Întâlnirea de marți dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și președintele rus, Vladimir Putin, a fost pe larg discutată în presa internațională. Promisiunile să renunțe la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană dacă câștigă la alegerile parlamentare din 2018 și să îmbunătățească relații comerciale cu Rusia a stârnit neîncredere, dar și optimism printre experți.
Declarațiile lui Dodon marchează un posibil triumf al lui Putin care vrea să reînvie ceea ce Moscova consideră drept sfera sa legitimă de influență în țările post-sovietice, scrie ziarul britanic Financial Times. „Putin are o atitudine duplicitară față de Dodon. Tactica e similară celei din cazul lui Ianukovici”, afirmă autorii Kathrin Hille și Neil Buckley. Acțiunile președintelui moldovean amintesc de refuzul fostului președinte ucrainean Victor Ianukovici să semneze Acordul de Asociere cu UE în 2013, gest care a provocat proteste masive la Kiev, se mai scrie în articol. „Dodon zice una, dar face alta. Asta va trezi îngrijorări la Bruxelles”, conchide Financial Times.
Your browser doesn’t support HTML5
Eforturile lui Dodon de a îmbunătăți relațiile cu Kremlinul sunt suținute mai ales de moldovenii sărăciți de pe urma embargoului rus și a crizei economice, scrie corespondentul agenției de știri Reuters, Denis Dyomkin. „Victoria lui Dodon și înstrăinarea față de UE arată că cetățenii au pierdut încrederea în liderii pro-europeni”, consideră Denis Dyomkin de la Reuters.
„Brexit moldovenesc” - acesta e titlul unei analize, publicate de portalul rus Vesti. După părerea autoarei Natalia Prihodko, puterea în Republica Moldova este prea divizată și asta va împiedica realizarea planurilor anunțate marți. „Pentru Rusia e important ca orice decizii dintre Moldova și UE să treacă prin Moscova”, se scrie în articol.
„Moldova ar putea exploda de pe urma intenției lui Dodon să anuleze Acordul cu UE”, scrie Svetlana Gamova pentru Nezavisimaia Gazeta. Declarațiile președintelui moldovean a trezit nemulțumirea forțelor de dreapta. După părerea jurnalistei, asta ar putea „să scoată susținătorii lor în stradă”.
Jurnalistul Dmitri Piatov, de la Agenția Federală de Știri, scrie că Moldova vine în întâmpinarea Rusiei. Agenția l-a citat pe expertul politic Alexei Nejivoi cu cuvintele: „Moldova e o regiune importantă strategic atât pentru Rusia, cât și pentru UE. Dodon poate deveni o monedă de schimb în conflictul dintre Moscova și Bruxelles. Astfel de regiuni pot supraviețui doar ca o zonă-tampon dintre două structuri geopolitice mari”, închei citatul.
Aleksandr Golț scrie pentru publicația ucraineană „Novoie Vremia Stranî” că Kremlinul e în culmea fericirii că Rusia a ajuns pe primele pagini ale presei americane. După părerea jurnalistului, Trump va avea relații bune cu elita politică din Statele Unite doar dacă va renunța la normalizarea relațiilor cu Moscova. „Rusia nu va fi subiectul, ci obiectul negocierilor în politica internă americană”, a adăugat Golț.
În timpul recentei vizite în Ucraina, vice-președintele Joe Biden, nu și-a ascuns îndoielile cu privire la soarta sprijinului american pentru autoritățile de la Kiev după ce Trump va proceda la exercitarea mandatului, scrie cotidianul francez Le Figaro. Reacția celui mai loial susținător al Kievului în Casa Albă e o dovadă a „incertitudinii” ce domină în regiune, conchide jurnalistul Pierre Avril.