Ce așteptări are Tiraspolul de la vizita lui Dodon la Moscova?

Opinii ale unor experți din stânga Nistrului.

Și în regiunea transnistreană a Republicii Moldova vizita lui Igor Dodon la Moscova și declarațiile făcute acolo sunt urmărite cu atenție. Și asta, pentru că este vizată la modul direct reglementarea transnistreană, dar și aspectele comerciale legate de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Experții de la Tiraspol cu care am reușit să vorbesc au subliniat însă faptul că de la vorbe la fapte calea poate fi lungă, iar mandatul președintelui în Republica Moldova este unul limitat, acesta neavând, cel puțin în acest moment, pârghiile necesare pentru a pune în practică promisiunile făcute la Moscova. De altfel, aceasta a fost și una din tezele din declarația președintelui rus Vladimir Putin, făcută la conferința de presă de după întrevederea cu Igor Dodon.

Your browser doesn’t support HTML5

Așteptări la Tiraspol în relație cu vizita lui Igor Dodon la Moscova

Directorul Școlii de Studii Politice de la Tiraspol, Anatoli Dirun, vede ca fiind foarte important accentul pus de liderul de la Kremlin pe faptul că o înțelegere trebuie să fie identificată între Chişinău și Tiraspol și garantată de Moscova. Acest lucru pare să minimizeze rolul celorlalți actori internaționali, lucru care s-a mai întâmplat în 2003, când era negociat Memorandumul Kozak. Iată ce spune Anatoli Dirun:

Anatoli Dirun: „Foarte importante pentru Tiraspol sunt cuvintele liderului rus care a spus că Rusia va fi garantul acestor înțelegeri. La modul practic, asta înseamnă că ne putem aștepta cel mai probabil la creșterea frecvenței întâlnirilor dintre liderii de la Tiraspol și Chişinău. Cred că e devreme să vorbim despre un grafic regulat, dar aceste întâlniri mai dese vor influența, evident, și contactele la toate nivelele.

Rămâne însă deschisă întrebarea cât de rezultative vor fi aceste contacte și dacă vor exista consecințe practice. Pentru că noi știm și înțelegem foarte bine că Moldova este republică parlamentară și puterea executivă, deocamdată, nu este controlată de președintele Dodon. Și acest lucru ridică semne de întrebare legate de felul în care înțelegerile obținute vor fi realizate.”

Anatoli Dirun spune că la Tiraspol există în acest moment „anumite simpatii față de Igor Dodon”, legate de orientarea sa pro-rusă.

Anatoli Dirun: „Nu aș vorbi despre o încredere în Igor Dodon la Tiraspol, pentru că este o categorie mai mult politică. Dar anumite simpatii pentru el, la modul obiectiv, da, există. Dar haideți să vedem cum vor evolua lucrurile. Știți cum se spune: de la dragoste la ură nu e decât un singur pas.”

Ce au cu certitudine în comun, în acest moment, Igor Dodon și Tiraspolul este interesul de a avea o prezență mai masivă a Rusiei în regiune și un rol mai important în reglementare, subliniază expertul de la Tiraspol:

Anatoli Dirun: „Și Tiraspolul, și Chişinăul, la ultima întâlnire au recunoscut importanța și necesitatea participării Rusiei ca țară-garant. Și negocierile de la Moscova au confirmat acest lucru. Tot la ultima întâlnire de la Bender, Tiraspolul și Chişinăul au confirmat necesitatea menținerii misiunii de pacificare. Și Tiraspolul, și Chişinăul au subliniat necesitatea realizării unui șir de măsuri care să ridice nivelul încrederii dintre părți, iar Rusia, în calitate de țară-garant este gata să contribuie la acest dialog politic dintre liderii Transnistriei și Moldovei.”

În ceea ce privește interesele economice ale regiunii transnistrene, nici acestea nu sunt de neglijat. Experții de la Tiraspol pun accent însă pe necesitatea înviorării comerțului cu Rusia, care a scăzut constant în ultimii ani, ajungând la puțin peste 10 la sută, fără să scoată în evidență faptul că aproximativ 70 la sută dintre exporturile transnistrene merg către Uniunea Europeană și malul drept al Republicii Moldova, zone care cad sub incidența Acordului de Liber Schimb, pe care Igor Dodon promite să-l anuleze. Expertul economic Serghei Melnicenko:

Serghei Melnicenko: „Așteptări bineînțeles că există. Unele semnale pozitive de la întâlnirea lui Krasnoselski cu Dodon, de asemenea, au existat.

Dar în Transnistria nu există o euforie legată de această vizită, pentru că după structura sa Republica Moldova este o republică parlamentară. Președintele are puține instrumente pentru manevre, pentru a influența relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului, de exemplu, în plan economic. Rolul principal la Chişinău îl joacă coaliția majoritară și primul ministru. Chiar și oligarhul vostru principal i-a scris lui Trump că președintele este o figură ceremonială cu atribuții limitate. Disensiunile interne din Republica Moldova influențează negativ perspectiva ca situația din economia transnistreană să se schimbe spre bine. Și bineînțeles că aici Transnistria va miza pe susținerea Federaţiei Ruse.”

Ambii experți de la Tiraspol au declarat că o perspectivă pentru activizarea dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului, cu participarea Rusiei - atât pe marginea reglementării transnistrene, cât și a chestiunilor economice – există, numai că doar după ce se vor vedea rezultate palpabile vor putea spune că dacă declarațiile lui Igor Dodon pot fi puse în practică.

Ceilalți participanți ai formatului 5+2 nu au luat încă atitudine față de aceste evoluții. Noul reprezentant al OSCE pentru reglementarea transnistreană, diplomatul austriac Wolf Dietrich Heim se află de marți la Chişinău, unde va discuta cu autorități moldovene, dar și cu ambasadorii Rusiei și Ucrainei, în calitate de mediatori, și cu cei ai Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii, în calitate de observatori în reglementarea transnistreană, iar joi va pleca la Tiraspol.