În ajunul unui prim contact telefonic între președinții Trump și Putin

Donald Trump și Vladimir Putin

Convorbirea programată sîmbătă ar fi, potrivit oficialilor de la Kremlin, un prim-pas pentru normalizarea relațiilor după trei ani de conflict în estul Ucrainei.

În Statele Unite, o consilieră a președintelui Donald Trump a sugerat că noua administrație „examinează” ridicarea sancțiunilor impuse de Statele Unite Rusiei. Kellyanne Conway a făcut declarația cu o zi înainte de o primă conversație telefonică a președintelui Trump cu omologul său rus Vladimir Putin, care este așteptată sâmbătă. Dar primul lider străin cu care se întâlnește Trump după inaugurare, șefa guvernului britanic, Theresa May, i-a transmis deja președintelui american un avertisment în legătură cu Rusia.

Liderul de la Casa Albă, Donald Trump urmează să aibă o convorbire telefonică astăzi, cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Și tot astăzi, la Washington, a fost programată o întrevedere între Donald Trump și Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, care, într-o întâlnire cu liderii Partidului Republican din Senat și Camera Reprezentanților, l-a avertizat pe președintele Statelor Unite „să fie atent” în ceea ce privește modul de abordare a relațiilor cu Rusia și Vladimir Putin.

„Când vine vorba de Rusia, ar fi bine să ne uităm la exemplul dat de Președintele Reagan, care, în timpul negocierilor cu Mihail Gorbaciov, folosea regula „Paza bună trece primejdia rea”. Cu președintele Putin, sfatul meu este să te implici, dar foarte atent.”

Pe lângă îndemnul dat lui Trump, Theresa May și-a menținut retorica dură în privința Rusiei, amintind de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014. Prim-ministrul Marii Britaniei a mai menționat că trebuie să fie garantată securitatea țărilor din estul Europei, care ar risca, în lipsa implicării SUA și Marii Britanii, să ajungă în sfera de influență a Kremlinului.

Convorbirea dintre Trump și Putin, care ar urma să aibă loc sîmbătă este, potrivit oficialilor de la Kremlin, un prim-pas pentru normalizarea relațiilor după trei ani de conflict în estul Ucrainei. Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, încă nu este clar dacă există vreun plan al Casei Albe să anuleze sancțiunile impuse în urma conflictului din Ucraina.

„Această convorbire este, în primul rând, pentru a-l felicita pe Donald Trump cu începerea mandatului său prezidențial. De asemenea, evident, în acest caz se va face un schimb de păreri asupra parametrilor relațiilor bilaterale, așa cum se face de obicei.”

Surse din cadrul conducerii de la Berlin, citate de Reuters, menționează că ar fi un lucru neplăcut dacă Trump va anula sancțiunile contra Rusiei, dar asta nu ar însemna că și Uniunea Europeană ar proceda la fel, dând de înțeles că UE va menține propriile sancțiuni, indiferent dacă Washingtonul ar dori sau nu să le anuleze.

O convorbire anterioară între Trump și Putin a avut loc în luna noiembrie, după alegerile americane. Atunci s-a impus republicanul Donald Trump, iar Partidul Republican și-a menținut majoritatea în Senat și Camera Reprezentanților.

Cei doi însă nu s-au întâlnit niciodată, deși Trump, în calitate de om de afaceri, a avut mai multe vizite în Federația Rusă.