Directorul general al concernului petrolier Exxon Mobil Corp a fost ales de Donald Trump să conducă Departamentul de Stat. Criticii președintelui ales au formulat rezerve față de această decizie, atrăgând atenția mai ales asupra legăturilor viitorului șef al diplomației americane cu conducerea Rusiei, inclusiv cu președintele Vladimir Putin.
Într-o declarație de presă de marți a echipei de tranziție a lui Donald Trump se spune că „tenacitatea, experiența amplă și înțelegerea profundă a geopoliticii” vor face din Rex Tillerson „o alegere excelentă pentru postul de secretar de stat”.
Your browser doesn’t support HTML5
Associated Press scrie că Rex Tillerson are experiență bogată în relațiile cu alte țări, dar numai în domeniul afacerilor, nu ca diplomat. Concernul pe care-l conduce, Exxon, este activ în zeci de țări, inclusiv în unele instabile politic sau „înstrăinate” de Statelor Unite.
În fruntea listei se află Rusia, care a obținut mereu de la marile companii occidentale tehnologie și know-how pentru exploatarea resurselor sale de gaze naturale și petrol.
Decorat în 2013 de Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei, Rex Tillerson s-a pronunțat împotriva sancțiunilor economice impuse Rusiei de Statele Unite și UE după anexarea Crimeii în 2014. De asemenea, a promovat ideea comerțului liber și unei prezențe americane mai mari în Orientul Mijlociu – o viziune în contradicție cu promisiunile izolaționiste legate de acea regiune făcute de Trump suporterilor săi în campanie.
Contractele încheiate cu Rusia de Exxon Mobil ar putea genera 500 de miliarde de dolari, potrivit presei americane. Tillerson personal a jucat un rol-cheie în proiectele de gaz și petrol din insula Sahalin, în Extremul Orient rusesc – participare numită de AP „un fel de încălzire” în vederea contactului de 3,2 miliarde de dolari prin care Exxon și concernul rusesc de stat Rosneft și-au dat mâna ca să exploreze zăcămintele de țiței din regiunile arctice ale Rusiei.
În 2011, Tillerson a mers în stațiunea Soci ca să anunțe personal, în compania președintelui Putin, marele contract.
În urmă cu câțiva ani, Tillerson spunea într-un discurs rostit în Texas: „Relația mea cu Vladimir Putin a început în urmă cu 15 ani, îl cunosc din 1999 și am cu el o relație foarte apropiată”.
AP notează că în vreme ce unii din rivalii concernului Exxon activi în Rusia s-au văzut șicanați, compania condusă de Tillerson a prosperat și și-a extins mereu activitatea.
Într-o primă reacție la știrea alegerii lui Tillerson pentru postul de secretar de stat, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a spus că șeful Exxon este, ca și Trump, „un pragmatic”, iar „acest pragmatism va fi o bază bună pentru cooperarea bilaterală reciproc-avantajoasă”.
Iar consilierul Kremlinului pe chestiuni externe, Iuri Ușakov, a spus că este bine-cunoscut nu doar de Putin, ci „de toată lumea” în Rusia.
În țările democratice, alegerea lui Tillerson nu este criticată doar de cei care nu văd cu ochi buni relațiile lui cu Rusia, ci și de apărătorii mediului.
David Murphy, directorul filialei din Cehia a organizației Greenpeace: „Ca în tot ce face Donald Trump, este un aspect rău și unul bun. Este rău că vom avea în fruntea diplomației americane un fost șef al concernului Exxon, dar este bine că Tillerson este unul din puținii viitori membri ai guvernului care măcar nu neagă existența încălzirii globale”.
Tillerson a devenit director general Exxon la 1 ianuarie 2006 și urma să iasă la pensie anul viitor. Dacă devine secretar de stat confirmat de Congres va trebuie fie să-și vândă acțiunile la Exxon, estimate la 27 de milioane de dolari, fie să promită să nu se implice în chestiuni guvernamentale care au un efect „direct și previzibil” asupra intereselor lui financiare.