Articolele de opinie ale lui Plahotniuc din presa occidentală: operă proprie sau de echipă?

Mihai Manoli: e puţin probabil ca mesajul liderului PD să preocupe în acest moment noua administrație de la Casa Albă

Proaspătul preşedinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care anterior s-a autointitulat şi „coordonator executiv” al coaliției de guvernământ de la Chişinău, s-a adresat într-un articol de opinie publicat pe site-ul televiziunii americane conservatoare Foxnews.com, preşedintelui ales al Statelor Unite Donald Trump, cu îndemnul să îmbunătăţească relaţia cu Rusia, notînd că „Moldova vrea să fie o punte de legătură, nu un câmp de luptă între Est şi Vest”, a scris Vlad Plahotniuc în articolul său. Despre ce impact ar putea avea acest mesaj la Washington, a căutat sa afle corespondenta noastră.

Articolul semnat de Vlad Plahotniuc la rubrica opinii a portalului Foxnews.com este al treilea articol publicat de liderul PD în presa occidentală.

În octombrie anul trecut, Vlad Plahotniuc şi-a pus semnătura pe articolul de pe Politico.eu intitulat „Locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, acum, mai mult ca oricând”, iar câteva săptămâni mai târziu, în ajunul scrutinului prezidenţial, portalul american „The Hill” a publicat materialul de opinie cu titlul „Moldova are nevoie de o nouă viziune şi nu de cârpeală de moment”.

Articolele au apărut în presa occidentală la scurt timp după anunţul Partidului Democrat că va plăti o companie de lobby din Statele Unite, Podesta Group, pentru „stabilirea relaţiilor internaţionale ale partidului şi promovarea imaginii Republicii Moldova”.

Iată de ce, mai mulţi comentatori politici cred că în spatele articolelor de opinie semnate de Vlad Plahotniuc în presa din Vest ar sta o echipă de profesioniști şi nu ar fi doar opinia sinceră a liderului democrat.

În ce priveşte articolul semnat sâmbătă, 7 ianuarie, pentru FoxNews.com, ambasadorul R. Moldova la Washington în 2002-2006 Mihai Manoli crede puţin probabil ca mesajul liderului PD să preocupe în acest moment noua administrație de la Casa Albă:

„Statele Unite ale Americii dispun de o Ambasadă la Chişinău şi Federaţia Rusă dispune de o Ambasadă la Chişinău, deci, eu cred că sunt mai credibile pentru autorităţile de la Washington mesajele care vin de la aceste instituţii. Eu cred că este şi o opinie oficială prezentată de Ambasada Americană la Chişinău şi care este adusă la cunoştinţă în caz de necesitate. Iarăşi, nu noi hotărâm problemele în lume. Poate ne dorim pentru noi ceva mai bine, dar căile trebuie să fie altele”.

De asemenea, continuă Manoli, se pare că articolul de opinie semnat de Vlad Plahotniuc pe site-ul FoxNews.com ar ţinti mai degrabă politicieni din Republica Moldova decât pe cei occidentali:

„Nu cred că va avea un impact foarte serios, cunoscând activităţile anterioare, inclusiv când vorbim despre conflictul transnistrean. Este mai complicată această problemă. Eu mai mult o văd ca o luare de poziție în crearea noilor realităţi în Republica Moldova, deci, de a schimba”.

Fostul ambasador moldovean în American Unite, Mihai Manoli, mai spune că că mesajul lui liderului democrat Vlad Plahotniuc către preşedintele republican Donald Trump ar fi încălcat „etica diplomatică”. Întâi de toate pentru că diplomaţia nu se face prin intermediul presei, şi, doi, pentru că dovada celor mai bune intenţii ar fi trimiterea unui Ambasador la Washington, post vacant de aproape doi ani.