Putin și crima organizată

Despre similitudinea dintre manierele regimului rus și cele ale grupărilor criminale

Omul de afaceri Maxim Freidzon spune într-un interviu recent pentru Radio Svoboda, realizat de Dmitri Volchek că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin ar conduce Rusia folosind principiile „crimei organizate”.

Freidzon face referință la activitatea lui Putin din anii 90, în primăria orașului Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime al Rusiei când Putin ocupa funcția de șef al direcției de relații externe în primăria condusă la vremea resepctivă de Anatoli Sobciak:

„În toată țara autoritățile locale activau având relații foarte strânse cu lumea interlopă. Interlopii aveau anumite cote din afaceri, iar o parte din venituri le reveneau celor care se aflau în conflict cu legea. Din câte țin minte cei din lumea criminală erau acoperiți la nivel local de Putin. Dacă apărea o situație în care un reprezentant al lumii criminale era arestat, autoritățile locale de exemplu refuzau să colaboreze cu ancheta”, spune Freidzon în cadrul interviului.

Maxim Freidzon mai spune că afirmă că, deși ocupă acum cea mai înaltă funcție în stat, Putin nu doar că ar face parte din lumea criminală, dar chiar ar conduce-o, judecând prin prisma profilului psihologic al reprezentant lumii criminale. Această psihologie, potrivit celui intervievat, s-ar reflecta inclusiv și asupra politicii externe a Federației Ruse și rolul acesteia în lume, dar și în politica internă.

„Putin îi crede pe toți idioți. Tot ceea ce face la nivel internațional, o face prin mintea și psihologia celui care încalcă legea. Și la nivel de politică internă se aplică această psihologie. Muncitorii trebuie să moară extrăgând petrol și gaz, ca în gulag-uri”, mai explică acesta.

De aceea, Freidzon crede că liderii occidentali ar trebui să fie mai duri, lăudând în acest sens acțiunile pe final de mandat ale președintelui Barack Obama, care în lumina dezvăluirilor legate de hacking-ul rusesc asupra democraților și a lui Hillary Clinton a expulzat din țară 35 de diplomați ruși. Omul de afaceri crede însă că Trump „se va descurca” cu Putin destul de bine:

„În ceea ce-l privește pe Trump - el are experiența de lucru în diferite circumstanțe și medii sociale. Eu cred că el a văzut destui fraieri în decursul lungii sale vieți la New York. Aici nu trebuie acceptată slăbiciunea și încercările de dialog. Trebuie să dați de înțeles că aveți idee cu cine aveți de-a face!”, mai sugerează acesta.

Maxim Freidzon, care are cetățenie dublă, rusă și israeliană, a acordat în 2015 și 2016 mai multe interviuri pentru Radio Svoboda în care a formulat acuzații și a făcut dezvăluiri despre activitatea lui Putin în primii ani de după destrămarea URSS.

Omul de afaceri s-a născut și a activat în Sankt Petersburg, având mai multe afaceri și acțiuni de care a fost deposedat la sfârșitul anilor 90 odată cu venirea lui Putin la putere.

El a dat în judecată companiile de stat Gazprom și Lukoil de la care cere despăgubiri de 540 de milioane de dolari.

(Traducere și adaptare de Ștefan Grigoriță)