Your browser doesn’t support HTML5
La începutul săptămânii președintele-ales american Donald Trump s-a pomenit în mijlocul unui scandal mediatic, pe motiv că Kremlinul ar fi avut în posesie anumite informații compromițătoare care l-ar face pe președintele-ales american șantajabil. Moscova și Trump au negat zvonurile, ultimul spunând că e vorba de o „vânătoare politică”. Ce scrie presa din est despre prestația președintelui al Statelor Unite în lumina acestor evenimente, relatează Natalia Sergheev.
Răuvoitorii folosesc pretinsele legături ale președintelui Donald Trump cu Rusia pentru a-i submina legitimitatea, scrie politologul Gevorg Mirzaian de la revista rusă online Expert. Asta însă nu le reușește. „Donald Trump și echipa lui dezasamblează cu succes aceste falsuri și nu le permit să se reflecte asupra viitoarelor relații ruso-americane”, scrie Mirzaian. Totuși, dacă Trump și Putin nu vor găsi limbaj comun, Rusia se poate aștepta nu doar la o serie de sancțiuni noi, dar și la alte lovituri din partea Statelor Unite.
Autorul unui articol publicat pe portalul azer Haqqin Evgheni Bai crede că într-un final s-ar putea ca administrația de la Kremlin să își facă iluzii zadarnice în privinta noului președinte american. „Ca să evite pierderea puterii, Trump ar putea să întoarcă spatele rușilor. Nu e nimic personal, e doar business”, conchide autorul.
Cursul rublei tot pare să fi fost influențat de nominalizarea lui Trump pe post de președinte al Statelor Unite. Jurnalistul de la ziarul economic rus „Kommersant” Vitali Gaidaev scrie că lipsa unei politici economice clare a echipei lui Trump a scăzut interesul față de dolarul american. „Rubla s-a pomenit în avantaj printre monedele țărilor în curs de dezvoltare, mai ales pe fundalul creșterii prețurilor la petrol”, spune Gaidaev.
Într-un articol din ziarul ucrainean „Segondya” jurnalista Kristina Zeleniuk analizează pe cine poate miza Kievul în Casa Albă. Ea scrie despre o posibilă înțelegere dintre Moscova și Washingtonul ce vizează Ucraina. „Sarcina principală la prima etapă a noului secretar de stat Rex Tillerson va fi să găsească un numitor comun cu Kremlinul privind Siria și Ucraina”, scrie Segodnya. Ucrainenii sunt sfătuiți să facă reforme cât mai curând, în loc să dea vina de toate necazurile pe „mâna Kremlinului”, în speranța unui ajutor de la Occident, conchide Kristina Zeleniuk.
De ce ar avea nevoie Putin de o înțelegere cu Ucraina? La această întrebare răspunde analistul politic Serghei Postolovski într-un articol pentru publicația ucraineană „Novoie Vremia Stranî”. După părerea autorului, în așa mod Putin ar da de înțeles că Ucraina e o parte integră a spațiului post-sovietic, unde vioara principală este Kremlinul. Pentru Kiev însă asta ar însemna „capitulare”. Neînțelegerile dintre Congres și Trump ar fi „în favoarea lui Putin” și i-ar permite președintelui rus să-și promoveze interesele, afirmă Serghei Postolovski.
Jurnalistul Alexei Zabrodin de la ziarul rus „Izvestia” consideră că schimbările în politica restricționistă a Statelor Unite față de Rusiei se vor lăsa așteptate. „Deși Trump critică felul în care administrația Obama a tratat Rusia pe parcursul ultimilor opt ani, el preferă să ignore subiectul sancțiunilor. Chiar dacă ele sunt principalul motiv al răcirii relațiilor cu SUA”, conchide autorul articolului.