem”.
Restabilirea stabilității financiare, obținerea creșterii economice şi menținerea sustenabilității fiscale sunt doar câteva obiective de atins, a mai spus oficiala de la FMI:
„O parte din condiții sunt de natură cantitativă, adică trebuie să existe un anumit nivel de deficit bugetar, o anumită rezervă națională și altele. Aceste criterii de cantitate trebuie să meargă mână în mână cu niște măsuri structurale care ne-ar putea ajuta să atingem scopurile programului, asta include reforme în sectorul bancar, fiscal, reforma administrației publice, politici sociale, reforma pensiilor. Toate acestea ar ajuta Moldova, orice țară de fapt, să aibă o dezvoltare sustenabilă și să micșoreze sărăcia. Orice schimbare în condițiile programului trebuie discutată cu autoritățile, și anume dacă aceste schimbări micșorează șansele să atingem obiectivele programului sau nu.”
Adoptarea legii bugetului pentru anul viitor, precum şi a Cadrului bugetar pe termen mediu pentru anii 2017-2019 sunt printre condiţiile pe care guvernarea şi le-a asumat, prin programul cu FMI, să le realizeze până la prima misiunea de evaluare a FMI din februarie. Probabil astfel s-ar explica, cred unii experţi autohtoni, disciplina bugetară din acest an. Proiectul legii bugetului de stat, adoptat luni de executiv, ar urma deja vineri să fie votat şi în Parlament. Ceea ce este o premieră în ultimii ani, când adoptarea bugetului se făcea cu mari întârzieri.
Reprezentanta permanentă a FMI a vorbit la un eveniment anual organizat de Centrul analitic Independent Expert-Grup la care analiştii şi-au prezentat prognozele economice pentru anii 2016-2017.
Experţii au menţionat că economia moldoveană va creşte uşor după recesiunea din 2015 cauzată parțial de furtul din sectorul bancar. Numai că această creştere nu va fi nici competitivă şi nici durabilă.
Acordul cu FMI va contribui la consolidarea bugetului de stat, inclusiv pentru că va dezgheţa fondurile externe, se mai arată în studiu.
Experţii au recomandat, între altele, autorităţilor moldovene să-şi onoreze în termen angajamentele asumate pentru a nu rata suportul financiar oferit de FMI. Unul din principalele angajamente este, potrivit Expert Grup, transparentizarea acţionariatului băncilor comerciale, ceea ce ar urma să fie făcut până la mijlocul anului viitor.