Continuăm seria de bilanţuri ale anului şi pronosticuri, eventual, pentru 2017 cu domnul profesor Ion Jigău.
Europa Liberă: Domnule profesor, sondajele cu regularitate arată că oamenii sunt nemulţumiţi de direcţia pe care se mişcă Republica Moldova sau încotro o mişcă guvernarea, pe care ei au ales-o, de fapt. Întrebarea mea este dacă oamenii sunt conştienţi de faptul că direcţia pe care se mişcă Republica Moldova este în mâinile lor? Cu regularitate ei votează, uitând că dânşii au aruncat buletinul de vot în urnă. Acum, la prezidenţiale, putem spune că oamenii fac o legătură între modul în care trăiesc şi modul în care aleg?
Ion Jigău: „Da, sigur, există segmente diferite ale societăţii care văd lucrul acesta în feluri diferite, în moduri diferite. Dar este o parte bună a societăţii care este destul de conştientă. Deci, cetăţenii noştri şi-au luat rolul serios cu alegerea preşedintelui, dar teamă mi-e că se vor dezamăgi relativ repede, chiar cei care au votat un anumit preşedinte şi l-au ales.”
Europa Liberă: L-au votat pentru calităţile dânsului, pentru promisiunile lui sau pentru ceea ce ar putea să facă la modul efectiv?
Ion Jigău: „De fapt, după mine, l-au votat nostalgic.”
Europa Liberă: În speranţa că va mai reveni pâinea de 16 copeici?
Ion Jigău: „Ei vor, de fapt, stabilitatea ceea care era pe timpul lui Brejnev. Dacă veţi observa, acum, au fost 110 ani de la naşterea lui Brejnev şi televiziunile ruseşti...”
Europa Liberă: …destul de elogios îl prezentă.
Ion Jigău: „Da, au vorbit destul de bine despre el. Oamenii vor întoarcerea timpului acela. Ei uită că de două ori în una şi aceeaşi apă nu se mai intră.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Vreau să vă întreb dacă, într-adevăr, pe parcursul anului 2016, din varii motive, ideea integrării europene are tot mai puţini susţinători, putem vorbi despre anul 2017 ca un an de cădere a interesului pentru vectorul vestic?
Ion Jigău: „Nu aş spune aşa. De acum opţiunea pro-europeană a ajuns la nivelul cel mai de jos. Şi cred eu că se va porni o revigorare. Aş vrea să vă atrag atenţia la numărul de votanţi, o cotă foarte mare a societăţii care a votat-o pe Maia Sandu, care a venit cu un altfel de mesaj decât se aştepta de la ea. Am vorbit aici la dumneavoastră, mesajul geopolitic care i se impunea, dar ea nu l-a ales.”
Europa Liberă: Ea a ales definiţia eurointegrării.
Ion Jigău: „Da.”
Europa Liberă: Şi nu integrarea ca o lozincă.
Ion Jigău: „Da, sigur, ne facem noi singuri acasă Europa. Aceasta noi trebuie să o facem înainte de a spera să intrăm în Uniunea Europeană. Europa are nişte standarde. Noi nu facem faţă acelor standarde.”
Europa Liberă: Dar nu pe toate le acceptă chiar şi europenii convinşi. În Parlament vedem unii că votează, de exemplu, Legea egalităţii cu nasul strâns sau mai vor, totuşi, să fie o ţară preponderent ortodoxă.
Ion Jigău: „Cu votarea lucrurile stau mai complex. Din simplul motiv că, cel puţin, unii mai activi din bloggeri, trolleri şi alţii scot în evidenţă părţile negative sau mai puţin acceptate în societate ale Legii egalităţii şi nediscriminării. Sunt o mulţime de lucruri foarte bune în această lege.”
Europa Liberă: De exemplu, egalitatea între bărbat şi femeie, care continuă să fie o mare inegalitate.
Ion Jigău: „Sigur. Dar ei scot cu totul alte probleme de acolo. Şi atunci e de ajuns să ai nişte bloggeri mai activi sau vreo câţiva preoţi un pic mai activi în altă direcţie şi ai scos lumea vis-a-vis de Parlament. Şi atunci toţi privesc în direcţia aceea.”
Europa Liberă: Tot se vorbeşte despre necesitatea schimbării clasei politice, a cremei. Se produce această schimbare, se produce rocada în vârfuri, indiferent că sunt la putere, în opoziţie?
Ion Jigău: „În opoziţie s-a produs o schimbare. Să vedem dacă va da şi rezultate această schimbare. Fiindcă noi, cel puţin, în Chişinău am avut o schimbare în 2007, dar care ne-a ieşit în pagubă, până la urmă.”
Europa Liberă: Aceasta o spuneţi dumneavoastră personal sau sondajele?
Ion Jigău: „Şi sondajele. Afară de aceasta, cineva face o plimbare mică prin Chişinău face concluziile fără să-i spun eu ceva. Şi vedeţi că uneori schimbările sunt şi nu în direcţia bună. O schimbare a venit, dacă ne întoarcem înapoi la opţiunea pro-europeană, a venit şi în direcţia aderării la Uniunea Europeană. Deoarece noi numai am mimat, adică, de fapt, liderii noştri politici au mimat această mişcare spre Uniunea Europeană, cetăţenii s-au dezamăgit. Plus, există, bineînţeles, şi o puternică propagandă antieuropeană, fiindcă tot ce s-a vorbit, cu aceeaşi Lege a nediscriminării, exemplu a fost Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Dacă ar fi să alegeţi câteva evenimente din anul 2016, unul-două, ce v-a bucurat şi ce v-a indispus pe parcursul anului?
Ion Jigău: „Pe de o parte, m-am bucurat şi pentru cetăţeni că, în sfârşit, au obţinut dreptul de a-şi alege preşedintele, în care ei îşi pun mari speranţe. Dar teamă mi-e, ca şi în exemplul pe care l-am dat mai înainte, cu Chişinăul, că bucuria...”
Europa Liberă: …să nu iasă în scârbă.
Ion Jigău: „Să nu iasă în scârbă. Şi vă asigur că va ieşi în scârbă. Dar pe de altă parte, m-a şi întristat, fiindcă a fost o campanie murdară, cu minciuni care au prins, cu oameni care s-ar părea că trebuie să aibă demnitate şi care au făcut lucruri deplorabile.”
Europa Liberă: Dacă ar fi să alegeţi omul anului pentru coperta revistei „Time”, pe cine l-aţi propune? Şi invers, pentru ultima copertă ghinionistul anului sau ghinionul anului?
Ion Jigău: „E greu de ales pe cineva, dar există un fenomen, cel puţin, la noi în 2016. Şi acest fenomen este Maia Sandu, după mine. Poate cuiva să nu-i placă opinia mea. Dar ghinionistul ar fi cred că Mihai Ghimpu.”
Europa Liberă: Eu vă doresc un an bun şi să vă bucure sondajele pe care le faceţi dumneavoastră.
Ion Jigău: „Ar trebui pe toţi să ne bucure, nu numai pe mine.”
Europa Liberă: Dacă vă vor bucura pe dumneavoastră, ne vor bucura şi pe noi. Pentru că dumneavoastră sunteţi cel care măsuraţi starea de spirit şi este foarte important dacă avem sau nu motive de speranţă.
Ion Jigău: „Deocamdată nu văd motive de speranţă. Cel puţin, încrederea în marile instituţii ale statului e în cădere, iar acest tip de capital, capital social pe care noi îl avem în Republica Moldova este în diminuare. Şi cum spuneam nu demult la dumneavoastră, nu mi-aş dori o revoluţie.”
Europa Liberă: Dar ce trebuie să mai facă puterea, ca să iasă din groapa aceasta a neîncrederii? Dânşii au senzaţia că fac tot posibilul, stabilizează economia.
Ion Jigău: „Ei stabilizează economia lor, nu a noastră. Aceasta e marea lor dificultate.”
Europa Liberă: Adică să sară pârleazul. Să iasă din guvern şi să intre în curţile oamenilor, unde au nevoie de foc, de apă, de gaz.
Ion Jigău: „Noi avem o mulţime de nevoi şi politica statului nu se prea simte în diminuarea nevoilor noastre. Aceasta e.”