De mai bine de trei luni primarul oraşului Bălţi, Renato Usatâi, dat în urmărire internaţională de oamenii legii în dosarul tentativei de asasinat asupra bancherului rus Gherman Gorbunţov, conduce municipalitatea de la Moscova. Primarul de Orhei, Ilan Shor, unul dintre suspecţi în cazul devalizării băncilor celor trei bănci falimentate, administrează localitatea de peste jumătate de an din arest la domiciliu. Cei doi primari la distanţă au delegat împuterniciri către adjuncţii lor, care dau asigurări că ţin în frâu treburile oraşelor. Poate un ales local să-şi exercite atribuţiile de serviciu neprezentându-se la birou cu lunile, ce spune lege în acest sens?
Your browser doesn’t support HTML5
Legea pare să fie neputincioasă în faţa situației în care s-au pomenit cele două primării. În lipsă de precedente similare, legiuitorii nu au prevăzut ca soluție decât interimatul.
În timp ce Renato Usatâi comunică cu locuitorii oraşului Bălţi pe reţelele sociale, la primărie interimatul îl asigură avocatul său şi viceprimarul Igor Şeremet. Acesta din urmă spune că Usatâi a emis o dispoziţie înca la sfârşitul anului 2015, anticipând într-un fel situaţia în care a ajuns după emiterea mandatului de arest, pe 24 octombrie anul trecut. Igor Şeremet afirmă că Usatâi este „nevoit să absenteze” şi că la Moscova se află inclusiv în „deplasare de serviciu”. Dar acest fapt, dă asigurări Şeremet, nu se restrânge negativ asupra dezvoltării municipalităţii.
Lege privind administraţia publică locală prevede că mandatul unui primar poate înceta înainte de termen în cazul în care este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuțiile pe o perioada mai mare de patru luni consecutive, inclusiv pe motiv de boală.
Viceprimarul de Bălţi, Igor Şeremet, spune că dispoziţia de asigurare a interimatului se referă la situaţiile generale de îmbolnăvire a primarului şi deplasări peste hotare şi că astfel de acte la Bălţi au fost emise şi-n trecut.
Igor Şeremet: „Conducerea actuală a Cancelariei de stat abordează întrebarea cu privire la ilegalitatea acestei dispoziţii, cu un termen de prescripţie cu mult depăşit, adică atunci când era altă conducere considera că este legal, noua conducere deja a abordat întrebarea şi a notificat primăria, Consiliul municipal referitor la ilegalitatea dispoziţiei. Este vorba de persoana care până la alegerile din 2015 a îndeplinit interimatul, deci a fost Panciuc primarul care timp de patru ani de zile mai mult a stat în Chişinău decât în municipiul Bălţi şi în permanenţă a fost executat şi îndeplinit interminatul de către Mahu, tot în baza unei dispoziţii a lui Panciuc din 2008, cu aceleaşi prevederi”.
Reprezentantul Cancelariei de stat la Bălţi, Octavian Mahu, vizat de Şeremet, a contestat nu doar dispoziţia de numire a primarului interimar. El consideră că Renato Usatâi nu se află pe teritoriul administrat de mai mult de patru luni şi că urmează să-i fie retras mandatul de ales local.
Octavian Mahu: „Patru luni au expirat pe data de 7 ianuarie. Legea clar scrie că în cazul în care apar aceste patru luni de zile, secretarul consiliului urmează în termen de maxim zece zile să înainteze o scrisoare la Comisia Electorală Centrală”.
Europa Liberă: Şi în cazul în care nu o face?
Octavian Mahu: „Legea nu scrie mai departe. Legiuitorul nici nu putea să se gândească că dacă e scris în lege cineva, cineva poate să nu execute ceea ce e scris. Consider că la momentul actual sau CEC-ul singur se autosesizează şi solicită documentele, dar practic nu este reglementat în lege, sau în cazul acesta nu ştiu cum”.
Octavian Mahu recunoaşte că a exercitat anterior interimatul funcţiei de primar, situaţie diferită, zice el, de cazul lui Usatâi ce a generat haos în acte. Cine l-a trimis în deplasare pe Usatâi, cine-i aprobă concediile de boală? Se întreabă Mahu precizând că doar conducătorul instituției este în drept să semneze asemenea decizii.
La Primăria Orhei, adjuncţii lui Ilan Shor ţin legătura cu edilul prin intermediul avocaţilor săi. În ciuda faptului că bancherul suspectat de implicare în devalizarea băncilor cu probleme nu vine la birou de mai mult de jumătate de an, el se implică în activitatea primăriei, spune viceprimarul Viorel Dandara, cel care poate semna acte în lipsa alesului local.
„Lucrurile merg destul de bine la primărie. Bugetul este supra-executat pentru anul trecut, pentru anul curent noi bugetul l-am adoptat în termenul stabilit de lege, până la data de 10 decembrie. Ştiţi că dacă în plan financiar totul este Ok, restul problemelor se soluţionează mult mai simplu”.
Legislaţia nu conţine prevederi amănunțite în ce priveşte obligaţia unui primar de a merge în fiecare zi la locul de muncă, motiv pentru care există mai multe interpretări, este de părere directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale, Viorel Furdui. El crede că stereotipul dintr-un trecut nu prea îndepărtat că primarul trebuie să stea toată ziua în birou este oarecum depășit în secolul tehnologiilor informaționale.
„Noi trebuie să ţinem cont ce înseamnă primar. Primarul este, de fapt, un ales local, este o persoană cu funcţie de demnitate publică. El nu se confundă cu un funcţionar public care trebuie să stea de la oră la oră. Vreau să vă spun că realităţile din Republica Moldova îi impun pe primari din contră să nu stea în cabinete, dar să umble să caute resurse, colaborări, finanţări. Noi avem primari care vin de două ori, de exemplu, pe săptămână în primărie. Acum este important ca omul să aducă folos localităţii, să aibă rezultate şi rezultatele acestea le apreciază doar cetăţeanul, pentru că el îl alege direct pe acest primar”.
În cazul în care un ales local este anchetat penal acesta poate fi suspendat din funcţie, spune Viorel Furdui nu şi lipsit de mandat, doar o decizie definitivă a instanței poate servi drept temei pentru așa ceva. Directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale afirmă că prevederea din Lege privind administraţia publică nu conţine norme detaliate şi poate fi interpretată abuziv, de aceea se impune amendarea legii.
Până se limpezesc lucrurile, situația ambilor primari cu probleme juridice îi împiedica să aibă ore de audienţă pentru cetățenii care şi-au pus în ei mari speranţe.