Curtea Constituţională a validat astăzi rezultatele alegerilor prezidenţiale, după ce au fost epuizate toate litigiile electorale în instanţe. Igor Dodon urmează să depună jurământul în cel târziu 45 de zile după alegeri. Secretarul general al Curţii Constituţionale, Rodica Secrieru, a declarat Europei Libere că au mai rămas 15 zile în care parlamentul și administraţia prezidenţială pot decide data depunerii jurământului și procedura de învestire în funcţia de şef de stat a lui Igor Dodon.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: A fost pronunţată hotărârea Curţii Constituţionale, Igor Dodon este preşedintele Republicii Moldova. Rezultatele scrutinului prezidenţial au fost validate. Curtea Constituţională a luat această decizie după ce toate contestaţiile electorale au fost respinse în instanţele de drept comun, declinând şi ea cererea candidatei perdante de a investiga probele despre presupuse fraude. De ce, doamnă Secrieru?
Rodica Secrieru: „Curtea Constituţională nici nu are competenţa şi nici instrumentarul procesual de a examina probe. Curtea Constituţională, în cazul dat, putem spune că a făcut o excepţie de la regula sa şi a examinat, totuşi, fiecare capăt de acuzare înaintat de către candidatul electoral care a contestat rezultatul alegerilor, deşi, contestația a fost depusă astăzi dimineaţă. Aceasta e. Curtea Constituţională, totuşi, s-a pronunţat în privinţa fiecărui capăt de acuzare în limitele competențelor sale.”
Europa Liberă: Deci, invocări pentru anularea rezultatelor alegerilor nu ar fi existat?
Rodica Secrieru: „Până la ziua de astăzi, ora 9.50, cu zece minute înainte de începerea şedinţei publice, a fost depusă contestația privind rezultatul alegerilor. Până la această zi nu a fost nicio contestație electorală depusă la Curtea Constituţională. Nu mă refer la cele care se află pe rolul instanţelor de judecată.”
Europa Liberă: Domnul Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale, a precizat că şase adrese vor fi înaintate Parlamentului.
Rodica Secrieru: „Parlamentul trebuie să îmbunătăţească legislaţia electorală. O serie de deficienţe sunt constatate din cauza aplicării defectuoase a legislaţiei. Iar o altă serie din cauza legislaţiei deficitare. Legislaţia electorală, totuşi, a fost recent adoptată din cauză că era necesară organizarea scrutinului în termen rezonabil, cel mai scurt posibil, după hotărârea Curţii Constituţionale din martie, prin care s-a revenit la alegerea directă a preşedintelui ţării. Din acest considerent, probabil, în acest proces rapid de modificare a legislaţiei, s-au admis şi anumite deficienţe, inadvertențe în legislaţie. Din cauza aceasta, Curtea Constituţională a semnalat acest faptul Parlamentului şi i-a solicitat să remedieze lacunele depistate.”
Europa Liberă: Actorii care au trebuit să se ocupe de disputele electorale au plasat toată documentaţia Curţii Constituţionale. E bine că s-a făcut aşa? Acum toate pietrele nimeresc în grădina Înaltei Curţi.
Rodica Secrieru: „Aşa este, toate pietrele sunt la Curtea Constituţională, pentru că are ultimul cuvânt. Dar trebuie să ţinem cont şi de competenţele pe care le are Curtea Constituţională şi capacităţile procesuale.”
Europa Liberă: Deci, multe nu au fost de competenţa Curţii Constituţionale?
Rodica Secrieru: „Nu au fost. Cu toate acestea, Curtea Constituţională, veţi observa şi în hotărâre, operează cu anumite prezumţii. De exemplu, în privinţa cetăţenilor din străinătate, care au contestat faptul că nu au putut să voteze în ziua alegerilor, scrutinul doi, atunci Curtea Constituţională a admis, a recunoscut faptul că aceşti cetăţeni nu au putut să voteze şi a luat în calcul această cifră, pentru a vedea care este impactul asupra rezultatului final. Chiar dacă instanţele judecătoreşti şi organele electorale nu au confirmat acest lucru, nu au constatat faptul că cetăţenii nu au putut să voteze.”
Europa Liberă: Maia Sandu s-a arătat nemulţumită de faptul că Înalta Curte nu are resurse necesare să investigheze probele aduse de către ei cu privire la fraudarea alegerilor. Credeţi că această investigaţie mai poate fi continuată, din moment ce se zice că verdictul Curţii Constituţionale este irevocabil?
Rodica Secrieru: „Verdictul Curţii Constituţionale vizează rezultatul final al alegerilor. Acum depinde de interesul concurentului electoral. Dacă mizăm pe o modificare a legislaţiei sau pe faptul ca aceste încălcări să nu se repete pe viitor, la scrutinul parlamentar de peste doi ani de zile, acest lucru ar trebui să fie urmărit de către persoanele interesate, inclusiv cei care pretind să participe la acest scrutin viitor. În interesul cetăţenilor sigur că ar trebui să se urmărească executarea întocmai a hotărârii Curţii Constituţionale, inclusiv în partea ce ţine de adresele înaintate Parlamentului, în vederea corectării legislaţiei electorale.”
Europa Liberă: Cum vi se pare, de ce a apărut această constatare precum că Înalta Curte ar avea o poziţie părtinitoare?
Rodica Secrieru: „Ne-a surprins această declaraţie. Dacă e să fim sinceri, am fost în contact permanent cu doamna Sandu, avem şi câteva corespondenţe la acest capitol, în care doamna Sandu, în data de 23 noiembrie, dacă nu mă înşală memoria, a solicitat să nu examinăm încă rezultatul final al alegerilor, până nu sunt epuizate litigiile care se aflau pe rolul instanţelor, inclusiv litigiul în care figura doamna Sandu ca parte. Acest demers i-a fost satisfăcut, în mod oficial, de către Curtea Constituţională. Curtea Constituţională a aşteptat ca toate litigiile să fie epuizate. Nu văd ce ar putea doamna Sandu să reproşeze Curţii Constituţionale. Curtea Constituţională a fost în comunicare şi cu Comisia Electorală Centrală, cu instanţele de judecată şi cu ambii concurenţi electorali. Ei au fost informaţi vineri despre faptul că în perioada imediat următoare urma să examineze Curtea Constituţională confirmarea rezultatului alegerilor. Dat fiind faptul că se cunoştea deja că litigiul doamnei Sandu a fost epuizat, indiferent de rezultatul satisfăcător sau nesatisfăcător pentru dumneaei şi că pe rolul instanţelor rămăsese un singur litigiu, recursul la Curtea Supremă de Justiţie, fiind fixat pentru ziua de luni dimineață. Deci, era previzibil că ședința Curții Constituționale urma să fie în scurt timp, cu atât mai mult că termenele legale sunt scurte: 10 zile în mod normal, cu excepția în care se află câteva litigii pe rolul instanțelor și atunci Curtea Constituțională este obligată să aștepte. Dar aceasta înseamnă că imediat după ce sunt epuizate litigiile de pe rolul instanțelor de judecată, Curtea ar trebui să purceadă la examinarea rezultatelor scrutinului în cel mai scurt timp posibil. Mai țineți cont și de faptul că învestitura, în cazul în care se confirmă rezultatul alegerilor, urmează să aibă loc în 45 de zile din ziua alegerilor.”
Europa Liberă: Și când ar putea să fie procedura de inaugurare a noului președinte?
Rodica Secrieru: „Potrivit prevederilor constituționale, învestitura și depunerea jurământului urmează să aibă loc în 45 de zile din ziua alegerilor. Au mai rămas 15 zile. În momentul de față, Parlamentul este cel care, împreună cu administrația prezidențială, va organiza procedura de învestitură.”
Europa Liberă: Decizia este irevocabilă?
Rodica Secrieru: „Nu poate fi supusă nici unei căi de atac.”