I-a retras cetatenia fostului preşedinte român Traian Băsescu și l-a felicitat în timpul unei întâlniri, în premieră, la Bender, pe noul lider tiraspolean Vadim Krasnoselskii pentru victoria în alegerile transnistrene din 11 decembrie, nerecunoscute internațional. Asta după ce a scos steagul UE de pe ușa reședinței de stat şi a înlocuit abrevierea „ro” cu „md” pe siteul Președinției.
Cum sunt văzute aceste acțiuni ale lui Igor Dodon de la început de mandat? Perspectiva unui analist, cea a lui Nicolae Negru, editorialist la „Ziarul Naţional”.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Începutul lui 2017, dle Negru, a fost marcat în Republica Moldova de debutul mandatului socialistului Igor Dodon la preşedinţie. Printre primele acţiuni ale sale: i-a retras cetățenia moldovenească fostului preşedinte român, Traian Băsescu, l-a întâlnit, în premieră la Tighina, pe noul lider tiraspolean Vadim Krasnoselskii, iar mai devreme a scos steagul UE de pe ușa reședinței de stat şi a înlocuit abrevierile „ro” cu „md” pe site-ul Președinției. Cum vi se pare, iată, acest început de mandat? E mai rău, mai bun sau exact aşa cum v-ați fi așteptat? Împărtăşiţi ideea că e o catastrofă?
Nicolae Negru: „Impresia mea că dl preşedinte continuă campania electorală, că el nu a încetat să se gândească la alegeri. Acum se gândeşte la alegerile din anul 2018 probabil şi de aceea se comportă în felul în care aţi spus. Dar nu cred că e o catastrofă, fiindcă preşedintele nu are atribuţii care i-ar permite să producă o catastrofă. Dar, desigur, poate intra în contradicţii cu legea şi, în cazul de faţă, am şi eu impresia că dl preşedinte Dodon se joacă cu legile Republicii Moldova.”
Europa Liberă: De ce credeți că face asta dl Dodon? Plătește niște polițe deja acumulate sau pregătește terenul pentru altele, cum ar fi, de exemplu, întâlnirea deja programată pentru 17 ianuarie cu liderul de la Kremlin?
Nicolae Negru: „Se pregăteşte desigur de întâlnirea cu liderul de la Kremlin şi plăteşte pentru sprijinul pe care l-a avut în alegeri de la liderul de la Kremlin şi de la biserica ortodoxă rusă. Dar el nu este preşedintele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, aşa cum a promis după anunţarea rezultatelor alegerilor sau în campania electorală. El pur şi simplu este preşedintele unei părţi de cetăţeni ai Republicii Moldova şi vrea să rămână în continuare, pentru că vrea să aducă Partidul Socialiştilor la putere în anul 2018.”
Europa Liberă: Credeţi că Igor Dodon face cel piţin ceea ce s-ar aştepta să facă alegătorii domniei sale, cei care l-au votat în scrutinul prezidenţial?
Nicolae Negru: „Nu cred că toţi alegătorii aşteaptă anume aceasta de la preşedintele Republicii Moldova. O partea din alegătorii l-au votat pentru altceva, l-au votat pentru lucruri serioase: el a promis, de exemplu, să ia de pe umerii cetăţenilor Republicii Moldova povoara acelui miliard furat din rezervele Băncii Naţionale. Dar pe de o parte, să zicem aşa, nucleul dur al electoratului liderului socialist desigur că are această plăcere, de la micile șicane, de la aceste hărţuiri pe care le-a declanşat dl Dodon la adresa altei părţi de electorat, acelora care aspiră la integrarea europeană sau la adresa electoratului unionist.
Ceea ce a făcut, de exemplu, la adresa lui Băsescu este chiar necivilizat într-un fel. Este nu tocmai politicos şi faţă de precedentul preşedinte, dl Nicolae Timofti, fiindcă ar reieşi că Nicolae Timofti a încălcat legea într-un fel, i-a acordat cetăţenie dlui Băsescu în mod ilegal şi, pe de altă parte, ar reieşi că dl Băsescu a obţinut cetăţenia în mod fraudulos, a spus cuiva minciuni sau a ascuns nişte date, sau a întreprins acţiuni ostile la adresa Republicii Moldova, ceea ce nu este cazul. Prin urmare, acest aspect pe mine, de exemplu, mă îngrijorează: că avem un președinte care, de dragul unui efect politic, de dragul unui efect electoral, poate merge la încălcarea Constituţiei. În cazul de faţă, iată, i-a retras dlui Băsescu cetăţenia.
Sau, să zicem, a scos drapelul Uniunii Europene de pe reşedinţa Președinției, deşi conform legii drapelului de stat, drapelul Uniunii Europene poate fi arborat acolo unde este arborat drapelul Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Cum vă aşteptaţi să continue acest mandat şi, mai ales, cu ce consecinţe? Ziceați mai devreme că este totuşi un preşedinte decorativ, fără prerogative reale, dar există şi părerea că ne îndreptăm cu paşi siguri în direcția unei revizuiri a politicii externe, pe termen lung vorbind…
Nicolae Negru: „Nu ne putem îndrepta, din punctul meu de vedere, spre revizuirea politicii externe. Desigur că dl Dodon o să mai arunce petarde de felul ăsta, o să facă fum, dar nu are cum schimba orientarea politicii externe a Republicii Moldova. Poate să destabilizeze Republica Moldova, poate să intre în conflict cu majoritatea parlamentară, poate să organizeze nişte referendumuri care de altfel nu pot să aibă impact constituţional, un referendum consultativ poate să organizeze în ce priveşte orientarea Republicii Moldova, de exemplu, orientarea politicii externe a Republicii Moldova. Dar până la urmă Parlamentul decide, Parlamentul este cel care determină politica externă, iar Guvernul execută politică externă a statului Republica Moldova.”
Europa Liberă: Ziceați mai devreme despre relaţia cu majoritatea… Am să vă întreb în felul următor: cum estimaţi că va coabita cu cel care se crede că controlează puterea politică, adică cu Vlad Plahotniuc?
Nicolae Negru: „Ceea ce putem spune acum e că într-un anumit fel ceea ce face dl Dodon îi convine lui Plahotniuc. Îi convine din punctul de vedere că aceste zdruncinări, aceste acţiuni într-un fel sfidătoare, provocătoare ale preşedintelui consolidează rolul de forţă stabilizatoare a majorităţii parlamentare, şi de forţă proeuropeană. Într-un fel, rolul dlui Plahotniuc în aceste condiţii creşte şi, până la o anumită limită desigur, el ar putea chiar stimula sau ar putea chiar încuraja astfel de acţiuni ale dlui Dodon, dacă este corectă această ipoteză că Plahotniuc îl controlează pe dl Dodon.
Dacă nu este corectă această ipoteză, atunci există riscul ca dl Dodon să scape de sub control şi atunci s-ar putea să avem alegeri anticipate, de exemplu, cu ajutorul Rusiei. Fiindcă Rusia are pârghii nu numai văzute în Republica Moldova, dar şi pârghii nevăzute pe care le poate pune în aplicare. De exemplu, acei „omuleţi verzi”. Sau dacă dl preşedinte Dodon este complet
E foarte periculos acest joc în care s-a angajat Dodon, joc de clătinare a bărcii şi de provocare a alegerilor anticipate...
sub comanda Moscovei, într-un anumit moment el se poate adresa Moscovei şi-i cere introducerea trupelor sau salvarea anumitei părţi ale cetăţenilor din Republica Moldova, cetăţenilor de limbă rusă, de exemplu.
E foarte periculos acest joc în care s-a angajat Dodon, joc de clătinare a bărcii şi de provocare a alegerilor anticipate. Acest lucru l-am văzut şi la întâlnirea cu aşa zisul lider al separatistelor din Tiraspol, Krasnoselskii, care este şi el o marionetă, dar şi înainte, prin tot felul de declaraţii: că războiul l-ar fi început Chişinăul, că ar trebui să ne cerem scuze de la separatişti pentru acel război când, de fapt, este stabilit că Moscova a fost participantă, a fost cea care a iniţiat şi care a sprijinit separatiştii cu arme şi cu trupe în anul 1992.”
Europa Liberă: Dle Negru, aţi vorbit anterior despre faptul că partidului democrat şi lui Plahotniuc îi convine pe undeva ceea ce face Igor Dodon. Pe de altă parte, aţi vorbit despre un anumit control, o anumită influință pe care o are Moscova asupra lui Igor Dodon. Întrebarea mea este care din aceşti poli pe care i-aţi invocat îl va influenţa mai puternic pe Igor Dodon: polul puterii oligarhice cu care Igor Dodon spune că mereu luptă, dar parcă nu luptă, sau Moscova totuşi?
Nicolae Negru: „Aici este enigma, semnul de întrebare. Depinde în ce măsură este controlat dl Dodon de puterea oligarhică şi în ce măsură este controlat de puterea de la Kremlin. Aşa cum se văd lucrurile acum, el oscilează. Dl Dodon pare să fie controlat şi de o parte, şi de alta. Care va învinge nu se ştie, dar mie mi se pare că Plahotniuc riscă foarte mult în cazul de faţă, dacă îl scapă pe Dodon de sub control. Noi nu ştim care este gradul acestui control, rămâne să vedem pe parcurs. Cum văd, dl Plahotniuc face declaraţii de calmare a spiritelor, declaraţii care ar sugera că el deţine controlul… Să vedem.”
Europa Liberă: Şi două întrebări punctuale pe final: cum estimaţi să se va încheia povestea cu lipsirea de cetăţenie a lui Traian Băsescu, dat fiind faptul că, iată, acest decret a fost contestat la Curtea Constituţională, şi, doi, legat de chestiunea transnistreană, cum se vor mişca lucrurile acolo, după începutul mandatului lui Igor Dodon?
Nicolae Negru: „În privinţa cetăţeniei Lui Băsescu, eu cred că dacă noi avem o justiţie independentă, dl Băsescu îşi va recăpăta cetăţenia. Dacă nu avem o justiţie independentă, dacă există forţe interesate aici, la Chişinău, să zicem dl Plahotniuc dacă este interesat ca Băsescu să fie lipsit de această cetăţenie, el va fi lipsit.
Cât priveşte relaţiile cu Tiraspolul, aşa cum a spus şi dl Diacov, într-adevăr dl Dodon pune într-o situaţie delicată actuala guvernare: în anumite momente actuala guvernare va trebui să ignore acele angajamente pe care şi le ia Dodon la Tiraspol. Şi atunci nu o să arate bine nici Dodon, dar nici guvernarea actuală.”