Your browser doesn’t support HTML5
Președintele Igor Dodon a avut de-a lungul zilei mai multe întâlniri de protocol în Bruxelles, printre care și una cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, însă versiunea derulării întâlnirii diferă atunci când vine din partea europeană.
Surse din interiorul cabinetului președintelui Consiliului European, Donald Tusk, persoane care au participat la întrevederea cu Dodon, contestă că președintele Moldovei l-ar fi informat deschis pe Tusk despre intenția lui personală de a anula Acordul de Asociere cu UE, fie prin referendum, fie prin noi alegeri. Or, înainte de a pleca din Chișinău, Igor Dodon a spus că Moldova nu va adera niciodată la UE, ba chiar că va cere țărilor din NATO să semneze o declarație de respectare a neutralității Moldovei.
De asemenea, la întâlnirea sa de luna trecută cu Putin la Moscova, Dodon a spus că dorește anularea Acordului de Asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană, acordul în virtutea căruia cetățenii Moldovei pot călători fără viză în întreaga zonă Schengen.
Surse UE au spus însă astăzi Europei Libere că Dodon nu a vorbit cu Donald Tusk despre vreun referendum, ci a precizat că dacă vreodată va exista o majoritate parlamentară la Chișinău în favoarea denunțării Acordului de Asociere, atunci el nu va avea de ales și va trebui să sprijine acea majoritate parlamentară.
Asta dă o cu totul altă notă discuției și explică de ce Donald Tusk i-a transmis lui Dodon, în ceea ce a fost numit un schimb de opinii franc și deschis, că UE nu dă lecții și că este o alegere suverană a Moldovei dacă dorește sau nu să fie asociată cu UE.
Pe agenda președintelui Dodon s-a mai aflat o întâlnire cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu cel al Parlamentului european, Antonio Tajani, și cu adjuncta secretarului-general NATO, Rose Gottemoeller.
Igor Dodon declara săptămâna trecută că vrea să-i transmită secretarului general NATO Jens Stoltenberg că Republica Moldova este „stat neutru”.
„Este prevăzută o întâlnire și cu secretarul-general NATO, domnul Stoltenberg. Îi vom spune poziția oficială a președintelui Republicii Moldova. Noi credem că nu este bine să deschidem un centru NATO la Chișinău”, spunea atunci Dodon. Stoltenberg nu l-a întâlnit însă pe Dodon și l-a lăsat în sarcina adjunctei sale Rose Gottemoeller.
E foarte rar ca secretarul general NATO, a cărui agendă nu conținea nimic astăzi, să nu se întâlnească cu un șef de stat venit în vizită și să îl delegheze unei adjuncte. Mai mult, decizia de a nu-l întâlni pe Dodon a fost luată de Stoltenberg practic în ultimul moment, în timpul zilei de luni.
Conducerea Alianței este foarte bine informată de faptul că șeful statului Moldovei nu posedă decât competențe limitate în privința politicii externe și că majoritatea parlamentară dorește să mențină relațiile Moldovei cu UE și NATO. Rămâne totuși autoritatea morală a președintelui și faptul că prin declarațiile sale insistent repetate el poate influența populația, opinia publică.
Așa cum a spus Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, „La Bruxelles se înțelege foarte clar care este situația din Republica Moldova. E înțeles și jocul pe care îl face Plahotniuc cu Dodon. E foarte limpede că Dodon a fost ajutat de Plahotniuc să devină președinte”.
La fel, nu e adevărat nici că banii alocați de UE pentru Moldova ar fi o răsplată pentru meritele autorităților de la Chișinău, când e vorba doar de resursele minime pe care Uniunea Europeană le alocă pentru ca în Moldova să se poată plăti salariile și pensiile.
„Este un sprijin minim pentru a asigura o anumită stabilitate”, cum din nou a spus Maia Sandu.
Mai e revelator și faptul că în nici una din instituțiile UE vizitate de Dodon la Bruxelles nu s-au organizat conferințe de presă, atât pentru a lăsa de înțeles că nu se acordă importanță președintelui Moldovei, cât și pentru a evita întrebări stânjenitoare din partea jurnaliștilor.