„Marșul femeilor asupra Washingtonului” - sute de mii de oameni participă la marșurile pentru drepturile femeilor în lumea întreagă

Washington , 21 ianuarie 2017

Sute de mii de oameni, în lumea întreagă, participă la marșuri de solidaritate cu marele „Marș al femeilor asupra Washingtonului”, organizat în apărarea drepturilor femeilor și a drepturilor minorităților etnice, sexuale sau religioase sau a persoanelor cu disabilități. Deși oficial este un marș pentru drepturile fundamentale, organizat la o zi după inaugurarea noului președinte american Donald Trump, marșul femeilor este în fond un protest împotriva declarațiilor jignitoare sau înjositoare făcute de Trump în timpul campaniei electorale sau mai devreme la adresa femeilor, imigranților sau persoanelor cu disabilități.

„Nu este un protest anti-Trump, este un lucru mult mai mare”, declara la CNN una din inițiatoarele marșului de la Washington.

Au avut loc sau sunt anunțate proteste în peste 670 de orașe din Statele Unite și lumea întreagă. Primele marșuri au avut loc în Australia și Noua Zeelandă, după care au urmat cele de la Londra, Praga, Dublin, Paris, Amsterdam, Seul, Tokyo și multe alte orașe. La Washington, organizatorii se așteaptă la peste 200 de mii de participanți, iar în toată lumea, ar putea depăși două milioane.