Poate niciodată, din 1990 încoace, asaltul împotriva justiției nu a fost mai puternic și nu a venit din atâtea direcții odată. Avem parte și de un roman foileton cu un infractor fugar, cu înregistrări video transmise pe căi misterioase și cu acuzații halucinante, pe cât de grave pe atât de nedemonstrabile. Protagonistul foiletonului e un om de afaceri, până mai ieri deputat, bun prieten cu fostul premier Victor Ponta și care se laudă și cu alte amiciții la nivel înalt, în zona serviciilor secrete și a procuraturii. Foiletonul nu s-a încheiat, dar prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informații și-a pierdut postul, din motive deocamdată obscure.
Your browser doesn’t support HTML5
Nu el era însă ținta principală ci dna Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție. S-a declanșat, în ultimele săptămâni, o campanie isterică de decredibilizare, de intimidare și de hărțuire a dnei Kovesi, implicit și a instituției pe care o reprezintă. Trei televiziuni ce se pretind „de știri” reiau seară de seară calomniiile și insinuările la adresa Laurei Kovesi, care este prezentată drept exponent al unui sistem judiciar nedrept și abuziv. E o operațiune propagandistică de anvergură, ce pregătește terenul pentru modificări ale Codului penal și pentru o lege a grațierii și amnistiei.
Mulți au interese aici, începând cu două persoane de la vârful puterii: atât președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cât și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, sunt urmăriți penal, acesta din urmă având deja o condamnare definitivă la doi ani de închisoare cu suspendare. Într-o altă cauză, aflată în curs, Dragnea este acuzat de abuz în serviciu. De asemenea, printre cei aflați acum în detenție se numără personaje importante, politicieni, afaceriști și patroni de presă, cum ar fi Dan Voiculescu. Vedem, așadar, cât de mare este miza unei legi a grațierii.
Două fapte notabile, în această bătălie pentru justiție, s-au înregistrat în prima parte a săptămânii. Mai întâi, Laura Kovesi a ieșit din rezerva obișnuită și a acordat mai multe interviuri, demontând acuzațiile care i s-au adus. Domnia-sa și-a reafirmat hotărârea de a duce mai departe lupta împotriva corupției precum și încrederea în sistemul judiciar. Apoi, miercuri, președintele Klaus Iohannis a venit, pentru prima oară, la ședința de guvern, unde se pregătea, după câte se pare, o ordonanță de urgență pe tema grațierii și a modificării Codului penal. Nu s-a mai dat ordonanță de urgență, dar guvernul a anunțat că pune în discuție respectivele proiecte de lege. Și procurorul general Augustin Lazăr, și dna Kovesi sunt împotrivă. Va conta oare sprijinul președintelui Iohannis? Guvernul Grindeanu, aflat la ordinele lui Dragnea și Tăriceanu, a dat de înțeles că va merge până la capăt.