Previziuni tot mai abundente de modificare a sistemului electoral. Nimeni, se pare, nu mai pune la îndoială intenţia guvernării, a PDM în primul rând, de modificare a sistemului electoral în unul mixt, astfel încât jumătate dintre deputați să fie aleși pe liste de partid, iar cealaltă jumătate – în baza circumscripțiilor uninominale. Ce beneficii sau interese sunt urmărite? Ce pericole poate ascunde? Cine va avea de câştigat? Cine va râde sau va plânge, până la urmă?
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Dle Volniţchi, secretele în Republica Moldova, inclusiv cele politice sunt păstrate cu străşnicie, doar că în grupuri mari, cum se spune. Potrivit unor grupuri, de exemplu, schimbarea sistemului electoral actual în unul mixt – adică alegerea deputaţilor şi pe liste de partid, şi pe circumscripţii uninominale - este ca şi cum decisă şi inevitabilă. În plus, se spune că ar putea fi foarte rapidă şi urmată de alegeri anticipate. Dvs. împărtăşiţi aceste previziuni?
Igor Volniţchi: „Da, aceasta de fapt este unica posibilitate pentru actuala putere de a se menține la guvernare și, în general, de a face parte din viitorul Parlament. Pentru că vedem tot mai multe sondaje care arată credibilitatea extrem de scăzută a actualei puteri, inclusiv a pilonului actualei coaliției de guvernare, Partidul Democrat. Și, privind din acest punct de vedere lucrurile, asta înseamnă că unica șansă de supraviețuire politică a PD, dar şi a altor componente ale coaliției de guvernare este anume schimbarea sistemului electoral.”
Europa Liberă: Da electoratul ce dorește? În general, se consideră că electoratul doreşte un sistem mixt şi ultimul sondaj pare la fel relevant în acest sens…
Igor Volniţchi: „Da, de obicei oamenii pledează pentru ca să-și aleagă singuri conducătorii, fie că e vorba de președintele țării, fie că e vorba de un primar sau de un deputat. Și putem deja anticipa la această etapă că, chiar fără mare agitație, fără mare promovare a unui eventual proiect de lege care ar prevedea schimbarea sistemului mixt, acesta ar fi susținut de oameni. Știm deja că oamenii de mai multe ori și-au manifestat nemulțumirea vizavi de faptul că deputații pe care îi aleg ei ies după alegeri practic de sun orice control din partea oamenilor, pierd orice legătură cu electoratul lor. Din acest punct de vedere, dacă guvernarea într-adevăr își va duce respectiva intenție despre care se vorbește atât de mult în ultima perioada la îndeplinire, eu presupun că nu vor avea foarte mult de lucru în ceea ce ține de convingerea electoratului.”
Europa Liberă: Opoziția, pe de altă parte, dle Volniţchi, spune că sistemul electoral mixt promovat de PDM ar fi periculos, toxic chiar, dacă e să cităm câteva aprecieri. De ce?
Igor Volniţchi: „Așa este. Pentru că sistemul electoral uninominal sau mixt dă randament maxim și generează maximă eficiență doar în democrații avansate. Într-o democrație care șchiopătează, cum este cea din Republica Moldova, într-o democrație firavă, ca să nu-i spun deloc funcțională, un asemenea sistem presupune mai multe riscuri. Și în primul rând este vorba despre camuflarea adevăratelor intenții, a adevăratelor poziții ale celor care vor candida eventual în cadrul unui asemenea sistem. Unul poate candida independent, dar în realitate să reprezinte o anumită forță politică și să-și arate fața adevărată abia după alegeri, altul poate candida din partea unui partid ca după alegeri să declare că, de fapt, el reprezinte alt partid. Este de fapt vorba despre o problemă mai veche a noastră: integritatea celor care se pretind politicieni.”
Europa Liberă: „Noi, ca social-democrați”, spunea chiar ieri se pare liderul PDM Vlad Plahotniuc, deci „noi, ca social-democrați, credem că Republica Moldova are nevoie de o nouă clasă politică, mai apropiată de cetățeni, mai competentă, și desigur mai responsabilă”. Da chiar: de ce noul sistem electoral n-ar da naştere, cum ni se sugerează, la nişte politicieni mai apropiaţi de cetăţeni, mai competenţi, mai responsabili, dle Volniţchi?
Igor Volniţchi: „Teoretic e posibil să se producă o schimbare a clasei politice, inclusiv apelându-se la modificarea sistemului electoral, indiferent de formula finală care va fi aceasta. Altceva este care vor fi măsurile complimentare implementării respectivului sistem. Dacă pur și simplu se va modifica legislația electorală și se va stabili că doar jumătate din deputați sau chiar și 101 deputați vor fi aleși direct de cetățeni, noi nu vor rezolva problema. În paralel cu această modificare trebuie să fie prevăzute modificări în alte legi în vigoare, inclusiv în legislația administrativă privind răspunderea administrativă, privind răspunderea penală în altă legislație conexă.”
Europa Liberă: Sugeraţi că ar fi momentul acum să se introducă restricții pentru traseiști? Adică dacă candidezi ca independent, să nu mai poți adera la o formațiune când intri în Parlament… Sau să nu mai poţi să-ți schimbi formațiunea, odată intrat în parlament?
Igor Volniţchi: „Asta aveam în vedere. Mai mult ca atât, să se introducă chiar și răspundere penală. Eu înțeleg că sună cam dur, dar noi avem o democrație practic nefuncțională. Noi avem o mie și una de exemple când deputații se vând ca roșiile la piață. Noi avem foarte multe cazuri când practic este evident că un deputat e șantajat, constrâns să ia anumite decizii. În asemenea condiții, e nevoie de niște prevederi foarte clare: în momentul în care zici că vrei să fii mai responsabil în fața alegătorilor, vrei să fii mai cinstit cu alegătorii tăi, te-ai dus în parlament ca și independent, rămâi independent până la capăt. Dacă, însă, îți schimbi opțiunea - ți-ai depus mandatul; nu-ți depui mandatul - atunci ești tras la răspundere pe filiera penala ș.a.m.d..”
Europa Liberă: Cine, dle Volniţchi, ar urma, ar trebuie să facă demersurile necesare ca această reformă, dacă va fi adoptată, să fie adoptată în condiții ca celel despre care vorbiţi?
Igor Volniţchi: „Eu zic că în primul rând opoziția ar trebuie să facă acest lucru. Opoziția este într-o situație foarte și foarte delicată. Pe de o parte, ea nu se pot opune acestei modificări, pentru că până la urmă legislatorul este cel care decide, cu atât mai mult că și cetățenii, spuneam mai sus, cel mai probabil vor susține o asemenea modificare. Şi rămâne singură în faţa guvernării și a poporului. Iar pe de altă parte, este absolut evident că acest sistem nu o avantajează.
Prin urmare, dacă se va pune problema modificării sistemului electoral, părerea mea e că cea mai corectă poziționare ar fi nu să se opună, ci pur și simplu să insiste și pe modificarea legislației conexe, în așa fel încât să excludă pe viitor orice caz de corupere, eventuală corupere a deputaților, orice mișcare cu iz traseiști ș.a.m.d.
Aici trebuie să-și concentreze opoziția toată energia pe care o are. Sau, spre exemplu, opoziția este cea care pretinde că reprezintă la moment interesele diasporei. Unde se va regăsi diaspora în acest sistem uninominal sau în acest sistem electoral mixt? Iată acestea sunt temele de acasă ale opoziției și ea de pe acum ar trebuie să le facă, nu să aștepte când guvernarea va modifica sistemul electoral, poporul va aplauda, iar ea va rămâne pe tușă.”
Europa Liberă: Da cum se poate ajunge totuși, până la această reformă? PDM, chiar dacă îşi îngroaşă rândurile în Parlament cu deputaţii transfugi de la PCRM, tot nu va avea capacitatea să schimbe de unul singur sistemul electoral. Cine ar mai dori în legislativ schimbarea acestui sistem şi, implicit, alegeri anticipate?
Igor Volniţchi: „Eu aș vrea să vă amintesc că în ultima perioadă se discută foarte mult că, imediat după reluarea activității Parlamentului, vor urma un șir de plecări din alte fracțiuni. Este o informație neoficială, dar la baza ei stă inclusiv argumentul că se intenționează crearea unei majorități oficiale, neoficiale, de peste cincizeci şi ceva de deputați, care tocmai ar vota pentru modificarea sistemului electoral. Care e situația la moment?
Avem în Parlament un PSRM care nici într-un caz nu ar vota pentru modificarea sistemului electoral, pentru că nu-l avantajează acest lucru; avem comuniștii care iarăși sunt împotriva modificării sistemului electoral, ceea ce deducem din declarațiile reprezentanților acestui partid; avem PLDM, care este destul de rezervat, iar unii reprezentanți ai săi spun deschis că nu ar vota pentru modificarea sistemului electoral, deoarece aceasta ar însemna consolidarea pozițiilor actualei guvernări, în special a PD-lui; și avem PL care, chiar dacă nu zice nu până la capăt, totuși de cele mai multe ori lasă să se înțeleagă că nu ar vota pentru modificarea sistemului electoral.
Prin urmare, nici măcar actuală coaliție majoritară care este în Parlament nu ar vota o asemenea inițiativă și, dacă PD vrea să o realizeze, să ducă până la capăt intenția respectivă, atunci are nevoie urgent de ruperea unor deputați, și zic acest lucru deschis, de la alte partide. Este o poziționare corectă din punctul de vedere al PD-lui și eu cred că ne putem aștepta la așa ceva. Dacă nu votează PSRM, dacă nu votează PCRM, PLDM, PL, atunci pot vota unii deputați din aceste fracțiuni.”
Europa Liberă: Din toate fracțiunile sau din una punctual?
Igor Volniţchi: „Am vorbit despre toate fracțiunile în general, pentru că noi nu putem să știm de unde va veni această lovitură pentru respectivele formațiuni, cine va cădea sub ea, poate din unele, poate din toate - vom vedea în cel mai scurt timp.”
Europa Liberă: Oricum ar putea fi un fel de test, un fel de Tsunami în parlament, odată cu intenția de promovare a acestei reforme, nu?
Igor Volniţchi: „Este adevărat. Pentru că fără niște schimbări care ar perturba la macronivel activitatea legislativului, o asemenea reformă, dacă e să admitem că e reformă, nu poate să aibă loc. De aceea cred că vor fi anumite schimbări și aceste schimbări ar putea să marcheze puternic politica moldovenească în general.”