Your browser doesn’t support HTML5
Consternarea e uriașă în Bruxelles, atât în structurile Alianței Nord Atlantice - NATO, cât și ale Uniunii Europene, în urma interviului publicat duminică al lui Donald Trump în care președintele ales al SUA a afirmat că NATO ar fi o organizație învechită, sau anacronică („obsolete”), o relicvă a trecutului.
Trump a atacat nu doar NATO, ci și acordul nuclear cu Iranul, lăudând în schimb Brexit, decizia Marii Britanii de a ieși din Europa, și a criticat politica Germaniei lui Merkel în legătură cu refugiații, numind-o „catastrofală”.
„Europa își tine destinul in propriile sale mâini”, a declarat luni cancelarul german Angela Merkel, ca răspuns la comenatriile lui Donald Trump, care a mai spus și că după Marea Britanie, și alte țări ar putea părăsi UE.
„Cea mai bună reacţie este unitatea europeană. La fel ca în cazul Brexit, cea mai bună modalitate de a apăra Europa este să rămânem uniţi”, a afirmat la rândul său şeful diplomaţiei franceze Jean-Marc Ayrault.
Luni dimineață, înainte de o reuniune a miniștrilor de externe ai celor 28 de țări membre în UE, șefa diplomației UE Federica Mogherini a spus că acordul cu Iranul este „dovada că diplomația funcționează”.
Trump numise acordul nuclear cu Iranul „unul din cele mai stupide acorduri făcute vreodată”.
În schimb, până și ministrul britanic de externe, euroscepticul Boris Johnson, a spus că înțelegerea cu Iranul este „foarte valoroasă” și că “noi vrem să o facem să funcționeze”.
În privința afirmațiilor lui Trump despre NATO că ar fi o organizație învechită și depășită, ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a spus luni că înțelege îngrijorare Alianței în urma acestor afirmații ale președintelui principalei țări din NATO, care contribuie cu circa 70% din bugetul total:
„Asta contrazice total ceea ce ministrul american al apărării a spus în timpul audierilor din Senatul SUA acum câteva zile, iar curând vom vedea care sunt consecințele pentru politica americană,” a spus Steinmeier, care s-a întâlnit luni cu secretarul general NATO Jens Stoltenberg.
După victoria lui Trump, Stoltenberg a găsit necesar să insiste că NATO a fost „vreme de aproape 70 de ani” fundamentul securității europene și nord-atlantice.
Cât despre afirmația lui Trump că NATO nu a făcut nimic împotriva terorismului, ea nu este întemeiată, dată fiind importanța participării NATO la operațiunile din Afganistan.
Ca efect previzibil al afirmațiilor lui Donald Trump trebuie însă menționată și reacția Kremlinului, prin purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov:
„NATO este într-adevăr o relicvă, suntem de acord, spunem de multă vreme acest lucru despre această organizație. NATO a fost creată pentru confruntare, și întreaga sa structură e dedicată idealului confruntării. Desigur, cu greu ea poate fi numita o structură modernă care satisface ideile de stabilitate, dezvoltare și securitate durabilă”.