„Fabricat în Moldova” - o expoziție națională sub patronajul guvernului

„Fabricat în Moldova”, Chișinău

Opinii ale vizitatorilor și un generic puțin credibil: „Prin calitate spre competitivitate”.

Azi la Chișinău s-a deschis expoziția națională „Fabricat în Moldova”, ce va dura până pe 5 februarie. La ediția XVI-a, organizatorii de la Camera de Comerț și Industrie, sub patronajul Guvernului, au pregătit oferte de la 350 de companii din toată țara. În acest an, în premieră pot fi găsite și produse fabricate la Iași. Ce așteptări au moldovenii de la producătorii locali?

Your browser doesn’t support HTML5

„Fabricat în Moldova”

În toiul zilei de muncă, pavilionul central de la centrul expozițional Moldexpo era plin de vizitatori în căutare de haine, mobilă și diverse servicii de o calitate cât mai înaltă și la prețuri cât mai mici.

Ana Scripnic

Pe Ana Scripnic am surprins-o ieșind de la expoziție cu patru pijamale noi. Locuiește în satul Boșcana, raionul Criuleni, și a venit la Chișinău cu alte nevoi, dar a decis să treacă pe la târg, ca să cumpere cadouri celor patru nepoței, stabiliți cu părinții la Parma, în Italia.

„Este o calitate bună, este ceva natural. Moldova s-a săturat de purtat China, aduc numai niște rămășițuri și nu le poți purta deloc.”

Europa Liberă: Dar buzunarul moldoveanului își poate permite ceva produs acasă și nu în China?

„Își poate permite. Decât să iei două lucruri de la China și să revii, mai bine să iei unul și să-l porți.”

„Fabricat în Moldova”

Genericul expoziției „Prin calitate spre competitivitate” nu e credibil pentru o cumpărătoare care s-a prezentat Vera și cu care am discutat lângă un stand cu lenjerie. Spune că a călătorit în Occident și prin comparație a înțeles că producătorii moldoveni încă mai au de muncit până fac față standardelor europene.

„Am obosit să văd numai produse din China. Vreau să găsesc ceva autohton de calitate înaltă, însă nu pot să zic că am rămas impresionată. Totul e cam primitiv, și ca aspect, și ca model. E făcut pentru persoane fără mari pretenții la esteticul îmbrăcămintei. Prefer să cumpăr haine în România și Italia, acolo e mai calitativ și mai ieftin.”

La expoziție sunt prezente mai ales elementele portului național. În ultimii ani, hainele tradiționale românești au ajuns să fie inspirația caselor mari de modă. Producătorii moldoveni au prins și ei valul. Flori, frunze și alte figuri tradiționale puteau fi găsite pe cele mai neașteptate piese: de la rochii de mireasă până la pijamale. Administratorul unei fabrici autohtone unde se confecționează lucruri inspirate din portul național Andrei Zapșa are o explicație pentru acest fenomen.

Andrei Zapșa

„Cetățenii noștri încep să înțeleagă că a fi etno e cool, că a purta haine tradiționale e fain și în sfârșit tradiția începe să fie readusă în rândurile tinerilor. Avem succes și pe plan național, și pe plan internațional. Pentru ai noștri asta e o parte din suflet, din inima noastră, nu înțeleg un moldovean care nu poartă ie. Pentru străini este ceva exotic, la nivel de suvenir... Dar pentru toți este benefic.”

Autoritățile organizează astfel de târguri pentru a susține antreprenorii locali și ca să intensifice dialogul dintre sectorul public și cel privat. Deși e o inițiativă bună, directorul unui institut de tehnică agricolă Valerian Cerempei spune că ar dori să vadă schimbări pe termen lung.

„Asupra activității noastre în primul rând influențează desigur situația economică. Ca în pilda din fizică: principiul vaselor comunicante. Dacă n-are țăranul bani, n-avem nici noi. Tulburările în societatea politică sigur că influențează și asupra economicului, asta e fapt. De aceea tare aș dori să fie o stabilitate, și politică, și economică, ca să avem de lucru, să facem defalcări în bugetul statului.”

Expoziția „Fabricat în Moldova” se va încheia duminică. La ieșire, vizitatorii puteau să guste frigărui, plăcinte și vin fiert, cum e tradiția la astfel de târguri.