Social-democrații nu știu exact cum să reacționeze la manifestația anti-guvernamentală și de susținere a justiției, care a strâns aseară mai mult de 20.000 de oameni.
Există mai multe idei care se dezbat la această oră în interiorul partidului:
(i) cei mai înverșunați împotriva protestatarilor cer o contramanifestație, pentru a demonstra forța și simpatia de care se bucură guvernul. Europarlamentarul socialist Cătălin Ivan spunea chiar că PSD ar putea strânge o sută de mii de oameni în acest scop, iar la televiziunile care critică în mod frecvent Direcția Națională Anticorupție se vorbește despre pericolul unui război civil.
(ii) printr-o altă abordare, mai pragmatică, venită tot de la liderii PSD din teritoriu i se cere premierului Sorin Grindeanu adoptarea rapidă a celor două ordonanțe de urgență, care i-au scos pe oameni în stradă: (1) cea referitoare la grațierea pedepselor mai mici de 5 ani, dedicate în special condamnaților pentru corupție sau politicienilor anchetați. Această ordonanță conține inclusiv propunerea reducerii la jumătate a pedepselor de orice fel pentru condamnații care au împlinit 60 de ani, pentru cei care suferă de boli cronice sau care au copii în întreținere mai mici de cinci ani. (2) O a doua ordonanță a fost pregătită pentru a schimba Codul Penal prin dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu. Guvernul ar putea adopta cele două ordonanțe miercuri sau joi, după avizul Consiliului Superior al Magistraturii asupra acestora.
(iii) există o tabără în PSD care cere suspendarea președintelui Klaus Iohannis pentru participarea sa la manifestația de aseară, dar există în principalul partid aflat la guvernare.
(iv) o grupare moderată pentru care nu e normală adoptarea celor două legi prin ordonanțe de urgență, ci mai degrabă prin votul Parlamentului după o dezbatere serioasă și care socotește că o eventuală suspendare a președintelui ar afecta serios imaginea partidului. Această facțiune pare să fie minoritară.
Liderul PSD, Liviu Dragnea a argumentat, cumva indirect, necesitatea celor două ordonanțe de urgență, explicând că în campania electorală le-a promis românilor că vor trăi „liberi” în „țara lor”, „fără teamă că sunt ascultați, urmăriți, hăituiți, șantajați și nedreptățiți”. Potrivit informațiilor din presa centrală dl. Dragnea ar fi cerut convocarea Comisiei de control asupra Serviciului Român de Informații, fiindcă ar fi avut date că acest Serviciu s-ar fi implicat în scoaterea oamenilor în stradă, o ipoteză care, cel puțin până acum, nu se sprijină pe niciun fel de fapte reale.
Din cele insinuate de șeful PSD, Liviu Dragnea, rezultă pe de altă parte, că social-democrații strâng probe pentru a demonstra că președintele Klaus Iohannis ar fi încălcat Constituția. De aceea acuzațiile liderului majorității s-au referit încă de la început la faptul că șeful statului s-ar fi aflat „în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept”. Nu sunt primele critici de acest fel și orice gest deranjant al președintelui Iohannis este contorizat în acest fel.