Bașcanul Irina Vlah a propus ca un referendum declarat ilegal de Chișinău să fie marcat ca sărbătoare în autonomia găgăuză

Igor Dodon și Irina Vlah, la Comrat, martie 2015

Bașcanul Irina Vlah a propus ca un referendum declarat ilegal de Chișinău să fie marcat ca sărbătoare în autonomia găgăuză. Guvernatorul de la Comrat a cerut Adunării Populare a regiunii să proclame ziua de 2 februarie drept zi de sărbătoare, nelucrătoare, transmite Gagauz.info.

Pe 2 februarie 2014, în autonomie a avut loc un referendum în chestiunea orientării geopolitice a Republicii Moldova. 98% din participanți au pledat pentru aderarea țării la Uniunea Vamală dominată de Rusia și pentru posibilitatea proclamării independenței regiunii, în cazul pierderii suveranității Moldovei. Chișinăul a declarat referendumul ilegal și drept „tentativă de stimulare a proceselor separatiste”.

În ședința de joi a executivului de la Comrat, bașcanul Irina Vlah a spus că inițiativa sa vine în sprijinul unui apel făcut de „un grup de activiști” care a propus ca „ziua desfășurării referendumului să fie marcată oficial și declarată zi nelucrătoare”.