În presa de la București s-a scris despre interviul din 4 ianuarie al fostului director interimar al CIA, în care a fost vorba și de intenția președintelui rus Vladimir Putin de a negocia cu președintele american ales, Donald Trump inclusiv desființarea scutului american antirachetă de la Deveselu și respectiv din Polonia. Valentin Naumescu abordează subiectul într-o analiză apărută pe Contributors.ro. În opinia lui, Trump va negocia cu Putin, dar nu va închide aceste instalații. Deși e preocupat să facă exact inversul a ce a făcut Barack Obama, liderul american ales știe cu siguranță că sistemul strategic de apărare antirachetă al Statelor Unite nu e un proiect Obama, ci datează din anii ‘80, din timpul președintelui republican Ronald Reagan. Scutul antirachetă este, scrie Naumescu, de un ”excepțional interes strategic, politic și militar pentru Statele Unite, mai ales în condițiile înarmării intensive a Rusiei și a Chinei, dar și ale slăbirii Uniunii Europene”. ”Atâta timp cât au la îndemână instalația și supremația tehnologiei lor militare, americanii vor deține controlul relațiilor de putere și în afara NATO, și în interiorul Alianței. Dacă vor pierde supremația militară și prezența strategică, vor pierde și controlul politic”(am citat). De ce își dorește însă România menținerea scutului la Deveselu? Valentin Naumescu preferă explicația opțiunii de neevitat: așa cum este plasată pe hartă, România nu are cum să fie neutră, ca Elveția, trebuie să fie sau cu Statele Unite, sau cu Rusia.
Majoritatea comentariilor se învârt însă astăzi în jurul noului guvern condus de social-democratul Sorin Grindeanu – un guvern mandatat de partidele aliate la guvernare să realizeze rapid o ”mare restaurație”, scrie Cristian Pantazi pe Hotnews.ro. Intențiile liderului PSD Liviu Dragnea sunt foarte clare, socotesc comentatorii: asalt fulger asupra justiției, pentru a elibera de spaime politicienii de toate rangurile care au probleme penale. Ca ”anestezic” la acest set de măsuri anti-anticorupție, care nu sună deloc bine mai ales în afară, s-a scris deja că guvernul PSD-ALDE împarte cadouri tentante alegătorilor: măriri de salarii, pensii, scăderi de taxe. Cristian Pantazi prezintă însă pe Hotnews contextul politic intern și internațional, care le ușurează noilor guvernanți ofensiva antireformistă: guvernul Grindeanu e un guvern politic, legitimat, ca și Parlamentul, de alegerile din 11 decembrie; există sprijin popular masiv pentru măsurile de îmbunătățire a nivelului de trai, pentru că populația nu e interesată de consecințele la nivelul echilibrelor bugetare; opoziția politică e încă zăpăcită; pe plan extern, sprijinul american a devenit nesigur, e de așteptat, scrie comentatorul de la Hotnews, ca reacțiile oficialilor americani, până acum prompte la orice derapaj al guvernelor de la București, să nu prea mai vină; celălalt mare aliat al ideii de stat de drept în România, Marea Britanie, are acum grija Brexit-ului; iar în proximitate, Ungaria și Polonia cunosc deja o fază în care lideri autoritari schimbă legile după bunul lor plac.
Pe Contributors.ro poate fi citit și textul lui Radu Vancu, care listează realizările scurtului mandat al guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloș, iar lista e numai bună de comparat cu ceea ce a început deja să se întâmple la Palatul Victoria. Membrii acestui cabinet, scrie Radu Vancu, ”și-au lăsat propriile vieți și afaceri deoparte pentru a construi, în scurtul an al guvernului Cioloș, ceea ce alte guvernări n-au reușit în decenii. (...) Au primit prea multă mizerie și prea puține mulțumiri pentru ceea ce au reușit”.