Președintele ales american Donald Trump a declarat că nu știe dacă va avea sau nu o relație bună cu președintele rus Vladimir Putin, dar că o relație bună ar fi „un câștig”. La o conferință de presă la New York, Trump a continuat „dacă Putin îl simpatizează pe Donald Trump, cred că este un lucru pozitiv, nu unul negativ pentru că în acest moment avem relații îngrozitoare cu Rusia”.
Este prima conferință de presă a lui Trump din iulie și se pare că ultima până pe 20 ianuarie când va prelua Casa Albă.
Donald Trump a acceptat pentru prima dată în public și concluzia serviciilor americane de informații că președintele Vladimir Putin ar fi ordonat atacurile cibernetice din cursul campaniei prezidențiale din Statele Unite. Dar și-a nuanțat poziția, afirmând că atunci cînd el va fi președinte „lumea va avea mai mult respect ” decât în trecut, lăsând de înțeles că slăbiciunea administrației Obama ar fi incitat Rusia să lanseze atacurile cibernetice.
La aceeași conferință de presă, Donald Trump a respins categoric relatările că Rusia ar fi strâns informații compromițătoare despre el, calificându-le drept „dezinformație” și „invențiile” unor „minți bolnave”.
Anterior, presa americană și cea britanică relataseră că Biroul Federal de Investigații, FBI, i-a informat săptămâna trecută pe președintele american Barack Obama și pe președintele ales Donald Trump că serviciile secrete rusești are avea informații compromițătoare, cu caracter personal și financiar despre Trump. FBI a estimat informațiile suficient de credibile pentru a le include în raportul prezentat celor doi președinți despre atacurile cibernetice din timpul campaniei electorale americane din 2016.
Astăzi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat și el că aceste informații „sunt absolut false” și că Moscova „nu are nici un dosar compromițător despre Donald Trump”.
Potrivit unor surse guvernamentale nenumite de postul de televiziune CNN, FBI ar fi inclus informațiile despre „dosarul” Trump într-o addendă la raportul despre atacurile cibernetice din timpul campaniei electorale americane, care nu a fost prezentată decît lui Obama, Trump și unui grup de opt membri importanți din Congresul american.
Dacă aceste informații se confirmă ar putea să însemne că Rusia a adunat informații compromițătoare și despre democrata Hilary Clinton, și despre Donald Trump, dar înaintea alegerilor prezidențiale le-a folosit numai pe acelea care au dezavantajat candidatul Partidului Democrat, favorizându-l astfel pe Trump.