Soțul care ar putea să o împiedice pe Shhaideh să devină șefa guvernului

Fostul ministru al dezvoltării regionale Sevil Shhaideh și Liviu Dragnea, liderul PSD, 21 mai 2015, București

Președintele Klaus Iohannis analizează încă propunerea de premier înaintată de PSD. Între timp însă au apărut anumite suspiciuni în privința lui Akram Shhaideh, soțul celei care ar urma să ocupe fotoliul de prim-ministru. Rise Project susține că soțul lui Sevil Shhaideh este un susținător al președintelui sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea euro-atlantică de crime de război. Rise Project a descoperit că pe conturile sale de socializare, soțul celei propuse de PSD să devină premier a postat o serie de mesaje pro-Assad, criticându-i în același timp atât pe rebelii moderați, cât și pe liderii arabi și vestici care susțin debarcarea dictatorului sirian.

Liviu Dragnea, liderul PSD a anunțat ieri că Sevil Shhaideh, 52 de ani, de etnie tătară și veche colaboratoare a sa ar urma să ocupe funcția de șef al guvernului și că social-democrații nu vor mai face o altă propunere, amenințându-l pe președintele Klaus Iohannis cu suspendarea.

După ce au apărut discuțiile legate de soțul protejatei sale, Dragnea a cerut public serviciilor secrete autohtone să spună dacă există probleme de securitate legate de acesta.

Fostul președinte, Traian Băsescu, senator al Partidului Mișcarea Populară a declarat după întâlnirea cu Klaus Iohannis că l-a atenționat pe acesta asupra faptului că doamna Shhaideh „este căsătorită cu un om care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii de la Damasc”. Acest lucru este „maxim ce pot spune în public”, a adăugat Băsescu, sugerând că știe mai multe. Pe de altă parte, după ce s-a stabilit în România și a primit cetățenia românească, Akram Shhaideh a devenit consultant personal al secretarului de stat in cadrul Ministerului Agriculturii în perioada 2013-2014.

Soțul celei care ar putea deveni prima femeie-premier din România este originar din Lattakia, loc în care între timp și-au stabilit rușii baza militară. Omul a cumpărat acum trei ani un apartament de lux la Damasc, deși mai avea și alte proprietăți, lăsând astfel să se înțeleagă că nu-i e teamă de război.

Nu e clar dacă soțul său sirian ar putea să o împiedice pe Sevil Shhaideh să ocupe scaunul de prim-ministru, mai cu seamă că atunci când a fost învestită ca ministră a Dezvoltării acum doi ani de către președintele Iohannis, nu au existat niciun fel de obiecții.

Mitropolitul Vadului, Feleacului și Clujului, Andrei Andreicuț, a fost primul înalt cleric ortodox care s-a revoltat că România nu are un premier creștin. Președintele Klaus Iohannis a amânat pentru după Crăciun nominalizarea premierului, un răgaz care îi enervează pe social-democrați.

Astăzi la consultările cu șeful statului, Partidul Mișcarea Populară a propus la rândul său un candidat pentru primul ministru pe Eugen Tomac. Propunerea este doar o modalitate de a face opoziție activă, fiindcă partidul lui Traian Băsescu a obținut mai puțin 6% din voturile exprimate.