„La Datorie”, o instalație artistică pentru „miliardul furat”

Este o ilustrare a ceea ce nu apare de regulă în sondajele de opinie, spun organizatorii despre instalația artistică. „Suma sentimentelor, din păcate, nu poate fi măsurată”.

O singură „bancnotă” ar valora cât 2000 de lei.

„Datoria financiară și datoria față de țară sunt prezente concomitent”, spun autorii.

„La Datorie” este o instalație din două piese. Componenta vizuală este însoțită de una semantică, adică o serie de clipuri video în care câteva persoane explică ce înseamnă pentru ei noțiunea de datorie.

La lansare au venit mai ales tineri. Toți doritorii erau încurajați să interacționeze cât mai activ cu elementele expoziției.

Artistul Ștefan Eșanu (mijloc), absolvent al Institutului de Arte din Chișinău, promoția 2012. Este pictor, dar spune că instalațiile artistice îi oferă mai mult spațiu pentru realizarea ideilor sale. A avut expoziții de pictură în Marea Britanie, Austria, Polonia, etc.

Artiștii au reprodus, în volum real, suma de un miliard de dolari. Fiecare „bancnotă” ar fi echivalentul a $100. Organizatorii au refuzat să spună cât i-a costat tiparul „miliardului de dolari” din instalația prezentată.

Managerul expoziției, Traian Chivriga a spus că decizia de a desfășura expoziția într-o bibliotecă se explică prin refuzul unor muzee să o găzduiască.

Instalația a mai inclus opt ecrane cu interviurile a 30 de moldoveni, care spun ce înseamnă pentru ei „povara datoriei”.

„Cifra de un miliard este una abstractă în mințile moldovenilor, iar artistul dă contur real acestei sume de bani”, spun organizatorii.