Stiri de presa din America arata ca atit presedintele Barack Obama, cit si presedintele ales, Donald Trump au fost informati ca exista alegatii, neconfirmate, ca Rusia ar putea avea materiale compromitatoare cu privire la Trump.
Informatiile care circula sint neverificate. Din ele rezulta insa ca, in timpul verii, campanii republicane nespecificate ar fi angajat un fost agent britanic care ar fi aflat de la surse din Rusia si Europa ca rusii ar detine informatii compromitatoare, personale si de afaceri cu privire la Donald Trump.
In timp – arata sursele de presa – informatiile s-au acumulat si agentul britanic ar fi decis sa le prezinte FBI-ului, contactind in acest sens o cunostinta de la biroul din Roma.
Paralel cu asta, un fost ambasador britanic ar fi transmis informatii similare senatorului McCain, care le-a comunicat imediat aceluiasi FBI.
Cind in cursul zilei de vineri patru lideri ai serviciilor americane de informatii s-au intilnit cu Trump, in afara de raportul cu privire la pirateria cibernetica rusa, menita sa influenteze alegerile, ei au adaugat un material de doua pagini in care sint prezentate alegatii ca Rusia ar putea avea material compromitator despre Donald Trump.
Trebuie scos in evidenta ca, pina in momentul de fata, desi FBI-ul investigheaza, nu exista dovezi – sau cel putin un se stie daca exista - care sa confirme alegatiile.
Dar ceea ce presa relateaza este ca agentiile americane considera sursele mentionate, credibile. Fireste ca toate astea au pe fundal, faptul ca de-a lungul campaniei si de la victorie incoace, Donald Trump l-a elogiat pe Vladimir Putin si a luat apararea Rusiei, in citeva chestiuni, intre care pirateria cibernetica sau interventia din Ucraina.
Donald Trump a reacționat, scriind în Twitter: „Stiri false. Vinatoare politica totala”.
Fireste ca aceste stiri nu fac decit sa adauge la scepticismul, cel putin in anumite cercuri, cu privire la Trump. Si chiar daca aceste alegatii nu sint dovedite, ramine intrebarea daca Kremlinul are informatii de natura sa il influenteze pe presedintele Statelor Unite, cunoscute fiind practicile KGB-ului si urmasilor acestuia.
De ce au prezentat agentiile de informatii americane aceste alegatii neverificate, atit presedintelui Obama cit si presedintelui-ales Trump? Speculatia este ca informatiile sint de suficienta gravitate, chiar si nedovedite, pentru a fi nevoie ca cei doi lideri sa le cunoasca, inainte de verificarile care se impun.