Le Magazine littéraire la 50 de ani

Numărul aniversar include, pe lângă interviurile și recenziile obișnuite, un dosar consacrat celor mai importante cărți apărute în ultima jumătate de veac.

Your browser doesn’t support HTML5

Le Magazine littéraire la 50 de ani

În urmă cu 50 de ani, câteva dintre cele mai prestigioase reviste de cultură din Franța, cum ar fi Arts sau Les Nouvelles littéraires, dădeau semne de oboseală iar dispariția lor părea iminentă. Era riscant, în acest context, să te gândești la crearea unei noi reviste literare. Este ceea ce au îndrăznit, totuși, câțiva entuziaști, alegând pentru noua publicație lunară un nume neutru: Magazinul literar (Le Magazine littéraire). Grație și unei inteligente campanii de abonamente, revista s-a impus în scurt timp și a reușit să se mențină, în ciuda crizei pe care o traversează presa scrisă. Le Magazine littéraire a optat pentru formula numerelor tematice, consacrate fie unui scriitor fie unui subiect de istorie literară sau de istorie a ideilor. Fiecare număr este abundent ilustrat, articolele sunt semnate de specialiști reputați care știu însă să evite pedanteria și erudiția seacă. Multe dintre aceste dosare tematice au rămas, până astăzi, referințe de neocolit.

Numărul aniversar include, pe lângă interviurile și recenziile obișnuite, un dosar consacrat celor mai importante cărți apărute în ultima jumătate de veac și care s-au bucurat, la vremea lor, de o foarte bună primire din partea revistei. Primul titlu de pe listă, pentru anul 1966. este cartea lui Truman Capote, Cu sânge rece. A urmat, în 1967, Michel Tournier cu Vineri sau limburile Pacificului. Regăsim apoi numele lui Albert Cohen, Gabriel García Marquez, André Malraux, Roland Barthes, Günter Grass, Julien Gracq. Pentru 1973 cartea socotită cea mai importantă este Despre neajunsul de a te fi născut a lui Emil Cioran, iar în 1974 locul de frunte ii revine Arhipelagului gulag al lui Soljenițîn.

Numele de marcă ale anilor ’80: Norman Mailer, William Styron (cu Alegerea Sophiei), Umberto Eco (cu Numele trandafirului), Vasili Grossman (cu Viață și destin, apărută postum), Milan Kundera, Paul Auster, Salman Rushdie (cu Versetele satanice, 1989, cartea care i-a adus condamnarea la moarte din partea fanaticilor religioși…).

În 1995 revelația se numește Andreï Makine cu Testamentul francez (Andreï Makine, recent devenit membru al Academiei Franceze…). Să mai notăm câteva nume, dintr-o actualitate literară familiară cititorului de azi: Patrick Modiano, Michel Houellebecq, Philip Roth, Amos Oz,, Emmanuel Carrère, iar cea mai valoroasă carte a anului 2016 ar fi un roman (Envoyée spéciale) al francezului Jean Echenoz.

Le Magazine littéraire rămâne o publicație de ținută izbutind în același timp să intereseze un public mai larg. Este, totodată, un barometru care a indicat, cu remarcabilă precizie, mersul literaturii din ultima jumătate de secol.